Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Stenriket


Ekonomiskogsbruk, Kärklax, Österbotten. 30.4.2012. Foto: Håkan Eklund.

I många skogsområden längs Kvarkens kust hittas ett stenrike som inte är av denna värld. Står skogen tät märks inte stenblocken, när skogen slutavverkas exponeras detta istida verk. Ett märkligt landskap; fulsnyggt ...

Och skärgården är lika stenbeströdd och svårnavigerad; naturboksförfattaren Hans Hästbacka brukar använda termen stenriket för den långgrunda Österbottniska skärgården (som är mycket fågelrik).

Just här (bilden ovan) har jag både hört och sett berguv, de brukar ha sin bobale på marken på sydsidan av ett stenblock på sådana här ställen. När jag i tiden hade ringmärkningstillstånd visste jag exakt var berguvens boplats skulle sökas, det gällde att tänka till var snön smälte tidigt på våren (eftersom berguven inledde äggläggning innan all snö smält), men som ändå låg dold för insyn.

Postat 2012-05-03 22:23 | Läst 1648 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Historiens vingslag


Oravais kyrka, 30.4.2012. Foto: Håkan Eklund.

Om jag minns rätt så har jag väl aldrig tidigare haft en kyrka som bloggbild, alltså är det kanske på tiden.

Eftersom jag kör förbi denna hembygdens kyrka varje gång jag kör till fritidshuset, brukar jag kolla in ljuset och ibland stanna och ta en bild. Jag tycker själv att det är en vacker byggnad, den ligger högst uppe på kyrkbacken med strålande utsikt mot havet. Här når de sista solstrålarna kyrktornet, innan solen "går ner i havet" som vi säger.

Kyrkan uppfördes åren 1796-97. Ritningarna bygger på ett förslag av Jacob Riif. Den fristående klockstapeln är ritad av byggmästare Stenberg från Vasa och uppfördes 1928 (efter en brand).

Det känns märkligt att tänka att kyrkan var rätt ny när kriget nådde Oravais och det avgörande slaget (några kilometer bort) den 14 september 1808, när Finlands och Sveriges historia för alltid ändrades. Efter detta slag som ryssarna vann, var det slut med Finland-Sverige som en gemensam nation.

Postat 2012-05-02 22:14 | Läst 1632 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 5 6