Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Fotografens bästa vän


Dimman lättar. Kakskerta, Åbo. 3 november 2012. Foto: Håkan Eklund.

När jag såg att det var dimma i morse passade jag på att göra en runda i närmiljön för att ta en del stämningsbilder. Dimma brukar ju anses som fotografens bästa vän, när det mjukar upp, framhäver och gömmer. Dessutom blev det en strålande solig, varm och fin höstdag. Suveränt! Annat var det för en vecka sen, med bistert vinterklimat ...

Idag hade vi "gårdstalko" på vår gård (ordet talko är finska och betyder frivilligt arbete), dvs. alla delägare i bostadsbolaget (i vårt fall två radhus) ställer upp för att räfsa löv och sätta hela gårdsområdet i skick för vintern. Också ett sätt att ha tid att umgås och prata med grannar som man sällan ser så mycket av under arbetsveckorna.

Nästa vår när snön har smält har vi nästa gårdstalko, och rustar för en ny växtsäsong. Tills dess hinner det bli många nya bilder ...

Postat 2012-11-03 20:16 | Läst 1627 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Svenska flyghjältar


På väg till jobbet, i novemberregn. Åbo 2.11.2012. Foto: Håkan Eklund.

Nu kunde man ju tro att novembervädret skulle göra en deppig och nedstämd. Men nej, jag har programmerat om mig att istället fokusera på andra saker. Som att hitta mysiga lässtunder.

Just nu är det boken "Luftkriget över Finland" som i nytryck utkommit på Svenskt militärhistoriskt bibliotek (2008) som lockar. Genast jag har en stund ledig är det den boken som gäller.

Eftersom politikerna just nu käftas om Finlands eventuella flygbevakningsuppdrag över Island  (i samarbete med Sverige) skulle det vara skäl för våra motsträviga oppositionspolitiker att lära sig lite mera om vår egen (krigs)historia, hur frivilliga danska och svenska flygare ställde upp i vinterkriget (1939-40) och hjälpte oss försvara oss mot mäktiga Sovjetunionen! Många stupade, en del hamnade i rysk fångenskap - historierna är många. Under vinterkriget sköttes flygbevakningen av hela norra Finland av svenska frivilliga, som också var med och bombade ryska truppkoncentrationer (oftast nattetid, när de lätt hittades via stora brasor i skogen där de värmde sig ...).

Här en länk till intressant material: http://www.smb.nu/index.php/finlands-krig/1199-i-luftstrid-oever-lappland

Att i fredstid hjälpa islänningarna med att bevaka sitt luftrum är rena rama nöjsesflygningen jämfört med det som hände i finländskt luftrum under andra världskriget!

Och i Trollhättan jobbade frivilliga norska och svenska flygmekaniker under vintern och våren 1940 med att plocka ihop amerikanska Brewsterjakplan som vi lyckats köpa från USA, och som anlänt i stora lådor med fartyg till Stavanger, Norge och sen med tåg till Sverige. Med dessa plan sköts många ryska bombplan (och eskorterande jaktflyg) ned under långa krigsår.

Men detta är en lååååååång historia.

Bilden ovan: Sitter i bilkö på väg in till jobbet. Det hällregnar och det är halvskymning. Passar på att ta dagens bild så är det gjort - trots att jag har massor av dylika bilder. Men en del av novembervardagen illustreras; så ser det ut i morgontrafiken en fredag i november.

Postat 2012-11-02 11:25 | Läst 2072 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Fotljuset tar aldrig slut


Fullmåne över hemön. Hirvensalo, Åbo  31.10.2012 kl.21. Foto: Håkan Eklund.

Trots att jag hittills missat tre dagar, fortsätter jag med mitt lilla "fotoprojekt" att ta några användbara bilder varje dag. Får jag ihop 360 dagar är jag nöjd; nästa år försöker jag på nytt. Igår var det nära att jag igen glömde ..., i bilen på väg hem njöt jag av fullmånen som skymtade fram mellan molen och tänkte att det skulle bli en bild - och just då kom jag ju på att jag inte tagit dagens bild ....

Hade (förstås) kamera och stativ (och trådutlösare/fastknuten på stativet ...) i bilen, det var bara att stanna och rigga upp. Sen var den saken klar. Det är just detta som jag gillar med projektet, att tvinga mig själv att ta fram kameran varje dag - och det har resulterat i en massa bilder och motiv som annars skulle ha negligerats. En erfarenhet i sig, som också ger nya lärdomar.

Annars: har idag inspirerats av mejlkontakter från personer jag jobbat med "i mitt förra liv" (u-lands projekt) ute i världen, personer som jag inte hört av på länge. Härligt! Sånt ger en guldkant åt en annars så gråtrist novemberdag.

Postat 2012-11-01 13:48 | Läst 1589 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 3 4