Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Åland III


Saggöidyll. 22.9.2013. Foto: Håkan Eklund.

Gjorde en fem timmars vandring på ön, hann med halva, det fanns så mycket att fotografera att det tenderade att gå sakta framåt.

Fantastiska kulturmarker, härliga trollskogar och världens finaste istidspolerade klippor. Det är ingen som bor på ön sen decennier tillbaka men landskapet hålls öppet runt den gamla gården tack vara betesdjur från fasta Åland.

Strax efter att bilden tog passerade en flyttande stenfalk lågt över korna.

Nr 265/365.
Jämt 100 dagar kvar av året.

Postat 2013-09-23 22:15 | Läst 1221 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Åland II


Vid Norrhavet. 21.9.2013. Foto: Håkan Eklund.

Eftersom det var ett strålande "sommarväder" under lördagen, med ett lungt hav, passade vi på att köra ut till de allra yttersta skären intill Norrhavet.

Vackert som bara den. Vi varken såg eller hörde någon annan båt eller en endaste människa under hela dan. Kändes nästan overkligt.

Däremot stora flockar med gråsiskor, mindre korsnäbbar, 3 havsörnar, 1 skärpiplärka och mycket annat smått och gott.

Observera att bilden är tagen högt uppe på ett berg, med vattenfyllda hällkar från häftiga regn dagarna innan.

Nr 264/365.

Postat 2013-09-23 22:14 | Läst 1370 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Åland I


Utsikt från fredagsbastun. 20.9.2013. Foto: Håkan Eklund.

Har återvänt till vardagen efter fyra härliga dagar i den åländska skärgården med fiske, foto och bastu i gott sällskap i en gudomligt vacker arkipelag uppe vid Norrhavet. Vad kan man mer begära?

Nr 263/365.

Postat 2013-09-23 21:52 | Läst 1192 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Bukowskis upptäckt


Peltolaåker, Åbo 19.9.2013.

Råkade "snava över" Charles Bukowskis bok "Slouching Toward Nirvana: new poems" (2005) när jag sökte i bokhyllan. Eftersom jag alltid gillat Bukowskis ärliga stil stannade jag upp och bläddrade upp en sida som jag av någon anledning satt ett "mössöra" på och hittar dikten "a name is nothing if the named is nothing", som får mig att småle:

writing the good stuff in those early
days of madness and having it all
creep back to me in the mail,
and now being far from those early days
and now sometimes writing stuff that is
not so good
and getting it accepted
anyhow
which is the way it is when you
get half-a-reputation
and it was that way then
when I saw the writers with reputations
geting crap published
that was nowhere near as good
as my rejected stuff - - -

Sen fortsätter han att konstaterar att det samma gäller för skådespelare och komiker.
Och vi vet alla att det också gäller för mycket annat inom underhållning och konst; många unga okända talanger är mycket bättre än det sämsta som alla kändisar producerar ...

Bukowski avslutar sin dikt med orden:
"I am astonished always at the stupidity of Humanity but I shouldn´t be, it´s always with us.

Wikipedia beskriver Charles B såhär:
Henry Charles Bukowski, född 16 augusti 1920 i Andernach, Rheinland-Pfalz, död 9 mars 1994 i Los Angeles, Kalifornien, var en tysk-amerikansk poet och författare. Bukowski influerades starkt av geografin och atmosfären i sin hemstad Los Angeles, och kännetecknas av en tonvikt på det vardagliga livet för fattiga och marginaliserade amerikaner, skrivandet, alkohol, förhållanden till kvinnor, arbetets slit, och travsport. Bukowski skrev tusentals dikter, hundratals noveller och sex romaner, tills det att han till slut hade 60 böcker i tryck. Han kallas ibland för Poet Laureate till Skid Row.

Bukowski studerade utan framgång journalistik vid Los Angeles City College och levde ett vagabonderande liv under 1940-talet, efter att under andra världskriget ha fått frisedel från försvaret, för att från 1952 under tre år arbeta som brevbärare i hemstaden Los Angeles. Sedan han sagt upp sig från postverket och blivit opererad för ett livshotande magsår började han skriva stora mängder poesi. 1958 lyckades han åter få anställning inom postverket och arbetade sedan som postsorterare tills han 1969 fick chansen att försörja sig som författare tack vare stöd från sin blivande förläggare John Martin.

I slutet av 1950-talet började Bukowski publicera beatinfluerad poesi (se även Beat Generation), och gjorde sig känd för en grov och hänsynslös stil. Framför allt kommer denna till uttryck i de fyra självbiografiska romanerna om Henry Chinaski (samtliga översatta till svenska). Bukowski bejakade en svart syn på livet, med en varm syn på kvinnan, spriten och de på samhällets botten. I de flesta TV-inslag som finns om Bukowski är han kraftigt berusad. I sina böcker beskriver han samhället från de plågades perspektiv, han skildrar verkligheten sådan som den tedde sig för dem som levede i dåtidens slum. Han skrev även manuset till filmen Barfly från 1987. Han avled i leukemi 1994.

Nr 262/365.


Postat 2013-09-19 20:19 | Läst 1451 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Ny vargbok


Vargmorgon. Kuhmo 1.5.2010 kl.05.00. Foto: Håkan Eklund.

Fick idag igen en ny recensionsbok (på finska)  som kort och gott heter "Susi", dvs. varg. Ett faktapaket i stort format på 231 sidor med mycket bra bildmaterial, bra papper och layout.

Författaren är biologen Mervi Laaksonen som själv bor i riktiga vargmarker uppe vid östgränsen (Kuhmo); det skall bli intressant att ta del av hennes faktabok.

Vargen tillhör ju de ursprungsdäggdjur som vi har i landet som de flesta tycks ha en åsikt om, ofta negativ - trots att de flesta medborgare i landet kan betraktas som biologiska analfabeter...

Postat 2013-09-19 14:44 | Läst 1417 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 9 Nästa