** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

En obekant art för de flesta


Tillbringade förstamajhelgen med att lära blivande vildmarksguider känna fåglar, som inte är det lättaste. Sånt lär man sig inte under ett veckoslut.

Fåglar i naturen är något helt annat än i fågelboken, eller på alla fina fotobloggar och -sajter. I terrängen är de oftast långt borta, i storlek som "flugskitar" - snabbaste sättet att identifiera dem är vi lätet, men sånt tar åratal att lära sig. Minneskapaciteten är begränsad ...

Det viktigaste med en kort kurs är att skapa motivation och intresse för att var och en själv kan jobba vidare.

Trots delvis ruggigt väder hittade vi många nyanlända flyttfåglar, också vackra arktiska myrspovar samt en ensam rödspov. Och under tidig förstamajmorgon stod vi på ett berg inne i vacker tallskog där vi följde med trädpiplärkans intressanta sångflykt, från trädtopp till trädtopp. En art som tillhör de allra vanligaste i Finland (och Sverige), men som nittionio procent av befolkningen inte känner. En liten gråspräcklig doldis i skogsterräng.

Bilden från Högholmen på Hangö udd, Valborgsmässoafton 30.4.2023 - när molnen skingrades och solen kom fram. © Håkan Eklund.

Postat 2023-05-02 07:20 | Läst 2434 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera