Med leriga skor

FOTOGRAFISKA DAGBOKSFRAGMENT

Tillbaka igen


Igen en vacker, vit, vinterdag. Runsala, Åbo 26.1.2019. Foto: Håkan Eklund. Nr 26/365.

Postat 2019-01-26 20:18 | Läst 1168 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Hittade en skönhet


Ståtlig som bara den. Runsala, Åbo 25.1.2019. Foto: Håkan Eklund.

Fotograferade vita, vita, snövita skogslandskap idag. I ädellövskog. Vacker nysnö efter ett kort snöfall.

Sen plötsligt hittade jag den ståtligaste och vackraste fura, dvs. tall - som jag tidigare inte sett motsvarigheten till i Åbotrakten. Vilket ståtligt träd!  Sådana här finns det inte många kvar av i våra unga skogar; detta träd är säkert minst 200 år gammalt.

Det var mulet när bilden togs, snöfallet hade upphört, men snön på marken under tycks lysa upp grenarna underifrån. Hade kameran på stativ, 1/8 s, f 11 med 400 ISO (16 mm).

Detta träd skall jag besöka på nytt vid olika årstider och väder

Postat 2019-01-25 20:30 | Läst 1009 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Vinter i staden


Snöiga gator i Åbo, nästan som i Alaska ... Inte varje år. 25.1.2019. Foto: Håkan Eklund. Nr 25/365.

Postat 2019-01-25 16:26 | Läst 855 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Vissa dagar lär man sig


En bild som känns exklusiv när det blir sommar. Salo 24.1.2019. Foto: Håkan Eklund. Nr 24/365.

Lärde mig tre saker idag:
1) Att det inte kostar något att anlita bärgningsbil
2) Att det inte lönar sig att städa bilens baggageutrymme
3) Att stenrika Nalle Wahlroos kan vara  till ornitologisk nytta

Gjorde en utflykt till gamla Nokiastaden Salo (= mobiltelefontillverkning under Nokias storhetstid) för att titta på fåglar. Jag har på en ornitologisk rapporteringsplattform sett att det fanns ett antal fågelarter (som jag ännu inte sett i år) i ett åkerområde utanför staden.

Det visade sig vara markerna kring (ö?)kända finansmannen Nalle Wahlroos herrgård (Åminne) där det fanns stora arealer med viltåkrar för fasaner och rapphöns (för herremansjakter ...) som samtidigt lockat till sig ett stort antal tättingar: steglitser och hämplingar i stora flockar (100-tals), övervintrande bofinkar, turkduvor och några vinterhämplingar.

Såg en duvhök som fångat en kaja, två vackra övervintrande fjällvråkar, en dito stenfalk, en sparvhök och så vidare. Det slog mig att ornitologiska föreningar egentligen borde syssla med att anlägga viltåkrar för tättingar; att se 80 (minst) steglitsar i tät flock flyga omkring skulle ha skapat en fin bild. Nu hade jag inte kameran med (nog i bilen), bara kikare (fotografering kräver tid ...). Men jag fick sju nya arter för året. I Nalles kungadöme får man promenera längs vissa vägar, inte köra bil ...

Men allt har sitt pris. På ett helt annat ställe, där jag kört fel och svängt på en gård, hamnade jag 10 cm fel på en översnöad gårdsväg, och det var kört. I ordets rätta bemärkelse. Det gick bara inte att komma loss, utan att rasa ner i ett dike. Ni vet, det är sådana gånger som man får testa sin stresstålighet. Och jag tog det helt lugnt, trots att jag märkte att bogserlinan var bortstädad i misstag (när jag tömde lastutrymmet för senaste skärgårdsresa).

Hade tur, såg att det fanns en järnaffär 500 meter bort, sagt och gjort travade jag iväg dit. På vägen tillbaka såg jag en parkerad traktor som avslutat snöröjning, letade reda på ägaren, som kom och hjälpte mig. Men det hjälpte inte ... bilen bara drogs längs dikeskanten som var skarp och hårdfrusen, två hjul var nere längs dikeskanten, och vi fick inte upp dem (utan att dra sönder något ...)! Det trodde jag inte var möjligt, dvs att det inte skulle räcka med en traktor. Men nej.

Traktorkillen ringde en bärgningsbil, som jag aldrig vågat ringa i tron att de är svindyra, som kom på tio minuter och kostade inget alls. Kostnaden gick direkt till försäkringsbolaget, servicen ingår i den s.k. allriskförsäkringen (som jag inte var medveten om). Kul att åtminstone någon gång ha nytta av försäkringar som man betalar; oftast brukar man ju kamma noll ...

Den enda kostnaden (frivillig) var en låda öl som jag hämtade åt traktorkillen; han blev överraskad och glad.

Postat 2019-01-24 19:56 | Läst 979 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Detta är vi inte bortskämda med


Friserad allé. Runsala, Åbo 23.1.2019. Foto: Håkan Eklund.

För en gångs skull har vi fått en riktig snövinter i SW Finland, alldeles från början, dvs. från julen. Först bara lite vitt, nu är det skidföre.

Här i Åbo, nära skärgården, brukar det ju slaska långt in i januari, men se - nu får vi behålla den mjuka fina snön ännu en tid. Senaste natt kom det 10 - 15 cm, som har fastnat i alla träd och buskar. Och temperaturen ser ut att hållas på minussidan ännu några dagar. Good!

Försöker passa på att fotografera för arkivet, för kommande behov. Bilder skall ju tas då när det är läge för en viss typ av bilder, det är nuet som gäller. När man skriver, kan man ju i sin "skrivkammare" gå framåt och bakåt i tiden, obehindrat. Så kan inte en fotograf göra, hen skall vara på ort och ställe - det är något helt annat det ...

Postat 2019-01-23 21:32 | Läst 972 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa