Nisseblogg

Gatufotograf

Gatufoto med twisted story

Gillar låta fantasin skena och fånga gatubilder med en historia. Hitta samband mellan olika bildelement. Och med en bildtitel ange min tanke bakom. Ibland lyckas det och ibland inte. Här kommer några färska exempel från Prag.

 Bildtiteln är rätt självklar när någon bär på ett stort underligt paket vars innehåll man självklart börjar fundera över. Han kom gående på andra sidan gatan och jag fick rusa över i värsta trafik för att ta bilden.

"Promenad med hustrun"

 Kvinnan hade ställt ned väskan på gatan och rotade i dess innehåll en bit fram på gatan. Sprang fram när hon stod lurande på huk och lyckades få bilden i sista sekund.

"Bakhåll"

 Den här välklädde mannen var väl på väg till nåt event med midjeväska, rullväska och allt. Egentligen skulle man lägga nån replik i pappans mun till sin grabb i bakgrunden. Men.........

 "En dag på jobbet"

 Kom just som de båda männen slog sig ned vid bordet. Gick rätt nära för att få med den nedböjda trafikskylten förstorad. Man kunde ju lagt nån kul replik i bildtiteln. Men det får räcka med att antyda att de var skyldiga på nåt sätt.

"Kraftprov"

I den här butiken gavs Thai-massage samt fotrengöring med fiskar. En lite absurd bild. När inte turister satt där till allmän beskådan så fanns Shrek-figuren på plats med ett lasersvärd i näven. Den som är bekant med Shrek och hans boställe i kärret är titeln given.

"Shreks Hut"

 Av nån anledning fanns texten "Faun hire" på bänken. När jag tagit bilden kom en nitisk vaktmästare och torkade bort den.

"Uthyrningsverksamhet"

Roligt - tja, Man ska väl vara självkritisk. Men det gör gatufotandet förnöjsamt att hålla utkik efter absurda situationer.

 

 

 

 

Postat 2013-06-18 09:14 | Läst 6337 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Spårvagnar och gatufoto

Bekvämt att kunna sitta och fota medpassagerare. En erfarenhet från tiden i Prag. En stad med ett imponerande fint spårvagnsnät. Bäst är att åka när det inte är rusningstid. Då är det knökfullt och inte heller får man sittplats.

Men ungdomar reste sig ofta och erbjöd sin plats. En person med käpp behöver aldrig förbli stående. Då reser sig alla.

Men till passagerarna. Den här mannen studerade sin tidning ingående. En tidningsläsare av den gamla sorten. En som inte störs av Internet. Och heller inte av en fotograf som satt på andra sidan mittgången och tog väl en fem bilder på den härlige gubben.

"Audrey Hepburn look". Är det inne att se ut som henne igen?  Den här tjejjen hade ansträngt sig. Hepburn visades lite här och var på posters i Prag. Taget med "Live-view" över mittgången.

När man klivit av spårvagnen så dröjde jag gärna ett tag på hållplatsen. Det var alltid många som väntade. Höftskott på nära avstånd är det som gäller samtidigt som man gör sina lovar i folkvimlet.

För att fördriva tiden kan man njuta en glass tillsammans med sin mamma. Glassen är jättegod och jättebillig i Prag.

 

Eller så kan man kolla in snygga tjejjer medan man väntar på spårvagnen.

Det finns mycket man kan göra på en spårvagn förutom att låta sig befraktas.

 

Postat 2013-06-17 08:54 | Läst 4459 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Möte med Jaroslav Kucera

Besökte Kuceras utställning  på Karlsborgen i Prag. Fick tillfälle att skaka hand med honom. Han visade ett hundratal stora svartvita bilder från hela sin karriär. En fantastisk upplevelse med Tjeckiens främsta  fotograf.

Genom sitt engagemang och förmåga att knyta kontakt med människor som lever i samhällets utkant har Kucera dokumenterat de stora sociala förändringar som Tjeckien  genomgått under några decennier.

Besök gärna hans enastående hemsida - http://jaroslavkucera.com.webx.forpsi.com/

När jag hälsade på i Leica Gallery i Prag noterade jag att Kucera skulle ha en workshop där imorron om ”Socialt dokumentärt bildreportage på gatorna i Prag”.  Det saknas minnsan inte motiv för sådan fotogafi.

Bostadslösa och utslagna är många.  När jag skulle kliva på spårvagnen satt de här två männen på trappsteget och blockerade ingången. Reflexmässigt tog jag en höftbild. Valde att vänta in nästa spårvagn.

 

De här stenbänkarna var poplulära sovplatser. När jag passerade en dag kunde jag inte låta bli och ta bilden för att få med posterrubriken ”Moonshine” . S-et på väggen kände jag står för alkoholångorna ur mannens kropp.

Centralstationen i Prag rymmer många utslagna. Parken framför stationen kallas skämtsamt för ”Sheerwoodskogen”. De laglösasas tillhåll i sagan om Robin Hood. Den här mannen satt och sov i entren till stationshallen, Formad till en dekorativ figur.

 

Tjeckien har en liberal narkotikapolitik. Det lockar många. Alkohol är billigt och lätttillgängligt.

En bild är från en järnvägstation. Där går det att köpa öl och sprit  från ett litet hål i väggen.  Ett räcke vid rulltrappan till tunnelbanan intill var bardisk.

Postat 2013-06-14 08:35 | Läst 5092 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera