Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Skulle göra sig bra på film


Intressant och spännande läsning. Åbo 2017. Reprofoto: Håkan Eklund. Nr 306/365.

Någon kunde tro att detta är pojktboksäventyr, typ "Biggles" - men det är det inte. Detaljerade dokumentärskildringar om flygstrider under fem år av krig mot Sovjetväldet. Med fantastiska överlevnadshistorier; skulle göra sig bra på film!

Böcker som jag hittade på bokmässan i Helsingfors för en vecka sen..

Postat 2017-11-03 20:31 | Läst 981 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Fångad av öknen


På rymmen i Sahara, Tunisien. Innan den arabiska våren.  Mars 2010. Foto: Anita Eklund.

"Den arabiska våren var en serie av politiska protestyttringar i arabiska länder i Nordafrika och på Arabiska halvön som inleddes 2010, med krav på bland annat regeringsavgångar, regimbyten och demokratiska reformer. Proteströrelsen i delar av den arabiska världen ville förändra styrelsesättet och förbättra människorättssituationen. Sedan vintern 2011 spred sig upproret från land till land med olika resultat.

Den arabiska våren hade sitt ursprung i en händelse som inträffade den 17 december 2010 i Tunisien då den arbetslöse akademikern Mohammed Bouazizi, tände eld på sig själv efter polisens beslag av hans grönsaksvagn i protest mot sina egna levnadsvillkor. Många tunisier kände igen sig i Bouazizis livssituation. Detta blev starten på ett uppror i januari 2011 som spred sig från småstaden Sidi Bouzid till andra delar av landet, inklusive huvudstaden Tunis. Hundratals människor miste sina liv i oroligheterna som följde demonstrationerna."

https://sv.wikipedia.org/wiki/Arabiska_v%C3%A5ren

Postat 2017-11-02 09:25 | Läst 1057 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Sanningen vinner


Ljus i tunneln. Åbo 1.11.2017. Foto: Håkan Eklund. Nr 305/365.

Ibland tar det tid, åratal, decennier, generationer - men slutresultatet brukar vara att sanningen vinner över lögnen till slut. Likadant brukar det vara bland människor på närmare håll, på arbetsplatser, i organisationer.

Sovjetimperiet matade sitt folk med lögner ett helt sekel, satellitstaterna hakade på för ett halvt sekel - tills allt ramlade ihop.

I Putinland är man inne på ett nytt försök och i Trumpland försöker man följa efter, trots att den fria pressen i USA gör det svårare för Trump än för Putin. Men med det som vi nu vet så har ryssarna lyckats installera två presidenter, en i eget land och en i USA. Detta med hjälp av de stora giganterna i some-världen som lyckades lura (via ryska fejkannonser/FB-profiler etc.) väljare som inte är särskilt belästa.

Ett intressant skådespel att följa. Landskamp?

Postat 2017-11-01 16:51 | Läst 974 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

I en annan värld, ett annat liv


Blir klädd i barkkläder  för bröllop. Lautoka, Fiji 1985. Foto: Anita Eklund.

Sökte bilder i arkivet för en artikel när jag stötte på denna bild, som får mig att le i höstrusket. Jag skulle vara bestman på kompisen Franks bröllop, han gifte sig med en fijiansk hövdingadotter, och då hörde det till att man var klädd på rätt sätt. Här är bara "underkläderna" på plats, det fina kommer sen.

I Söderhavet hade man i tiden ingen bomull, man gjorde klädesplagg av innerbark. Så här beskriver man det i Wikipedia:

"Tapa är ett barktyg som används på öar i Stilla havet. Tapa tillverkas framför allt i Tonga och Samoa, men också på Java, Nya Zeeland, Papua Nya Guinea och Hawaii. I Franska Polynesien har vanan att tillverka tapa försvunnit, utom i några byar på Marquesasöarna. Tapa tillverkas vanligen av innerbarken från pappersmullbärsträd (Broussonetia papyrifera) och ibland av innerbarken från brödfruktträd (Artocarpus).

Ordet tapa kommer från Tahiti och från Cook Islands, där James Cook var den förste européen att upptäcka tyget och introducera det till världen utanför Söderhavet. I Tonga heter materialet ngatu och är av stor social betydelse i samhället, och en vanlig gåva. I Samoa kallas tyget siapo, i Hawaii är det känt som kapa, i Rotuma ‘uha och i Fiji masi. Förr användes tygerna i första hand för klädesplagg, men de bärs idag vanligen bara vid ceremonier som bröllop eller används som väggbonader.

Efter det att innerbarken bankats till tunna remsor, bankas flera remsor ihop till ett större flak i två lager med fibrer i rät vinkel till varandra. För att få remsorna att fästa i varandra kan stärkelse från sötpotatis eller maniok tillföras. Tygstyckena kan vara ca 3 meter breda och 15 m eller mer på längden. Tygerna färgas normalt. De kan också målas med hjälp av mallar. Mönstren i tyger från Tonga, Samoa och Fiji är vanligen ett nät av fyrkanter, som var och en har geometriska mönster med återkommande motiv, till exempel fiskar och växter. Traditionella tyger är oftast i svart och brunt."

Postat 2017-11-01 13:41 | Läst 1249 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
Föregående 1 ... 7 8