Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Ett intressant fynd


Bikee in Helsinki. 27.7.2015. Foto: Håkan Eklund. Nr 208/364.


Sitter på ett hotell i Helsingfors och överraskas av en synnerligen intressant nyhet, om ett ubåtsvrak.

http://svenska.yle.fi/artikel/2015/07/27/ubat-hittades-i-svenskt-vatten

"Den svenska tidningen Expressen publicerade på måndagen en bild på ett föremål som kan vara en rysk ubåt på botten av Östersjön.

Bilden föreställer ett 20 meter långt och tre meter brett ubåtsliknande föremål. Föremålet hittades på onsdagen i svenskt vatten av vrakletare i gruppen Ocean X Team.

Ubåten hittades efter ett tips från ett isländskt företag som gav koordinaterna.

Vraket uppges ligga mindre än tre kilometer från land. Föremålet ser ut att ha legat på havsbottnen relativt kort tid och har inga synliga skador.

Vrakletarna säger sig vara nästan helt säkra på att ubåten är rysk. Enligt Ocean X Team har de sett kyrilliska bokstäver på vraket.

Enligt vrakletarna i Ocean X Team är ubåtens dörrar och luckor stängda.

- Det kan betyda att besättningen ännu är inne i ubåten, säger Dennis Åsberg som hör till vrakletarna.

Säkerhetskonsulten Joakim von Braun säger till Expressen att vrakets storlek tyder på att det är en miniubåt. En miniubåt rymmer mellan tre och sex personer.

Tomas Ries, som är lektor i strategi och säkerhetspolitik vid Försvarshögskolan, säger till tidningen att det är sensationellt att det ligger en förlist ubåt i svenskt vatten.

– Allt tyder på att det är ett hemligt uppdrag som har gått fel och inte en olycka. Det är allvarligt, säger Ries.

Svenska försvarsmakten fick ta del av materialet på måndagsmorgonen. Försvarsmakten kommer nu att analysera bilder från vrakplatsen.

- Vi kan inte kommentera saken mer än så, säger Försvarsmaktens representant Anders Kallin till Expressen.

Enligt Försvarsmakten saknas inga svenska ubåtar.

- Det är inte frågan om en svensk ubåt, bekräftar Kallin."

Postat 2015-07-27 21:48 | Läst 2008 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Graffiti på fängelsemur


Fängelsemuren vid Kakola, Åbo. 26.7.2015. Foto: Håkan Eklund. Nr 207/364.

Postat 2015-07-27 14:16 | Läst 2139 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Sista lediga


Robert. Åbo 25.7.2015. Foto: Håkan Eklund. Nr 206/364.

En märklig sommar. Som om den inte alls varit - både vädermässigt och fritidsmässigt. Mest en massa saker att sköta och fixa och planera.

Förutom lördag, en hel dag i solen på altanen med en massa läsbart (bl.a. om Säpo, del 2 ...) och intressanta diskussioner med sonen Robert som är på väg till ett forskningsinstitut i USA för ett halvår.

På kvällen igen regn.

Postat 2015-07-26 12:10 | Läst 1919 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Presidentens växter


Vägkantsblomma. Åbo 24.7.2015. Foto: Håkan Eklund. Nr 205/364.

Att en sittande president helt sonika ringer upp ett direktsänt naturprogram i radio har gjort folk glada i Finland.

Och att han fick prata fritt och diskutera med naturexperterna i studion, utan att ett enda ord sagts om att han var självaste presidenten, trots att de flesta nog kände igen rösten. Dessutom hade han fått köa på linjen som alla andra.

Det är ju vanligt att folk som ringer in bara presenterar sig med första namnet, det är ju ärendet som är det viktiga i programmet, inte namnen på de som ringer upp.

Här tog president Sauli Niinistö många poäng bland medborgarna. Han och hans litteraturintresserade unga fru är mycket populära i Finland.

http://www.news55.se/tt-nyheter/finlands-president-ringde-naturprogram/

"Hej, hej, god kväll och tack för ett fint program, sa Sauli från Nådendal som ringde in till den finska radions naturprogram på onsdagskvällen.

Rösten tillhörde ingen mindre än Finlands president Sauli Niinistö som hade två frågor om palsternackor och nysört till programledarna, rapporterar Yle. Under samtalet kom det fram att hans favoritväxt var nattviol som var ”ofattbart vacker” och som han sett mycket av i sommar. Presidenten lovprisade naturen:

Ibland tänker jag att det är förbryllande, när man till exempel ser en strandlysing och älgört bredvid varandra, att de kan se så olika ut när de äter samma jord och dricker av samma vatten, sade han.

I Sverige skedde något liknande när dåvarande utrikesminister Carl Bildt (M) för två år sedan oväntat ringde in till ”Ring P1″ för att kommentera ett förbud mot kärnvapen, trots att han under flera dagar inte varit tillgänglig för Ekots nyhetsreportrar."

http://www.luontoportti.com/suomi/sv/kukkakasvit/palsternacka

"Palsternackan (Pastinaca sativa)är en två-årig rotfrukt och grönsaksväxt som tillhör familjen flockblomstriga växter – Apiaceae (Umbelliferae).

Den var förr en mycket odlad växt i vårt land. Den har etablerat sig hos oss mycket bra och anses numera vara en följeslagare till gammal kultur. Palsternackan växer bland annat vid gamla herresäten och runt prästgårdar.

Av de två underarterna är den obetydligt håriga ssp. sativa den vanligare odlingsrymlingen medan den gråhåriga ssp. sylvestris är vanligare vid omlastnings- och ballastplatser."

Postat 2015-07-24 19:36 | Läst 2184 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Genom regnet


Vägen hemåt, knappa fyra timmar kvar. Riksväg 8. Närpes. 23.7.2015. Foto: Håkan Eklund.
Nr 204/364.

Postat 2015-07-23 21:34 | Läst 1737 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa