Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Kvalitetsjournalistik som berör


Hoppingivande sol en kall vinterdag. 3.1.2019 kl.14.30, - 8 C. St Karins. Foto: Håkan Eklund. Nr 3/365.

En av de tre medarbetare som gör att jag ännu prenumererar på landets största dagstidning på svenska (Hufvudstadsbladet) är Anna-Lena Laurén, som torde vara känd också i Sverige. Anna-Lenas mor  (från grannstaden Pargas) var lärare till våra barn.

I dagens utgåva har hon intervjuat den ryska ekonomen Sergej Aleksasjenko som är aktuell med boken "Putin´s counterrevolution" - som blir min nästa boksatsning.

Redan artikelrubriken berättar allt: "Putin har byggt en stat där  ingen vill investera".

Sergej berättar hur han och många andra kloka och förnuftiga ekonomer varit tvungna att flytta utomlands eftersom "vi stör makthavarna eftersom vi försöker tala om hur ekonomin ser ut i verkligheten".

Han ser Putin som en byråkrat som blev president av misstag och som nu fungerar som en svampplockare utan kompass i skogen, som börjat gå i cirklar, utan uppfattning om var han är.

Enligt Sergej är det omöjligt att utveckla ekonomin utan demokrati och ett fungerande rättssamhälle. När Putin avskaffade fria medier (som också är Trumps våta dröm), som har till uppgift att reagera när makthavarna bryter mot lagen, slutar ett samhälle att fungera.

Samtidigt som rättssystemet inte länge heller är oberoende (som också är trumpens önskedröm) - går det som det går. Ingen vill investera i ett land där det inte längre finns ett oberoende rättssystem som garanterar investerare rätten till deras egendom.

Exemplen från Ryssland är otaliga när företag stjäls av "systemet", via fabricerade åtal där "rättssystemet" är medarbetare.

Eftersom en stor del av amerikanarna inte känner metoderna i Ryssland, fattar de inte att rysslakejen i Vita huset, leder dem fullständigt in på fel spår. Det som nu pågår i USA är en utdragen test där vi vår se hur starka deras demokratiska institutioner egentligen är, att de inte går i ryssarnas spår.

Att så många låter sig luras av en självisk B-klassens såpoperastjärna, är bara så sorgligt. Väljare som låter sig exploateras till max, utan att de själva kanske ens förstår det, fungerar som nyttiga idioter. Och trumpens medlöpare i GOP har förnedrat sig själva; de som insett misstaget, att enogh is enough, har självmant stigit till sidan (senast bl.a. försvarsministern).

Hoppas att alla unga, nya - som intar Capitol Hill idag skall kunna stävja den degradering av förnuft som trumpen förorenat presidentämbetet och hela Amerika med.

Det är artiklar som den i dagens HBL, som Anna-Lena Laurén skrivit, som det borde finnas mera av i våra dagstidningar. Som i bästa fall får folk att förstå. Och gör en tidning värd att läsa.

Postat 2019-01-03 17:58 | Läst 1358 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

En viss skillnad


Väntan. Hirvensalo, Åbo 2 januari 2019, kallt och blåsigt. Foto: Håkan Eklund. Nr 2/365.

Postat 2019-01-02 22:13 | Läst 1104 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

364 kvar


På väg hem från gymmet i regn. Åbo 1.1.2019. Foto: Håkan Eklund. Nr 1/365.

Så är det att börja från början igen, med dagboksfotograferingen. Men det är inget som känns belastande, tvärtom. Annars skulle ju utrustningen bara ligga och samla damm, helt i onödan. En bild om dagen är en lagom krydda till vardagen.

Gjorde två nya rekord idag; sov till kl. 13 . . . efter en rolig fest hos trevliga människor. Hemkommen 03 fortsatte jag att läsa min senaste Lee Child bok.

Idag när jag skulle fortsätta insåg jag att jag inte mindes något av det jag läste efter festen ... Fick ta om ett kapitel; det har nog aldrig hänt tidigare.

Men sen inledde jag året med att fara till gymmet, alltså dag ett. Ifjol kom jag i otakt, och hade svårt att få in de rätta rutinerna. I år skall jag skärpa mig. Och det bästa med stället är bastun, och att på äkta finsk manér kunna sitta tyst i bastun bland främmande människor. Det är en underförstådd (och missförstådd) umgängeskultur! Som få nationer kan, och begriper sig på. Bara så härligt. Bastun i gymmet är till för reflektion, meditation och att bara gå in i sig själv efter ett workout pass.

I andra bastusammanhang (ex. med kollegor eller vänner) är det annat, men här - i ett gym, uppskattar jag att folk kan hålla käft ... :-)

Postat 2019-01-01 18:17 | Läst 1147 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
Föregående 1 ... 6 7