Nisseblogg

Gatufotograf

Vinna storvinsten

Livet kan förändras totalt av en storvinst. Alla materiella drömmar kommer ju att förverkligas. Det gäller att bara ta chansen. Det saknas inte tillfällen. Erbjudanden finns överallt.

Den här damen har suttit i åratal - sommar som vinter - utanför H&M på Drottninggatan i Stockholm.  Säkert har hon sålt många vinster. Passerade henne nära häromdagen med kameran och fick en hyfsad bild med full vidvinkel.  Jag vet inte om såg mig. Hon sitter alltid orörlig på det här viset och tittar rakt ut i luften. Tycker hon liknar mer en "ticket scalper" - ni vet en sån där som säljer biljetter till olika evenemang för överpris.

En gatubild från Rom i våras. Drömmen om storvinst präglade den här kvinnan. Glömsk av omgivningen skrapade hon ivrigt sina lotter. Hon såg inte fotografen tätt intill som observerade och fotade.  Jag avlägsnade mig innan hon skrapat färdigt. Gissar att det inte blev nån storvinst den här gången heller.

Mina egna drömmar om storvinster då? Dom inskränker sig till dom få tillfällen jag lyckas ta en bra gatubild. Vägen dit är full av chansningar men också en del jobb.

Postat 2016-06-21 07:30 | Läst 2446 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Kul att riva en utställning

Jobbigt att knyta kontakter och få till en fotoutställning. För att inte tala om bildval, bildredigering och allt annat. Känns bäst när man till sist får plocka ned bilderna och bära ut dem i bilen.  Jobbet är över.  Man har lärt sig en massa, knutit nya kontakter och kan gå vidare.

Avslutade i dagarna en utställning som har hängt en dryg månad på Stadsbiblioteket i Eskilstuna. Bilderna var placerade vid entrén i blickfånget för alla besökare.

Det var gott om betraktare när jag skulle plocka ned bilderna. Fick avvakta ett slag innan jag kunde skrida till verket utan att störa någon.

Självfallet handlade utställningen om gatufoto - tretton svartvita bilder från olika huvudstäder i Europa. Fler bilder gick inte att pressa in på den skärm som stod till buds. Kanske den gav ett rörigt intryck men mycket att beskåda på en begränsad yta.

Bibliotekspersonalens favorit var den här bilden från Paris. Ett par bråkande pojkar i  Jardin les Tuileries - klassisk mark är de stora gatufotograferna funnit många motiv med sina kameror

Det blev en del frågor kring den här bilden från Stockholm också. Ett bröllpspar som en novemberdag kom springande mot mig.

Hoppas komma tillbaka till biblioteket med en ny utställning framöver. Vid eftersnacket presenterade jag en idé  med gatufotografier på läsande personer. Tyckte motivvalet kunde passa ett bibliotek. Perfekt tyckte man och gav den genast namnet "Det läsande folket". Det kan ju vara ett lämpligt projekt till vintern.

Postat 2016-06-17 09:13 | Läst 2355 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Fucking Good

Svenskan begåvas ständigt med nya ord och uttryck.  Ett sådant är "Fucking good" och har börjat dyka upp på restauranter. Senast såg jag en ung dam som låg framstupa i en gränd i Gamla stan i Stockholm och plitade prydligt det här omdömet på en reklamskylt.

Miljön i Gamla stan försämras. Västerlånggatan har blivit ett enda långt stråk av glassbarer. Givetvis är även glassen "fucking good". Det senaste är att man placerar ut såna jättelika reklamskyltar.

 För den som gillar italiensk glass är den svenska glassen en äcklig vit sörja med menlös smak . Och dessutom väldigt dyr. Inte alls "fucking good".

Postat 2016-06-15 07:59 | Läst 2475 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

En kvinna föll handlöst i backen framför mina fötter

Förfärat ryckte jag till. Det såg riktigt otäckt ut. Var hon svårt skadad? Flera personer rusade till hjälp och kvinnan kom på fötter. Hon kunde utan synbarliga men gå vidare.

Och jag kunde lättad pusta ut. Så kallade fallolyckor är väl den vanligaste skadeorsaken har jag läst.

Vid olyckstillfället satt jag vid T-baneuppgången på Medborgarplatsen i Stockholm under morgonens rusningstid.  Det är jag som tecknar skuggan i bildens förgrund.   Reflexmässigt vred jag zoomen till vidvinkelläge och höll kameran så lågt jag kunde för att få lämplig fotovinkel att dokumentera händelsen.

Vid eftermiddagens rusningstid vilade jag mig i Götgatsbacken ett par hundra meter från Medborgarplatsen. Motorfordonstrafik är förbjuden på den här delen av Götgatan. Men platsen är  inte desto mindre farlig då gatan är fylld av gångtrafik och cyklister.

Närsomhelst väntade jag mig att en svårare olycka skulle inträffa. Cyklister i hundratal stormade förbi ett par meter framför mina fötter

Mitt i vimlet stod den här tjejjen och kollade sin mobil. Om några sekunder ska hon bekymmerslöst störta i full fart på sin rullbräda ut för den branta Götgatsbacken och kryssa fram bland alla trafikanter ned mot Slussen. Givetvis klarade hon det galant.

Stockholmare lever farligt!

Postat 2016-06-07 08:03 | Läst 2409 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera