Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

I Stockholm


Nysnö i Stockholm, 21.2.2009.  Foto: Håkan Eklund.

Gjorde ett snabbesök i Stockholm under veckoslutet. Skönt att bara vandra runt och supa in storstadsmiljö, rota i bokhandelshyllor både i antikvariat och i "vanliga" (hittade många intressanta böcker), kolla in ett antal pubar och tehus, träffa gamla vänner från Afrikatiden etc.

Stockholm ligger ju så bekvämt till från Åbo, en natt på båten är ju allt som behövs, och så stiger man i land i metropolen. Samtidigt är det lika skönt att komma tillbaka till en betydligt mindre och lugnare stad.

Igår lite nysnö i Sthlm, idag snöyra i Åbo. Det är bra för en bildskapare.
Postat 2009-02-22 15:38 | Läst 3690 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Fattiggubben


Fattiggubben vid Oravais kyrka, Österbotten 18.2.2009.  Foto: Håkan Eklund.

Det blev ett snabbt besök uppe i hemtrakterna för att närvara vid en begravning. En minnesvärd tillställning som igen fick en att reflektera över alltings förgänglighet. Inget har vi när vi föds, inget får vi med oss när vi beger oss på sista resan. Alltså är det ingen större vits att bara försöka samla på värdsliga ägodelar utöver det mest väsentliga.

För mig är det lilla extra att jag har gott om böcker och en funktionell fotoutrustning. Och gott om tid. Resten är inte så viktigt.

Kunde inte låta bli att ta en bild av fattiggubben utanför Oravais kyrka. Den är byggd av Mårten Ekblad från Västerö 1861-1862.  Oravais kyrka hade byggts 100 år tidigare. Utanför varje kyrka i Österbotten står en fattiggubbe, som fungerade som "sparbössor", dit man kunde sätta slantar för behövnade. Hittade en artikel om fattiggubbar på följande länk: http://www.kyrkpressen.fi/paperarchive/KP392001.pdf

Finns det dylika trägubbar utanför kyrkor i Sverige?
Postat 2009-02-19 17:34 | Läst 5139 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Samma igen


Hallisforsen, Aura å, Åbo. 17.2.2009.   Foto: Håkan Eklund.

Kunde inte låta bli att i morse, innan solen gick upp, kolla in samma forsparti som igår. Och det var bitande kallt , minus 17 C som är ganska ovanligt här i Åbotrakten.

Hade denna gång ett 24 - 70 mm objektiv (igår 70 - 200 mm) som jag min vana trogen balanserade på ett enbent stativ. Funkar bra ner till 1/15 s, som dagens och gårdagens bild är tagna med. Fanns igen massor med små detaljer att fotografera, men frös i fingrarna och hade bråttom till jobbet - så det bidde bara några ströbilder.

Men rörligt vatten fascinerar, speciellt i kyla.

Efter en lång paus såg jag idag en flock med sidensvansar, ca 15 ex.
Postat 2009-02-17 13:10 | Läst 3980 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Hittade inget


Hallisforsen, Aura å, Åbo. 16.2.2009. Foto: Håkan Eklund.

Idag är det sista inlämningsdagen för den stora tävlingen "Årets naturbild 2009" i Finland som numera tagit gigantiska former. En tävling som exponeras i teve, dagspress, får ibland presidenten med i publiken (vid prisfesten). Det är föreningen Finlands naturfotografer (fungerar helt på finska) som är arrangör; den totala prissumman uppgår till 20 000 euro (200 000 Skr).

Trots att jag varit medlem i föreningen (har medlemsnummer 37) ända sen den tiden när man valdes in via en bildportfolio, har jag aldrig ens tänkt på att delta i tävlingen. Idag tänkte jag under ett övergående ögonblick, kanske borde man prova, men hittade inga bilder som kändes som tävlingsbilder. De som jag hade som kandidater var tagna 2006, och då är de för gamla. Bilderna till tävlingen måste vara tagna i Finland, och får inte vara äldre än från 2007. Så slapp jag att fundera på det då. Det finns sju olika tävlingsklasser för vuxna (växter, fåglar, däggdjur, landskap, övriga djur, form och komposition samt naturen och människan. Sen har de två klasser för unga fotografer.

Hemsidan till tävlingen hittas på www.vuodenluontokuva.fi

Kanske försöker jag under året ta några tävlingsbilder till nästa år ...

Den enda fototävling som jag deltagit i var i Vårgårda 2007, hade plockat ut ett antal gamla diabilder - som gav både silver och brons! En fullständig överraskning! Medaljerna blev historiska i och med det var sista året som man tävlade i en diaklass i Vårgårda. Nu är det bara påsiktsbilder som gäller. Så här ser medaljerna ut: http://www.fotosidan.se/blogs/hawk/12636.htm
Postat 2009-02-16 22:23 | Läst 3819 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Bra kurs


Slutdiskussion om bildspelskurs, Kimito 15.2.2009. Foto: Håkan Eklund.

Ok, nu har vi suttit som hökar böjda över våra datorer i tre dagar (dygn känns det som ...) och jobbat med bildspel. Mycket intressant. Som lärare har vi haft Magnus Svensson från Mönsterås (längst till höger i bild), som var jättebra! Det blev mycket "verkstad" under bra handledning och det är det som behövs när man jobbar med nya dataprogram. Det hjälper inte att nån bara berättar och demonstrerar, det måste varvas med egna försök och upptäckter.

Idag innan vi skiljdes fick var och en visa sina alster, och det blev en intressant visning. Både bildmässigt och teknikmässigt. Vi på Axxells naturfotokurs har ju under kursens gång besökt en massa spännande fotoställen runt om i Norden, Afrika och Latinamerika. Det blev bilspel från Arktis (Svalbard och Grönland),  Norge, Sverige, Finland, Namibia och Costa Rica.

I fjol hade vi Anders Geidemark som visade sina imponerande (analoga) bildspel med en massa grunkor; superfint resultat (men tidskrävande). Han visade då hur man "analyserar" musik för att få till ett matchande bildflöde, men först nu kunde vi förverkliga allt detta, digitalt och behändigt. Så nu är vi alla supertaggade att ta bilder på ett helt nytt sätt, spana in lämpliga ljudfiler och fortsätta prova.

Annat: Jag har ofta varit in och kollat gjusboet (med webbkamera) på nätet, och sett ett gammalt havsörnspar hålla till på boet, då och då. Bland annat i dag. Spännande. Bilden byts var 10:e sekund; förstås är det dagtid som gäller.
Sajten hittas här, (klicka på gjusbilden):
http://www.saaristomeri.info/ajankohtaista/ikkunoita_saaristomerelle/saaksikamera/
 

 

Postat 2009-02-15 20:28 | Läst 3814 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 5 Nästa