Nisseblogg

Gatufotograf med svartvita bilder.

Saknar det gamla Clas Ohlson

För länge sedan var Clas Ohlsons katalog en upplevelse för varje pojke att bläddra i. Den var fylld av bilder på verktyg, byggsatser och prylar man kunde drömma kring. Det var en hobbykatalog för pojkar i alla ålderar. Någon gång gjorde man en beställning hos Clas Ohlson också.

När man blev äldre var det kul att titta in på deras varuhus i Insjön i Dalarna när man hade vägarna förbi. Men ett affärsbesök är inte längre samma upplevelse när deras butiker finns i varenda stad. Och det där med prylar är man verkligen trött på.

Naturligtvis en framgångssaga - från ett enkelt postorderföreta till en hel butikskedja. Det har inte blivit av att besöka "Clas Ohlsson museet" i Insjön och återuppliva minnen. Någon gång ska det väl bli av.

Bilden är från Drottninggatan i Stockholm.

Postat 2019-02-20 08:38 | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Populär selfieplats

Väldigt ofta står folk här och tar en selfie - antingen ensamma eller i grupp. Det är framför en droppformad nederdel på en tio meter hög pinne med reflekterande yta som tjänar som spegel.

Pinnen står mitt på Fristadstorget i Eskilstuna och restes för några år sedan då torget byggdes om.

Jag har hittills undvikit att ta en selfie här. Kanske jag tyckt det var lite banalt. Men vad gör man när stan är öde och man suktar efter gatubilder.

Efter några minuter mötte jag en annan ensam vandrare som var djupt försjunken i sin mobil. Ställde mig framför honom och tog den här bilden - givetvis lade han inte märke till mig.

Postat 2019-02-07 08:28 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Izzy Young till minne!

Izzy Young dog den 4 februari i Stockholm.

Egentligen hetta han Israel Goodman Young och var född i New York. I sin musikaliska verksamhet här arrangerade han bl a  Bob Dylans första konsert i Carnegie Hall 1961.

1971 flyttade han till Sverige och startade "Folklore Centrum" på Söder i Stockholm. När jag lärde känna honom huserade han i en liten affärslokal på Wollmar Yxkullsgatan. Den var full med material om äldre amerikansk folkmusik  jämte ett välbesökt antikvariat.

En intressant person att lära känna. En gång kom jag ihåg att ta med kameran och tog den här bilden. '

Em stor musikalisk personlighet har gått ur tiden.

 

 

Postat 2019-02-06 16:29 | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

På spaning efter snösvängen

Igår var stan täckt av ett nytt lager snö. När jag halkade in till centrum i min bil märkte jag att ingen snöröjning ägt rum någonstans. Märkligt.

På eftermiddagen kunde jag ta en promenad på nån timme i stans centrum.  Jag pulsade enträget fram i snön och njöt av den vackra vintern. Härligt. Men ingenstans syntes spår av nån snöröjning.

Men så plötsligt såg jag snöröjningen. En ensam gubbe med en snöskyffel som skottade rent från snödrivor vid ett övergångsställe.  Snödrivorna vid vägbanans kanter är inte resultatet från någon snöplog utan de  är uppkörda av trafiken.

Snödjupet var inte värre än att en cyklist kunde med möda ta sig fram. Den här äldre damen stretade på min sin rullator i något ärende som hon var tvingade att utföra trots snöfallet.

Så egentligen klarade sig trafikanterna - bilar, bussar, cyklar  och gångtrafikanter.

När jag efter en stund kom tillbaka samma väg satt snöröjaren och vilade sig i sin lilla pickup och kollade mobilen.

Postat 2019-01-30 09:03 | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Det är i alla fall kul med snö!

I lokaltidningen påstod en snöröjare häromdagen att väglaget varit hemskt denna vinter. Så här halt hade det inte varit på fyrtio år efter vad han kunde minnas.

En kritisk läsare förstod genast att kommunen nu hade dragit ned snöröjningen till ett minimum. Väglaget skylldes på vädrets makter och inte på den taskiga ekonomin.

Ekonomin påstås för övrigt vara urstark. Med tillägget att det är svårt att undvika röda siffror i bokföringen.

Man har valt bort saltning av vägbanorna av miljöskäl. Hellre får folk bryta armar ben. Naturligtvis kostar salt pengar. Någon har också lurat kommunen att köpa vanligt vägsalt till fantasipriser.

Min egen snöröjning denna vinter inskränker sig till att ha skrapat bort ett par centimeter snö vid två tillfällen med åtföljande sandning.  En mycket lindrig insats. Och det gillar jag. Inte heller jag använder vägsalt. Det räcker med rejäl halksand av krossat berg. Sen är uppfarten framför villan perfekt.

Barn gillar i alla fall snö. Det här med halt väglag är ett njutningsmedel. Varenda slänt med lite utförslut utnyttjas till max. Det visar bilden i detta inlägg.

 

För egen säkerhets skull köpte jag igår nya broddar. Spände fast dem på vinterstövlarna och tog en extra promenad på kommunen dåligt skötta vägbanor. Låter nog broddarna sitta kvar så länge snön ligger kvar.

Det är kul med snön!

Postat 2019-01-24 07:02 | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 3 ... 85 Nästa