Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Jörn Donner som dokumentärfotograf


Två av de många fina Jörn Donner-bilderna i Villa Hagasund, Helsingfors 27.8.2023.
T.v. Edinburgh, Skotland 1955, t.h. Belfast, Nordirland 1959. Foto: Jörn Donner, kamera Leica M3 med det fantastiska 50 mm Summarit 1:1.5.

Kollade igår in fotoutställningen ”Jörn Donner – På resa 1951-68”, och ÄR imponerad; vilken dokumentärfotograf han ändå var!

Och vad jag önskar att han skulle ha satt ner mera tid för dylik fotodokumentation i stället för att skriva en massa onödigt strunt. Visst har han skrivit mycket bra och värdefullt, men lika mycket kunde ha åkt i skräptunnan. Utställningsbilderna finns också i bokform, tack och lov.

Bildmaterialet på Villa Hagasund i Helsingfors (https://villahagasund.fi/utstallning/jorn-donner-pa-resa-1951-68/) finns också i bokform.

Och kameran som han tydligen hade köpt i början av 1950-talet, en Leica M3 med det fantastiska 50 mm Summarit 1:1.5 är en juvel! Kvalitet och ljusstyrka. Idag kostar en sån på nätet 2500 euro.

Det finns knappast utställningar som jag gillar bättre än just denna typ av fotodokumentation: människor och miljöer som inte går att återskapa. Så många detaljer att betrakta. Vilket nöje!

Och i mysiga Villa Hagsund (Hakasalmen huvila) på Mannerheimvägen 13b i Helsingfors har jag sett många fina fotoutställningar – denna tillhör höjdarna. Sista utställningsdagen är 3 september.

Här webbinfo angående utställningen:

Jörn Donner, känd som filmregissör, författare och politiker, gjorde under årtiondena otaliga resor som reporter. Först efter Donners död hittades ett betydande fotografiarkiv, vars pärlor visas på en utställning på Villa Hagasund. Fotografierna i den retrospektiva utställningen är från 1951–68. 31.3–3.9.2023.

Jörn Donner (1933–2020), som reste hela sitt liv, lämnade efter sig ett omfattande arkiv med fotografier, vars höga kvalitet blev känd bara några månader efter hans död. I och med bilderna avslöjades en helt ny sida av den mångbegåvade Donner. Denna sida får vi se glimtar av på fotografiutställningen Jörn Donner – På resa 1951–68 som öppnar på Villa Hagasund den 31 mars.

De konstnärligt högklassiga fotografierna skildrar människor, möten, gatuvyer och resor från Saharaöknen till filmfestivalen i Cannes. Det finns fotografier från hela världen – Europa, Afrika, Asien, Fjärran Östern, USA och Latinamerika. Fotografierna visar flyktiga ögonblick, vanlig vardag, politiker och filmstjärnornas glamour som Donner har förevigat. Landskap och kulturer från det förflutna vaknar till liv på ett oväntat sätt och på utställningen visas även några av Donners brev och souvenirer från resorna.

Utställningens arbetsgrupp består av Tuula Kousa, Anders Carpelan och Hannamari Shakya, som bland annat har arbetat i Donnerska residenset på Norra Kajen 12. Utställningens kurator Hannamari Shakya gick igenom hela fotoarkivet. Arbetsgruppen bestämde sig för att utgående från Jörn Donners ursprungliga idé fokusera på fotografier som tagits på utlandsresor. Trion har också skrivit boken Jörn Donner – Matkalla, På resa, Travelling 1951–1968 som Donner Productions ger ut tillsammans med Otava ungefär samtidigt med invigningen av utställningen. För Helsingfors stadsmuseums del är forskaren Jaana Munck utställningsproducent, och för utställningsdesignen svarar Osmo Leppälä.

Postat 2023-08-28 09:48 | Läst 1543 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera