Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Baskien 3


Dagens första paus. Måndag 1.7.2013. Foto: Håkan Eklund.

Tredje dagens vandring gick genom kulturmarker i Valle del Baztan i norra delen av provinsen Navarra, ett stenkast från gränsen till Frankrike. Ett vackert, vänligt landskap där både natur och samhällen var en lisa för både öga och själ. Att människans spår i natur och samhälle också kan se bra ut, är ingen självklarhet.

Trots att detta område är täckt med gröna, fina skogar - främst lövskog (massor med ek av olika arter) var ändå alla byggnader byggda i sten. Stort och durabelt.

Nr 182/365.


Postat 2013-07-07 13:40 | Läst 1717 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Baskien 2


Längs Biscayabuktens strand. 30.6.2013. Foto: Håkan Eklund.

Kustvandringen längs Biscayabukten var en njutsam vandring (5 timmar) i varmt och svagt mulet väder (= perfekt för vandring), oftast längs smala stigar i kuperad terräng. På bilden ovan håller vandringsledaren Lars Thiel (i grönt till vänster) ett infostopp; alltid kul att lära sig något om natur & kultur längs lederna.

Vandringen avslutades med stadsvandring i gränsstaden Hondarribias gamla kvarter; mysigt. Jag och fru Anita hann också smita in på en lokal bar för att kolla in Formel 1 - loppet i Silverstone på teve ...

Hade 26300 steg på stegmätaren (inställd på 0,7 m steg) vid dagens slut.

Biscayabukten är en stor bukt av Atlanten mellan Spaniens nordkust och Frankrikes västkust. Den spanska kusten är bergig medan den franska är låg och rak. Själva bukten med ett största djup om 5 km har genom historien varit fruktad av sjöfarande för dimma och stormar.

Nr 181/365.


Postat 2013-07-07 10:39 | Läst 2469 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Baskien 1


Med utsikt ner till Frankrike. Bera 29.6.2013. Foto: Håkan Eklund.

Första vandringsdagen gick direkt från hotellet (el Churrot) rakt upp till en bergskam som ligger nära gränsen till Frankrike. Det kändes aningen ovant att med fylld "frukostmage" dra iväg upp längs branta vägar och stigar . Tack och lov var det mulet (tillräckligt varmt) med fuktig och syrerik luft.

Hörde en massa sjungande fåglar (svarthätta, gärdsmyg, järnsparv, trädpiplärka) som är vanliga också hos oss, sen svarthakad buskskvätta högre upp bland buskar och till slut en flock med gåsgamar.

Började känna en del av gruppen; trevliga människor i olika åldrar (från 20 till 70).

Sen middag i det mycket pittoreska och vackra hotellet
(http://www.youtube.com/watch?v=HJsIYqMEt0M) med ett underbart kök.

Wikipedia beskriver området så här: "Baskien är ett bergigt område vid västra Pyrenéerna. Kustlinjen mot Atlanten består både av sandstränder och klippor. Områdets norra del har kustklimat med varma somrar, milda vintrar och hög nederbörd, medan den sydligare delen har subtropiskt klimat med heta somrar, kalla vintrar och mindre nederbörd.

Baskien delas traditionellt in i sju provinser. Provinserna Araba, Bizkaia och Gipuzkoa utgör den autonoma regionen Baskien, medan Navarra utgör en egen autonom region i Spanien. Dessa fyra provinser kallas på baskiska Hegoalde, "syddelen". Till detta område brukar också den kantabriska exklaven Valle de Villaverde (Villaverde Turtzioz på baskiska) och Treviño (Trebiñu), som tillhör provinsen Burgos, räknas.

Lapurdi, Nedre Navarra och Zuberoa, Iparralde eller "norddelen", saknar idag administrativ betydelse, utan ingår som den södra delen av det franska departementet Pyrénées-Atlantiques."

Jag blev imponerad av att i dagar bara se vackra skogbeklädda berg i naturtillstånd, omväxlande med betesmarker (får, hästar, kor) och dalgångar med vackra, stiliga, traditionella och durabla stenhus.

Nr 180/365.

Postat 2013-07-06 22:35 | Läst 1909 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

På vandringsresa i spanska Baskien


Arlanda. 28.6.2013. Foto: Håkan Eklund.

Hemma igen efter en härlig vandringsvecka i spanska Baskien tillsammans med ett 20-tal medresenärer från Sverige, i Wi-Resors regi (www.wiresor.se).

Första dan resdag: flyg från Arlanda till Bordeaux i Frankrike, och sen med buss till byn Bera uppe i bergen på den spanska sidan.

Bilden ovan från tidig morgon på Arlanda, när vi satt och undrade vilka som var våra blivande vandringskompisar. Alltid lika spännande.

Nr 179/365,

Postat 2013-07-06 22:07 | Läst 1822 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 ... 7 8