Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Konsten att visa bilder


Ymnigt snöfall, Friskalaängarna, Åbo. 1.4.2012. kl. 19.50. Foto: Håkan Eklund.

Idag igen fick jag anledning att reflektera över bildvisande fotografers ansvar gentemot arrangörer och publik. Som vissa bildvisare tydligen inte tar på allvar ... Samtidigt är ju en fotograf (i detta fall handlade det om yrkesarbetande frilansfotografer) en ambassadör gentemot alla sina kolleger, det vill säga anses representera ett "skrå".

Hade åkt med familjen till grannstadens stadshus för att ta del av en kulturhappening i fotografins tecken. Trots att det ännu under förmiddagen var strålande sol från en klarblå himmel hade ett glädjande antal människor mött upp. Lokalen var bra, programmet såg bra ut på pappret, kaffe/te bjudningen excellent.

Ändå ville familjen hem efter bildvisare nummer två, som gjorde alla de nybörjarfel som man inte skulle förvänta sig av en person som trots allt illustrerat böcker, haft många utställningar, levde på sitt fotograferande och var tydligen känd i vissa kretsar.

Men står man med ryggen mot publiken (pratar till bilderna ...), vägrar att prata i mikrofon (hon sade att sånt gör henne nervös), kan inte använda datorn (visade tydligen bilder från en hemsida, i litet format), ursäktar sig hela tiden till höger och vänster - då vill man bara gå hem! En del av bilderna från olika projekt tror jag var alldeles bra, men de syntes inte bak i salen där vi satt.

Jag tyckte synd om arrangörerna som hade planerat ett bra program, hade gjort en fin marknadsföring - och sen är det en svag länk i kedjan som inte förberett sig utan sabbar bort det hela! Ansvarslöst. Den som inte känner att man gillar att visa sina bilder eller berätta om sina projekt på ett intressant och medryckande sätt, skall överhuvudtaget inte ställa upp på publika tillställningar.

Annars: Först strålande sol från en klarblå himmel med minus fem grader. Sen i skymningen helmulet och ymnigt snöfall. Kunde inte hålla mig från att dra ut med kamera och stativ i skymningen och försöka fånga stämningen. Men ser att på 1/8 sek. syns inte den fallande snön, den bara suddar ut bakgrunden.

Postat 2012-04-01 20:29 | Läst 1482 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6