Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Förmultning pågår


Vissa växter ger inte upp. Åbo 31.10.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 304/365.

Postat 2017-10-31 16:40 | Läst 2874 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Snaran dras åt

Postat 2017-10-30 23:56 | Läst 3192 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

I väntan på ätare


Ett dignande bord. Kimitoön 30.10.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 303/365.

Det skall bli intressant att se om vi får sidensvansar senare i höst? Gärna också tallbitar. Om det är lika gott om bär i norr, tar det väl en viss tid innan de har ätit tomt där.

Det är länge sen vi hade tallbitflockar här längs sydkusten; i tiden kallades tallbiten för dumsnut, för att den var så orädd och lätt att fånga för att sluta sina dagar som kramsfågel ... (sånt som man ännu håller på med i Sydeuropa).

Postat 2017-10-30 13:04 | Läst 3170 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

En film mera än en film


Ur boken hur filmen gjordes. Åbo 29.10.2017. Reprofoto: Håkan Eklund. Nr 302/365.

Har idag sett den nyaste filmversionen av klassikern Okänd soldat, och är imponerad. Detta är en film som alla finländare bör se för att igen påminnas om vilka uppoffringar som krävdes för att vi slapp undan sovjetisk ockupation. Få kan fatta hur vårt land skulle se ut idag om inte våra farföräldrar och äldre (de som var födda 1926 och tidigare hamnade ut i kriget) kämpat loss vår frihet med svett och blod.

Fina skådespelarprestationer, bra filmat, gripande och medryckande till 100 %. Eero Aho som spelar Antero Rokka, är nog den som "gjort Rokka" bäst av de filmer som hittills spelats in (1955 och 1985).

Intressant att se hur dagens högkänsliga digitala filmteknik gör att man inte längre behöver konstljus, det mesta är filmat i befintligt ljus och resultatet är bra.

Läser just nu en bok (bilden ovan) som handlar om själva filmarbetet, som gör en än mer imponerad.

Mängden specialister som behövdes är otrolig, bl.a. är det britten Duncan Capp som bor i Sverige som står för alla special effekter vid stridsscener med bl.a. artillerikrevader (riktig dynamit användes).

Att Helsingin Sanomats recensent Juho Typpö endast gett filmen 2 stjärnor, och att tidningen (27.10) över en hel tidningssida rubricerar filmen "Turha" (= onödig) är bara ett bevis på urbant über-snobberi innanför ring III!

Filmen Okänd soldat har ett stort historiskt och pedagogiskt arv att föra vidare till yngre generationer, att vi inte skall glömma. En film som är mera än bara en film.

Här info på nätet:

http://www.tuntematonsotilas2017.fi/sv/

Aku Louhimies film Okänd soldat utkommer när vårt land firar sitt hundraårsjubileum. Filmen följer troget Väinö Linnas ursprungliga text. Filmens manus baserar sig delvis på Linnas Sotaromaani, originalversionen av Okänd soldat.

”Det är fint att få vara med om att göra en filmtolkning baserad på just Väinö Linnas Sotaromaani. Vi upprepar inte någon tidigare film utan skapar en helt egen version och artistisk syn på denna för finländare viktiga berättelse.” – Eero Aho

Produktion: Elokuvaosakeyhtiö Suomi 2017 Oy, Aku Louhimies, Mikko Tenhunen och Miia Haavisto
Regi: Aku Louhimies
Manus: Aku Louhimies och Jari Olavi Rantala
Premiär: 27.10.2017
Längd: 179 min

"Manuskriptet för filmen (Louhimies ja Jari Olavi Rantala) baseras utöver Okänd soldat av Väinö Linna, även på Linnas Krigsroman alltså på klassikerns ocensurerade version. Filmen berättar om de från boken bekanta Rokkas, Kariluotos och Koskelas samt deras stridskamraters öden i Finska fortsättningskriget.

Filmen, som följer troget andan i Linnas text, är en berättelse om hur kamratskap, humor och viljan att överleva sammanför halvtruppens män på vägen dit och tillbaka. Kriget omkastar allas liv, såväl på stridsfälten som hemma och sätter samtidigt sina spår i hela nationen.

Huvudrollerna i Okänd soldat spelas av Eero Aho (Rokka), Johannes Holopainen (Kariluoto), Jussi Vatanen (Koskela) och Aku Hirviniemi (Hietanen)

– Rokka är ett viktig och kärt rollarbete. Det är en djupdykning i den finska krigserfarna mannens sinne, i en stor del av finsk historia. Rokka är en skicklig soldat med kallt huvud och samtidigt en person som tillägnar sig åt sina närmaste och saknar sin familj, berättar Aho om sin roll i filmen Okänd soldat.

– Det var fint att delta i den nya filmatiserade tolkningen av denna för finländare viktiga berättelse."

http://www.tuntematonsotilas2017.fi/sv/nyheter/affisch-och-fotografier-for-filmen-okand-soldat/

Postat 2017-10-29 20:38 | Läst 3511 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Erwitts 140 bilder


Håller att titta på. Salo konstmuseum 28.10.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr /365.

Försökte slå två flugor i en smäll. men det lyckades inte. Det finns en sen svart rödstjärt nära järnvägsstationen i Salo, som jag skulle behöva för min artlista 2017 med 220 arter som mål (som kompisen Patrik Larsson redan fixat). Men nej, inte ett spår av den i hällregnet. Detta är mitt andra försök inom en vecka. Har ännu en handfull arter att hitta, och det blir allt svårare när de flesta redan har flyttat bort.

Istället blev det ett andra besök på Elliott Erwitts utställning Retrospective på Salo konstmuseum som ligger granne med stationen. Jag har sett utställningen tidigare på Fotografiska i Sthlm, men hade inget emot att se den en gång till.

Bara så skönt att i lugn och ro studera bilderna i salar där man inte behöver trängas med andra, utställningen har redan varit uppe en månad, och en regnig oktoberlördag hade folk annat att göra i småstaden.

En del av bilderna hade mera info via inspelat material att lyssna till som gjorde bildupplevelsen än mera innehållsrik. Något som jag gärna skulle ha för alla bilder, att höra berättelsen bakom bilden.

Postat 2017-10-28 19:10 | Läst 3019 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 3 ... 9 Nästa