Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Fick gå förbi det mesta


Ensam vandrare. Friskala, Åbo 24.10.2013. Foto: Håkan Eklund.

En bokmässa är en förförisk tillställning. Ett frestelsens rike. Plockade med mig några bokverk som jag kommer att ha nytta av i mitt jobb, men fick gå förbi det mesta. Men det är inte lätt. Det skulle vara lätt att ruinera sig bland alla bokfynd, trots specialpriser.

Efter många timmar i bil var det skönt att ta ut hunden i höstvinden, strax innan solen gick ned. (bilden ovan). Flockar med steglits, hämpling och sidensvans noterades.

Och vinden var varm!

Nr 297/365.

Postat 2013-10-24 19:37 | Läst 1444 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Om att köra förbi bilder


Agrart. Bjärnå, Salo. Oktober 2013. Foto: Håkan Eklund.

Lyssnade i morse på en intervju med en känd f.d. ishockeyspelare, tränare och konsult som om och om igen poängterade att bakom all framgång ligger träning.  Att öva, öva, öva.

Jag brukar ibland förvåna mig över en del fotokursister som kommer på fortsättningskurser och som det sen visat sig inte just övat alls, dvs. fotograferat aktivt!? En del lever tydligen i den tron att det är via kurser man blir duktig, inte genom att själv aktivt öva. En kurs kan ge en del ny information, inspiration och vägledning, men själva jobbet att öva, öva, öva måste ju var och en ta ansvar för. Liksom i idrott eller en massa annat.

Eftesom jag inte i jobbet behöver fotografera varje dag, ens varje vecka, ser jag ändå till att öva. Varje dag. Och detta med att sätta det i system via ett "Projekt 365" så ser jag till att det varje dag tas ett antal bilder. Och det är tusan så lärorikt! Framförallt leder det till att jag tar en massa bilder/motiv som jag normalt inte  skulle bry mig om att fotografera.

Men nu har jag ju tänkt om och inser att alla bilder, alla motiv lär mig något - via övning. Det ger framförallt en övning i att börja "se bilden i bilden" som jag brukar säga. Vi ser ju vidvinkligt, och att i den informationsmassan hitta en bild kräver övning.

Bilden ovan är ett exempel på ett motiv som jag passerat kanske 1000 gånger, utan att ens tänka på att stanna och ta en bild. Vad behöver jag en sån bild till har jag väl tänkt ... tills i söndags på väg hem från Fotoskolan i Hangö.

Ett kraftigt kvällsljus mot en ful sädessilo ute på jordbruksslätten i Bjärnå - och jag stannade bilen och lyfte kameran. Förstås en pang på bild, men ändå kände jag en viss befrielse - att äntligen få mig själv att stanna och fotografera. Att inte bara köra förbi; alla motiv är ju i sig värda en bild. Och vem vet - kanske jag kan använda bilden till något nångång. Det kostar ju inget där den ligger och väntar ...

Postat 2013-10-23 20:44 | Läst 1460 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Till bokmässan


På väg till jobbet. Åbo 23.10.2013. Foto: Håkan Eklund.

Första ordentliga gråvädersdagen med regn och rusk. Men det kvittar, sådana dagar bör man fylla med "inre upplevelser". Packar just nu tidskriftslådor som jag tar till Helsinfors bokmässa i morgon, som är en av höstens höjdpunkter. En hel dag bland böcker och författare är aldrig fel. En energispruta som bara den ...

http://www.biblioteken.fi/sv-FI/aktuellt_i_branschen/arkivet/meddelanden/aktuellt/helsingfors-bokmassa-24-27-10-2013

"Helsingfors bokmässa arrangeras i Helsingfors mässcentrum den 24-27.10. Nästan 700 programnummer visas upp på mässans 12 programpunkter, dessutom erbjuder avdelningarna eget program. Temalandet på årets mässa är Tyskland och över 40 internationella författargäster har bjudits in. I år arrangeras för fösta gången under bokmässan läsecirklar, varav en är svenskspråkig.

På svenska uppträder 220 författare, redaktörer, forskare, illustratörer, skådespelare, kulturarbetare, journalister och andra experter. Erik Wahlström, Zinaida Lindén, Tomas Jansson, Kjell Westö, Johanna Holmström, Sanna Tahvanainen, Henrik Jansson, Malin Kivelä, Agneta Ara och Anders Larsson är några exempel. Gäster från Sverige är bl.a. Susanna Alakoski, Eija Hetekivi Olsson och Herman Lindqvist.
I år finns det speciellt mycket debatt i mässprogrammet. Samtal förs bland annat om varför Finlands svenska historia väcker så starka känslor."

Nr 296/365.

Postat 2013-10-23 12:11 | Läst 1446 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Om att sälja sin själ


Hallonblad i frostmorgon. Friskala, Åbo 22.10.2013. Foto: Håkan Eklund.

I Sverige är urskog en raritet skriver Pelle Svensson i boken "Än lever skogen". Mindre än 0,5 procent av all skog är urskog.

Det som de flesta idag kallar för skog är i verkligheten hårt hållna industriella virkesplantager där största delen av skogens själ och biologiska mångfald putsats bort, där optimal skogsekonomi är målet och där skogens ursprungliga ekologi och sociala kontext är av sekundär betydelse. Där ursprungsarter helt sonika vräks.

”Den odlade skogen regerar i Sverige”, skriver Svensson. ”Det är den som skall producera råvara i virkesplantager med träd i spikraka led som väldisciplinerade soldater".

Det är dessa virkesplantager som lever bättre än någonsin och som skogsfolket stolt kallar för uthålligt skogsbruk. Som ger mera biomassa än någonsin, men som förlorat sin själ och där också skogsfackmännen sålt sin själ på ekonomins altare.

Nr 295/365.

Postat 2013-10-22 20:29 | Läst 1532 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

En fastnade


Lärkfalk. Kaspiska havet, oktober 2013. Foto: Håkan Eklund.

Fågelfotografering, liksom all annan fotografering, kräver tid. Att samtidigt både titta på fåglar och fotografera, brukar inte fungera - det känner alla ornitologer till.

Men ibland är det svårt att låta bli. Skall man helt låta bli och bara kolla i tub/handkikare, då skall man inte alls ha någon kamera med sig ...

Under AviFauna-resan i Azerbajdzjan försökte jag låta bli att fotografera fåglar, hade lämnat den tunga arsenalen hemma, men hade 300 mm + 1,4 x med. Mest för att ha något att ha till hands för artbestämning/artdokumentering (fick en del bilder på sumpvipa och ökenstenskvätta, missade en större piplärka).

Det blev inte många bilder tagna, men denna lärkfalk som kom nära över på stranden till Kaspiska havet fastnade.

Postat 2013-10-22 13:55 | Läst 1769 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 9 Nästa