Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

En extra dag


Älggräs i snö, Runsala, Åbo 29.2.2012. Foto: Håkan Eklund.

Ja, så fick man en extra dag att njuta av, som inte var helt fel. Och för första gången i år hade jag en gnutta vårkänsla så länge solen värmde och en ordentlig dagmeja hade fyllt  gator och vägar med smältvatten. Hörde sjungande blåmesar. Sen blev det mulet igen.

Jag gjorde en lunchtur ut till ön Runsala, satt sen en timme i bilen och läste korrektur på ett lungt och naturskönt ställe. Klev ut fram och åter för att ta dagens bloggbild, vinterståndare av älggräs, åkte tillbaka och jobbade fyra timmar till. For in till gymmet på vägen hem. Så får man en dag att gå.

Hade åkt hemifrån kl.09 och kom hem kl.21.  Och nu filar jag på en artikel om fotografen Kaj Dahl som jag vill få klar; att skriva är en process som aldrig blir färdig, känns det som. Man måste bara besluta sig att knyta ihop det hela, men det är inte heller lätt.

Postat 2012-02-29 21:19 | Läst 5203 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Tyngsta fotoboken inhandlad


Tavastgatan i Åbo 28.2.2012 kl.09.30. Foto: Håkan Eklund.

Sitter och bläddrar i den tyngsta bok (5 kg) som jag äger, och med de flesta bilder (1596) - som jag köpte igår i Ekenäs för det humana reapriset 35 euro (hade kostat närmare 100 e).  Det är en bilddokumentation om de tre självständiga städerna/kommunerna Ekenäs, Karis och Pojo innan de slogs ihop till storkommunen Raseborg i Västnyland. Det är ett mäktigt foto- och tryckprojekt, för att inte tala om distribution och transport ...

Boken är indelad i tre delar, en historisk, en poetisk och en fotodokumentär - hur allt såg ut året innan sammanslagningen.

Fotografen är Vidar Lindqvist som varit pressfotograf (sedan 1971) med egen studio (1996-2011) och som gett ut sju böcker på eget förlag och hållit fotoutställningar i 20 olika länder. Duktigt.

Det är mycket intressant att ta del av bildmaterialet i boken som täcker det mesta som hittas i dessa samhällen med omgivande natur.

Annars: Igår vinterns vackraste dag med blå himmel, gnistrande vit snö, kavlugnt, några minusgrader och våryra mesar. Idag på morgonen var  allt tvärtom, busväder - som också har sin charm.

Postat 2012-02-28 21:04 | Läst 5749 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Fotohistorisk dag


I fotomuseet i Ekenäs 27.2.2012. Foto: Håkan Eklund.

Hade en synnerligen intressant dag i småstadsidyllen Ekenäs. Inledde dagen att tillsammans med kollegan Julia N besöka lokaltidningens (Västra Nyland) fotoarkiv där en del av fotografen Kaj Dahls (1945-2003) skärgårdsbilder och negativ finns deponerade. Julia skulle behöva gamla skärgårdsbilder för en utställning i Ekenäs nationalparks Naturum och jag igen är på jakt efter Kaj Dahls negativarkiv från Skärgårdshavet.

Sen kollade vi in ett antal mysiga antikvariat, cafeterior och fick specialvisning i "Fotografiatelieren inne på gården" där stadens första fotoateljé startade upp för 100 år sen. På bilden museiamanuensen Nina Andersson (sittande), Naturumets amanuens Julia Nyström stående. Roligt att se gamla stora, gedigna studiokameror.

Fick också se utställningen "100 år genom linsen" (18.11.2011 - 26.2.2912) som bestod av tre Ekenäsfotografers sekellånga verksamhet: Harry Holmström, Vidar Lindqvist och Kjell Svenskberg.

Skulle också vara värdefullt att se Kaj Dahls unika skärgårdbilder på en dylik utställning; de bofasta öbor (i deras egna skärgårdmiljöer) som han fotograferade 1973 och 1974 är sen länge tillbaka historia. En månghundraårig skärgårdskultur som gått i graven och ersatts av en förmögen säsongbetonad fritidsbosättning.

Sen är Ekenäs en sån trevlig stad, känns ovanligt att höra det egna modersmålet överallt! Ekenäs är en av Finlands mest svenskspråkig städer, idag del av storkommunen Raseborg.

Postat 2012-02-27 18:18 | Läst 5568 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Alla har en historia


Ljus i tunneln. Motorvägen mellan Helsingfors-Åbo. Söndag 26.2.2012. Foto: Håkan Eklund.

Undvek frestelsen att besöka bokhandlar i Helsingfors, de besöken tenderar att bli dyra. Senaste numret av Kamera & Bild (nr 2/2012) från en tidningshylla fick räcka. Hade stort nöje av artikeln "Alla har en historia" som handlar om en intervju med fotografen Åke Ericson (www.akeericson.com).

Han fick sin första bild publicerad i Strängnäs tidning när han var 14 år (stare utanför köksfönster). Efter det är meritlistan lång och han har vunnit många internationella priser.

Intressant att läsa hur han lyckades fotografera och smuggla ut 33 rullar film från ett turistbesök i Nordkorea. En av bilderna blev sen vald till Årets bild i klassen Utland (vilket år nämns inte) och hans unika Nordkoreabilder har visats på utställningar och publicerats i ett antal länder.

Beundrar alla dessa fotografer som orkar tillbringa långa tider i svåra miljöer, i kris- och krigförande länder. En av hans bilder från ett sjukhusrum i Zambia är mycket gripande och talande, liksom de flesta av bilderna som visades i reportaget. Dramatiska och talande bilder i svartvitt.

Han har också gett ut boken "Kosovo in progress" som skulle var kul att se.

Postat 2012-02-26 21:53 | Läst 5214 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Gatufotografering


Estnäsgatan/Vironkatu, Helsingfors, lördag 25.2.2012. Foto: Håkan Eklund.

Vandrade under lördagen omkring med kameran i ett snöigt Helsingfors, som gav många intressanta bilder. Här en välklädd dam (av "looken" att döma en ryssinna/få finska kvinnor bär skinnmössa när det är minus en grad C) som ger liv åt en annars så tom gata.

Kvällen avslutades på en liten men hemtrevlig karaokebar i stadsdelen Eira som visade sig vara både mysig och familjär. Både fru Anita och sonen Robert visade sig vara goda karaokeartister som bidrog mycket till den fina stämningen.

Jag satt i ett hörn och försökte fotografera, men kände att jag skulle behöva en liten och händig kamera med ett ljusstarkt objektiv för att kunna fånga stämningen i dylika miljöer.

Postat 2012-02-26 18:27 | Läst 5477 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa