Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Viktigaste dagen


Självständighetskväll. 6.12.2013. Foto: Håkan Eklund.

I detta land är 6 december en "helig" dag, när Finland firar sin självständighet när alla vid mörkrets inbrott ser till att ha ljus i fönstret. Som också livar upp en mörk årstid.

Eftersom Finland ett antal gånger varit mycket nära att förintas av vår östra granne, har denna dag en stor emotionell betydelse för de flesta. Utan våra krigsveteraners uppoffringar 1939-45, när de var unga män, skulle dagens situation vara en helt annan.

Så här beskrivs dagen på Wikipedia:

Finlands självständighetsdag firas den 6 december. Dagen räknas som landets nationaldag och är flaggdag. Detta datum år 1917 förklarade Finland sig självständigt från Ryssland.

Bland de återkommande festligheterna denna dag finns den ekumeniska festgudstjänsten i Helsingfors som direktsänds i TV och andra gudstjänster kring landet, militärparad, konserter, fester arrangerade av kommunerna, studentkårernas fantåg till hjältegravarna på kvällen samt presidentens mottagning, där Finlands president tar emot ett stort antal kända finländare i sitt residens och även utländska medborgare som under året har gjort något särskilt för Finland. Många finländare tänder två levande ljus i sina fönster på kvällen. Presidentens mottagning TV-sänds alltid och har höga tittarsiffror varje år.

Presidenten delar ut statliga hederstecken och Finlands försvarsmakt befordrar officerare på självständighetsdagen.

Nr 340/365.

Postat 2013-12-06 20:51 | Läst 878 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Naturfotografer får ovett ...


Kalhygge i Österbotten. Foto: Håkan Eklund.

De finska naturfotografernas tidskrift Luontokuva (Naturbild/naturfoto) är en av Nordens absolut bästa naturfototidskrifter. Om inte den bästa som helhet? - när textsubstans, bilder och layout räknas ihop.

Visst är Camera Natura fin, som ett jämförelseexempel, men den uppfattar jag främst som ett attraktivt bildgalleri på papper. I Luontokuva finns en substanshelhet och ett djup som vida överstiger Camera Natura. Samtidigt är tidskriften en medlemspublikation för föreningen som har 3000 + naturfotograferande medlemmar i Finland (jag är medlem nr 37). Den hittas också i alla välförsedda bokaffärer och tidningshyllor.

En av de bästa artiklarna i årets sista nummer (nr 6) som idag hittades i min postlåd är skriven av författaren och naturfotografen Mauri Leivo. Rubriken heter (fritt översatt) "Vem skyddar naturen?", och han kommer till att det åtminstone INTE är naturfotografer! Tyvärr. Och jag håller helt med; jag har i olika sammanhang också skrivit om detta.

Han skriver att den första generationen naturfotografer oftast var naturskyddare, som slog larm om allehanda hot mot naturen (tjuvjakt, miljögifter, exploatering, kalavverkning etc.) som publicerades i böcker och i uppmärksammade artiklar och reportagen.

Icke så längre. Idag är det vackra bilder som gäller och det handlar om att vinna tävlingar. De flesta naturfotografer åker omkring i dyra terrängbilar klädda i märkeskläder och med en utrustning som är värd en förmögenhet. För att ta actionbilder i en exploaterad natur som de inte ens uppmärksammar ...

Postat 2013-12-05 21:44 | Läst 1110 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Splitterny


Nya promenadbron över Aura å. Åbo 5 december 2013. Foto: Håkan Eklund.

Kunde inte låta bli att stanna i morse och ta en bild på den nyinvigad bron över ån i Åbo. Tanterna med paraplyn har nyss fotograferat varandra, stående mitt på bron. Nu kollar de reslutatet. En mamma skyndar med två små barn till dagis nånstans kan jag tänka och några personer mitt på bron känner liksom av stan från en ny vinkel.

Bron öppnades under pompa och ståt på tisdagkväll (3.12) av självaste presidentfrun (och poeten) Jenni Haukio ; en notering just for the records.

Bron, som som kallas Biblioteksbron, är 60 meter lång och fem meter bred. Hela projektet har kostat cirka 1,8 miljoner euro. Enligt de första kalkylerna 2007 skulle bron kosta ca 1,5 miljoner euro. Det är dyrt att bygga ...

Postat 2013-12-05 18:39 | Läst 958 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Gammaldags


Biskopsgatan 1, Åbo. 5.12.2013. Foto: Håkan Eklund.

Ibland brukar jag parkera längst bort på Biskopsgatan för att i lugn och ro vandra ner längs gatan till kontoret, med kamera till hands. Här finns det nämligen några riktigt gamla och fina stadsmiljöer med trähus, mysiga innergårdar, lugn och harmoni.

Redan det att titta på dylika miljöer skapar  ett inre lugn. Skulle bara vara så skönt att bo så här, om man skall bo i en stad. Eftersom detta är en "dead end street", som slutar vid ett berg/parkområde är det lungt här. Och bakom byggnaderna i bilden rinner Aura å.

Förresten, detta är första snön i Åbo i höst. Inte mycket, men visst "ljusar det upp" landskapet.

Nr 339/365.

Postat 2013-12-05 14:01 | Läst 879 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Dåligt skannat


Bakning, julen 1986 hemma i Kimo. Foto: Håkan Eklund.

Jag är bara så glad över det digitala; att inte behöva kasta bort pengar på dyr film och på dålig skanning. När jag den där kvällen för nån vecka sen grävde i mitt bildarkiv (dia, s-v negativ) och blev ivrig att ta ett tjugotal diabilder för inskanning (till fotoaffär som sysslar med studiofotografering) så var det inte lika roligt att hämta ut materialet.

Diabilderna var otroligt dåligt inskannade, och det hela var dyrt som bara den ... Fy för den lede. Det skall inte bli till någon vana ...

Bilderna av morsan som bakar rågbröd kunde jag "rädda" genom att göra dem till svartvita bilder, men många andra bilder var nog värdelösa som digitala bilder, trots att diaorginalen var perfekta.

Postat 2013-12-04 20:48 | Läst 822 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 6 7 8 Nästa