Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Spår i snön


Rödräv och vildmink, Nautelankoski, Aura å, Lundo 31.1.2009.
Foto: Håkan Eklund.

En rik biotop, också vintertid. I tuvan mitt i bildens nedre kant har rödräven strilat. Liksom hundarna gör har den satt sitt revirmärke, och vandrat vidare. Från samma tuva har en vildmink tagit kurs mot det öppna vattnet i hopp om ätbart.

Just så här såg de flesta vattendrag ut i Norden, innan grävskoporna sattes in för att räta upp och göra bäckar, åar och älvar mera effektiva. Här ett område som skyddats enligt naturskyddslagen, därför ser det så här "ovårdat ut" ...

Ett vinterparadis för övervintrande strömstare, till exempel. Strömstaren är annars en av de få flyttfåglar som kommer till Finland för att övervintra! De flesta strömstarar hör hemma i de svenska och norska fjällen under häckningstiden, vintern tillbringas längs öppna vattendrag bl.a. här i södra Finland.

En annan övervintrare som kommer norrifrån (Lappland, Atlantkusten, Ishavskusten) och övervintrar i vår skärgård är skärsnäppan, som håller till på de yttersta kobbarna i ytterskärgården, bl.a. på Kökar (Åland) och Jurmo (Åboland), vintern igenom.
Postat 2009-02-01 00:00 | Läst 3685 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5