Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Missade trofén


Vandringspriset från USA. Foto: Håkan Eklund.

Tyvärr, vi missade trofén med 4 arter ... Vinnarlaget (tredje året i följd) hade fått ihop 116 arter på 22 timmar, vi hade 113. 

Skulle vi bo på orten, och veta var alla mindre vanliga arter har sina revir, skulle våra odds vara bättre. Men första inteckningen i den fina pokalen har vi (2009). Det är kompisen Johan Antus som låtit laga pokalen i New Jersey (dit han flyttade 1973), och bärt den med sig hem. Jag tror inte att det finns någon motsvarande pokal i landet, för motsvarande ändamål ...

Solen och hettan gjorde att det var svårt att hitta fåglar under lördagen; normalt brukar vi ha minst 120 arter. Men högtrycket gjorde att få vadare rastade, och fåglarna i skogen satt tysta och gömde sig i skuggan.

Men kul var det i alla fall. Just när vi nästan gett upp i ett skogsområde hörde jag tofsmes, som plötsligt kom ut ur dunklet och for in i en spricka i en asp alldeles framför oss ... bra boplats. Och strax efter flög en duvhök över skogsbilvägen. Vid målstället (cafeteria vid Oravaisfjärden) fick vi skräntärna och myrsäppa några minuter innan tiden gick ut (kl.14).

Men - vi hittade två för området ovanliga arter: mindre flugsnappare (sjungande i arttypisk sumpskog) och en nattsjungande busksångare (vid mitt fritidshus). Men det är också en massa andra fina intryck och gott kamratskap som gör att det är lika kul att vara med (jag har haft fotokurs de senaste två åren under samma veckoslut, och inte kunnat delta) - när det bara passar.

Länge tyckte jag att dylika aktiviteter är onödiga och kanske lite löjliga; sen har jag ändrat åsikt och insett att allt som gör en människa nöjd och glad är till nytta för samhället. Hur onödigt något som detta kan tyckas vara  ... men, observera: samhället har nytta av folk som mår bra! Eller hur?

Samtidigt får vi en uppfattning om fågelfaunan i detta område.

Nr 145/365.

Postat 2013-05-31 12:27 | Läst 1269 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

ONK:s fågelrally


Korvgrillningspaus i fullmåne. Jeppo 24.5.2013 kl.23. Foto: Håkan Eklund (självutlösare).

Efter fem timmars skådande (mest längs kustlokaler) tog vi korvgrillningspaus vid ett odlingsområde en bit in i "inlandet" där lokala fågelskådare inrättat en liten "observationsstation" (bra ställe vid rovfågelflyttning. Fr. v. Allan Stenmark (Oravais), Johan Antus (New Jersey/Kimo), Håkan Eklund (Åbo/Kimo) och Hilding Back (Flen/Komossa). I laget är vi till 3/4 delar utflyttade från regionen, medan Allan är inflyttad ...

Det är fullmåne, en kornknarr hörs på avstånd, en jorduggla jagar i bakgrunden och det är annars bara så fint att vara ute under en ljus vårnatt. Vid det här skedet hade vi fått ihop 82 arter på fem timmar.

Nr 144/365.

Postat 2013-05-31 12:13 | Läst 1234 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Natt vid havet


Oravaisfjärden efter solnedgång; sedd från riksåttan. 23.5.2013 kl.23. Foto: Håkan Eklund.

Hela dagen i fält med kompisen som kommit hem från USA för att delta i den årliga fågeltävlingen i våra hemmamarker. Vi for ut kl.06 (för att kolla in platser inför tävlingen) och avslutade dagen vid havet - som för en stund badade i rött.

En mycket fin sommardag, trots att det borde vara vår. Vi  gjorde många fina fågelobservationer, bl.a. en bändelkorsnäbb på nära håll, höll till i en flock med mindre korsnäbbar. Vi besökte en avlägsens skogstjärn med häckande smålom, hörde sjungande bergfink, skrämde upp en tjäder och noterade att havsörnar hade tagit över ett gammalt fiskgjusbo.

Kvällen avslutades med kornknarr vid en liten fiskehamn, några kilometer norr om bilden ovan.

Nr 143/365.

Postat 2013-05-31 11:57 | Läst 1170 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Backlog


Vårbruk, Kimo, Oravais 22.5.2013. Foto: Håkan Eklund.

Har tillbringat nio dagar utan kontakt med den virtuella världen; skönt i sig. Har en backlog med Dagens bild-material att publicera.

Här på bilden ovan kollar jag in omgivningen från fritidshuset på farfars gårdstun i en mycket agrar miljö. Storspovarna drillar, buskskvättorna sjunger - och jag och hunden har kört bil i fem timmar. Skönt att vara framme.

Nr 142/365.

Postat 2013-05-31 11:48 | Läst 1140 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Saknar


Liljekonvaljmatta i Uggleskogen. 21.5.2013. Foto: Håkan Eklund.

Jag har länge reflekterat över en sak: vad har hänt med alla starar? De flesta holkar och bohål i mitt närområde saknar inbyggare! De är puts väck! Hela slurven. Vid den här tiden brukar de ha högljudda och hungrig ungar, men det är bara så tyst.

Har också reflekterat över den korta våren. Det  var en lång och utdragen vinter, en mycket kort vår, och nu är det redan sommar. Helt otroligt.

Länge gick jag och sökte de första blåsipporna, nu blommar allt som kan blomma (känns det som). Och i lunden sjunger både näktergal och busksångare! Den senare är en celeber gäst från öster.

Nr 141/365.

Postat 2013-05-21 20:52 | Läst 1798 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa