Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Länge leve BioFoto


Vid kanten till Sahara, Matmata 14.3.2010. Foto: Håkan Eklund.

Idag låg då äntligen Naturfotografen nr 1/2010 i postlådan, och jag känner en enorm beundran för alla ni Biofotingar som kämpat för att bibehålla Naturfotografen som en självständig medlemspublikation!

Det är precis som Anders Todal Jenssen skriver i artikeln "Lenge leve Naturfotografen!", en egen publikation är den bästa ambassadör en förening kan ha. Det är likaså viktigt att naturfotomedlemmarna har en egen kanal till en icke-kommersiell publiceringsarena.

Det som skedde sommaren och hösten 2009 skall vi nu försöka glömma, och jobba vidare med att bygga ut Naturfotografen till en intressant och värdefull medlemstidskrift.

Och ni som inte har tillgång till Naturfotografen, ni skulle se Ivar Björkdalbakkes mäktiga bilder i svartvitt, de ÄR bara så fina!

Till stora delar är layouten bra, med många stora bilder, ofta hela sidor och många utfallande ut i kanterna. Bilder av fotografer för fotografer i egen fotopublikation skall vara stora och synliga; vad annars?

PS Bilden ovan är tagen nära stället där grottfolket (på bilden nedan) bor; nån kilometer till vänster om bilden, i denna typ av terräng.

Postat 2010-03-24 21:17 | Läst 5679 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Grottfolket i öknen


Utanför grotthemmet, Matmata, Tunisien. 14.3.2010. Foto: Håkan Eklund.

I bergen i närheten av Matmata (Tunisien) har många familjer valt att hacka ut sina boningsrum ur berget. Vi besökte en familj som bodde nära vägen och fick titta in i deras kök, vardagsrum, dotterns rum och olika förrådsrum. Alla urhackade "grottrum" ur Moder Jord.

På håll kunde man inte ens ana att här bodde människor. Mycket intressant och ekologiskt, och de hade det riktigt trivsamt inrett. Mamman på bilden (45 år) visade också hur hon malade säden till mjöl på ett uråldrigt sätt (mellan två stenar). Sittande på jordgolvet.

Här fick jag också en "lifer", en hussparv (Emberiza striolata), som verkligen gjorde skäl för sitt namn. Den vackert tecknade hannen gjorde korta snabba besök in till något av rummen, om dörren hade lämnats öppen.

Postat 2010-03-22 18:27 | Läst 6701 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

I Saharas utkanter


Ett stycke Sahara nära gränsen till Algeriet, 15.3.2010. Foto: Håkan Eklund.

Tyckte att det fick räcka med snö och kyla och drog iväg med fru A ner till Sahara ... Här en mäktig sanddyn just där Sahara börjar, strax söder om Atlasbergen (som skymtar i bakgrunden) i sydvästra Tunisien. Ett underbart vackert område!

En dag åkte vi med en guidad Landcruisertur ut över en saltöken norr om oasstaden Tozeur och besökte ett ställe där delar av filmen Star Wars hade spelats in. Tyvärr trodde chaffarn att han borde köra som en rallyförare, dvs med gasen i botten, när han hade finländare i bilen, och jag missade en massa intressanta ökenfåglar. Lyckades dock identifiera härfågellärka (Alaemon alaudipes) som flög upp nära bilen (har iögonenfallande vingmönster) och vid inspelningsstället (utanför bilden till vänster) fanns några par med ökensparvar (Passer simplex) som enligt "Fågelguiden" inte alls borde finnas i Tunisien. Dock dokumenterade med min kamera ...

Trots att jag och familjen bott två år intill Kalahari (Botswana) och besökt kustöknarna i Namibien kändes nog Sahara som något än mera mäktigt! Skulle gärna återkomma, kanske tillbringa en vinter i en grön dadelpalmsoas här vid ökenkanten för att i lugn och ro lära känna denna unika miljö.

Bildmässigt blev det en del smakprov, men bara just smakprov. Missade dock en mycket speciell bildpotential, som ännu "harmar". Vi hade stannat ute på en enorm Salt Pan (Chott El Jerid) för att kolla in soluppgången när jag ser en man i "munkkåpa" vid vägkanten med en märkligt storörad hund i famnen. Ville inte störa (de vill ju alltid ha pengar när man närmar sig med kamera ...). Hemkommen när jag kollar i litteraturen ser jag ju att mannen hade en ökenräv (fennek) i famnen! Ett unikt ökendäggdjur. Och plötsligt ser jag den otagna bilden, en närbild av en spännande klädd ökenman med ett unikt djur i famnen ... Shit ... De stora öronen är till för att bättre leda bort överskottsvärme.

Det må bli ett nytt besök. 

Postat 2010-03-19 20:30 | Läst 6675 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera