Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Första svalan


Sjungande sånglärka. Friskala, Åbo 20.4.2014. Foto: Håkan Eklund.

Sommar i luften! Känns nästan overkligt med luften full av vårrusiga sånglärkor, och så kommer första ladusvalan pilande förbi! Kan bara inte erinra mig en lika tidig ladusvala i mina tassemarker.
Dock - en svala gör ingen sommar. Nästa vecka hotas vi igen med kalla vindar från ishavet.

Nr 110/365.

Postat 2014-04-20 12:02 | Läst 1420 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Far och son stund i lunden


I blåsippskogen. Friskala, Åbo 19 april 2014. Foto: Håkan Eklun d.

Varje vår innan myggorna kommer brukar jag passa på att ta en tupplur i skogen, i en solglänta i lä för vinden - lyssnande på vårens ljudlandskap. Stilla mediterande.

I dag hade jag sällskap av sonen Robert (23) som var hemma från sina universitetsstudier i H.fors - och då blev det ingen tupplur.

I stället låg vi på rygg i solen (bland vegetationen) och pratade, omgivna av blommande blåsippor och nunneört med sjungande rödhakar, bofinkar och blåmesar som sällskap. Samt en stenknäck på kort besök.

Livskvalité kan var just så enkelt, och billigt. Och att diskutera världspolitik, människorelationer, natur, litteratur med en likasinnad är en höjdare.

Nr 109/365.


Postat 2014-04-19 16:15 | Läst 1304 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Braai-säsongen öppnad


Braai-start. Hirvensalo, Åbo. 18 april 2014. Foto: Håkan Eklund.

Av någon anledning har jag ingen större dragningskraft till kök och matlagning inomhus. Speciellt inte i moderna kök. Däremot är saken en helt annan när det gäller mattillredning utomhus. Ju enklare och primitivare omständigheterna är, desto bättre! Det är väl stenåldersgenerna som gör sig påminda ...?

Och någon elgrill, gasgrill eller annat bekvämt och modernt vill jag inte ha. Då kan man ju lika bra hålla till inne i köket. Nej, helst skall det vara öppen eld och att vänta på glödbädden, då börjar det stämma för mig. Det att sitta och vänta på glöden är en fin meditationsstund, helst med något att smutta på och med kikaren i närheten. Idag var det sånglärkorna i skyn som underhöll och blåmesparet som inspekterade holken i körsbärsträdet intill.

Nu blir man ju arresterad om man kör med ved och öppen eld  i en radhusmiljö, tyvärr.
Länge hade jag en "Kalaharigrill" ute på altanen, dvs. en stenhög placerad i ring med grillkolen i mitten. Men det var ju för primitivt för en av grannfruarna som en sommar ringde polisen när jag grillade ... (Hon trodde att jag grillade på öppen eld).

Sen köpte jag en "plåtmojäng" som fyller samma syfte, men står på ett "ben", och då var det ok. Trots att jag kör med samma koncept: lite ved under, kol ovanpå, sen med ett stort grillhalster (från RSA, där BBQ kallas för Braai) med läckerheterna ovanpå glödbädden. Som lammkotletterna ovan. Enkelt och bra.

Lika praktiskt i bushen som hemma på bakgården.

http://en.wikipedia.org/wiki/Regional_variations_of_barbecue

The word braaivleis (English /ˈbrfls/; Afrikaans pronunciation: (ˈbrɑe.flæɪs)) is Afrikaans for "grilled meat."

The word braai (plural braais) is Afrikaans for "barbecue" or "grill" and is a social custom in South Africa, Botswana, Namibia, Lesotho, Swaziland, Zimbabwe and Zambia. The term originated with the Afrikaans-speaking people, but has since been adopted by South Africans of many ethnic backgrounds. The word vleis is Afrikaans for "meat".

The word has been adopted by English-speaking South Africans and can be regarded as another word for barbecue, in that it serves as a verb when describing how food is cooked and a noun when describing the cooking equipment, such as a grill. The traditions around a braai can be considerably different from a barbecue, however, even if the method of food preparation is very similar.



Nr 108/365.

Postat 2014-04-18 18:24 | Läst 1218 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Sovmorgon


I skymningen, skärtorsdag 17 april 2014. Foto: Håkan Eklund.

Plötsligt är det påsk. Och vår. Det känns nästan overkligt med en massa lediga dagar framför!
Efter att ha jobba sju dagar i veckan en längre tid känns det aningen ovant, men skönt. Sovmorgon i morgon bitti är inte heller helt fel.

Väderfolket har lovat regn, det kvittar.

Nr 107/365.

Postat 2014-04-17 23:33 | Läst 1208 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Vernissagebesök


Konstnärens dotter. Ekenäs 16.4.2014. Foto: Håkan Eklund.

Efter arbetsdagens slut stack jag mig in till "Tre rum + kök" (= inredningsaffär) för att kolla in konstnären Riggert Munsterhjelms utställning "Objekt ur naturaliesamlingen". Han har gjort en samling akvareller av olika föremål ur naturen: fågelägg, snäckor, musslor etc.  Stiligt!

I informationen om utställningen inleder han beskrivningen av motivvalet så här: "Med sina former, mönster och färgskiftningar representerar de här naturföremålen livets variationsrikedom. De är produkter av naturens hårda villkor, men vår upplevelse av dem är framförallt estetisk."

Akvarellerna med storspovsägg tog mig tillbaka till pojkåren, när vi alltid hade häckande storspovar i dikeskanterna som tillhörde gårdens marker. Det var också med en bild av ett spovbo med 4 ägg som illustrerade min allra första kolumn i en ungdomstidning som hette Österbottniska Posten; jag var så blyg att jag inte vågade teckna under med mitt namn - använder istället signaturen Strix ...

Nr 106/365.

Postat 2014-04-16 21:22 | Läst 1108 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa