Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Så tyst i naturen


I väntan på islossning. Uittamo, Åbo 10.1.2016. (- 12 C). Foto: Håkan Eklund. Nr 10/365.

Här brukar en man sitta och röka, mata gräsänder och följa med båtlivet vid bryggan. Nu är allt infruset och livlöst för en tid framåt. Det är bara så tyst i naturen. Saknar flockar med grön- och gråsiskor, grönfinkar, domherrar, sidensvansar - och annat som kunde pigga upp.

Under många år när sonen var som mest fågelintresserad (och hade tid ...) brukade han och jag köpa en sista minuten resa till Malaga just den här tiden, hyra bil, och köra runt i Andalusien för att titta på fåglar med El Rocio och Donana nationalpark som ett favoritmål nere vid kusten där vi hittad många av våra flyttfåglar. En ornitologisk pärla.

Postat 2016-01-10 17:53 | Läst 621 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Blå timmen


Intill farleden. Runsala, Åbo 9.1.2016. - 16 C. Foto: Håkan Eklund. Nr 9/365.

En kvällstur ut till grannön för att kolla in stränderna som Sverigebåtarna formar. Hann bara med några bilder innan det blev mörkt.

Alldeles vindstilla och tyst. En magisk känsla. Väntade bara på att höra en kattuggla ropa, men det är för tidigt för det.

Postat 2016-01-09 21:08 | Läst 866 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

På motivjakt


Redo för sjön. Nådendal 8 januari 2016. Foto: Håkan Eklund. Nr 8/365.

När man sysslar med "En bild om dagen - utmaningen", när största delen av bilderna är snapshots av något som man råkar ha i närheten, eftersom det inte finns tid för riktig fotografering, känns det bara så lyxigt att kunna stjäla till sig en timme eller två för att söka motiv.

Som idag. Ensam med kameran. Kvalitetstid.

Hoppade i bilen för att köra till några potentiella "motivställen" i grannskapet, vandrade runt och sökte något att fotografera. Det räckte med första stället. Efter några bilder kände jag att detta duger.

Eftersom jag sakta men säkert håller på att komma till livs igen efter en synnerligen besvärlig flunsa, fick det räcka så här. Vindstilla, minus sexton. Härligt vinterväder.

Postat 2016-01-08 18:31 | Läst 801 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Om fotografiska mål


Förfrusna tår (- 25 C). Aura å, Åbo. 7 januari 2016. Foto: Håkan Eklund. Nr 7/365.

Steve Simons bok ”The Passionate Photographer. Ten Steps Toward Becoming Great” (256 s, 2012) är en bok som jag gärna rekommenderar alla med ambition och vilja att utveckla sig som fotograf. Och vem vill väl inte det?

I boken delar han med sig av trettio års fotoerfarenhet. Mycket handlar om hur man jobbar projektinriktat, hur man sätter mål och hur man målmedvetet utvecklar det egna kunnandet.

Innehållet är indelat i tio steg. Det är via dessa tio delmål som man enligt författaren kommer framåt. Så här är de listade i boken, i originalversion:


Step one: Passion.
”Passion is in all great searches and is necessary to all creative endeavors.” 
- W.Eugene Smith

Step two: Volume, volume, volume: 10 000 hours. Practice and persistence.
“Your first 10 000 photographs are your worst.”
- Henri Cartier-Bresson

Step three: Work it. Don´t give up on the magic.
“I work from awkwardness. By that I mean I don´t like to arrange things. If I stand in front of something, instead of arranging it, I arrange myself.”
- Diane Arbus

Step four: The lonely adventurer. Concentration and never lingering in your comfort zone.
”Sometimes I have taken photographs and just felt so excited that I could barely hold the camera steady, and the photo was boring.”
- Robert Rauschenberg

Step five: The evocative portrait. Photographing people gets easier.
“The mask we present to others, and too often to ourselves, may lift only for a second – to reveal that power in an unconscious gesture, a raised brow, a surprised response a moment of reponse. This is the moment to record.
- Yousuf Karsh

Step six: Follow the light … and learn to master it.
“Light makes photopgraphy. Embrace light. Admire it. Love it. But above all, know light. Know it for all that you are worth, and you will know the key to photography.
- George Eastman

Step seven: The art of the edit. Choose well and be the best you can be.
“The photographer is like the cod, which lays a million egg in order that one may be hatched.”
- George Bernard Shaw

Step eight: Assessing strengths and weaknesses. Never stop learning and growing.
“Don´t be so humble, you´re not that great.”
- Golda Meir

Step nine: Action plan. Setting goals and creating strategies.
“A spirit in my feet said ´go´, and I went.”
- Matthew Brady.

Step ten: Follow through. Share your vision with the world.
“You can have the best work in the world and if you don´t put it in front of people, you´ll never get anywhere.”
- Ted Grant

Ett av de intressantaste kapitlen är det nästsista, om att sätta egna specifika mål för sitt fotograferande och hur man skall organisera sitt fotojobb. Han anser att man först skall sätta sitt fotoarkiv i ordning, att man han koll på sitt material, med back-up, säkerhet och sådant.

När det är i ordning på ens bilder, rekommenderar han att göra upp en ”action plan”, en operativ plan, som han delar in i fem kategorier: projekt, konstnärlighet, teknik, business och utrustning.

Han rekommendera att man alltid skriver ner en idé när den dyker upp (”--- great ideas are like clouds drifting through my mind, they are here one second, gone the next ---”).
Känns igen; håller med!

I detta kapitel känner jag igen mig. Sedan många år tillbaka brukar jag vid nyårsskiftet skissa på en egen action plan, indelad i en massa delmål (också gällande fotograferande/skrivande).

Och jag har alltid ett litet anteckningshäfte och penna till hans överallt, för att skriva ner olika idéer när det plötsligt kan dyka upp (ofta i trafiken, vid rött ljus ...).

Allt som är inprogrammerat i det undermedvetna, via olika nedtecknade mål, styr en automatiskt in på rätt spår, när olika pusselbitar faller på plats. Jag har förstås massor av mål och delmål som inte förverkligats från en årslista, av olika orsaker, men då flyttar jag bara över slurven (kanske modifierad) över till nästa år.

Postat 2016-01-07 19:09 | Läst 849 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Skönt med kyla


Hallisforsen, Aura å, Åbo. 6.1.2016 (- 23 C). Foto: Håkan Eklund. Nr 6.1.2016.

Postat 2016-01-06 16:26 | Läst 752 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera
Föregående 1 ... 6 7 8 ... 9 Nästa