Nisseblogg

Gatufotograf

Silverplakett från RIFO för gatufoto

Skickade några gatubilder till en rikstävling. Kommande helg skulle jag få en silverplakett i Östersund.  En trevlig semester i Jämtland hade varit en upplevelse. Men tyvärr. Istället blir det  Prag på måndag.

RIFO  (Rikfsfotoutställningen) som fotoklubbarna i landet anordnar är något nytt för mig. Men jag tog mig samman och skickade in några digitala gatubilder.  

Den här bilden blev det silverplakett för.

 "Samtal"

 

Och den här bilden blev det visning av.

"Skvaller"

 

Nästa år får det bli fler gatubilder till RIFO då även såna motiv kommer med. Trodde annars att det mest var naturbilder i färg som gällde där.

Postat 2013-05-21 08:46 | Läst 5375 ggr. | Permalink | Kommentarer (16) | Kommentera

Gatufotots snällaste gata

Västerlånggatan är min absoluta favorit. Den har en kontinental prägel i en oslagbar historisk miljö Människor stannar upp och tar paus. Andra strosar fram i lagom tempo. Viktigat av allt - ingen biltrafik.

En föräldraledig pappa får sig serverad en kopp kaffe genom ett hål i väggen. Det är säkert hans dagliga morronrutin och behövlig

Pappaledig

 Här kommer en kvinna ut från ett fik med klarögd blick efter en snabb morrofika. Gillar gatubilder med bra fönsterreflexer.

Face och profil

 

Framåt dagen fylls glasserveringarna med gäster. Man sitter trångt på bänkar framför serveringarnas öppna fönster. Käkar glass, pratar eller läser en tidning.

Tidningsläsning

Skildring av en våfflas livscykel - från vaggan till graven. Det är bara en meter däremellan.

Livscykeln för en våffla

Man kan stå länge med kameran och fånga bilder på folklivet. Här nöjer jag med en bild.

Hundtransport

Det är trevligt att betrakta alla som slappar vid restaurangborden längs gatan. Det blev bild på det här gänget kineser som fikade i en trång gränd. Nån meter från gatuvimlet.

Fikastund i gränden

Eller så kan man bara sitta så här och slappa.

Shoppingvila

I vintras slog Systembolagets butik igen sina portar i Gamla stan. Sorgligt. En fin butik  med gammal träinredning. Betjäning över disk. Nostaligkänsla. Nu måste invånarna i Gamla stan ta sig norrut över Riksdagsbron till butiken på Drottninggatan. Jobbiga transporter.

Pilsnertransport

Öl-temat får gälla sista bilden. En servitör kommer ut från restaurant Lasse Lucidor med en bricka. Det går inte att ta fel på lystnaden hos gubben på gatan.

Törst

Västerlånggatan för den här gången. Det är fint att komma folk nära i gatufotot. Eller som i den här bildserien som har mer prägel av fotojournalistik. Att ta bilder där man kan följa blickar, ana tankar och följa samtal.

 

 

Postat 2013-05-16 08:22 | Läst 4634 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Det blommar i Kungsan

Idag är prakten över i Kungsträdgården i Stockholm. Blommorna bortvissnade. En folkfest så länge det varade. Många från Fotosidan inkl. Magnus Frödeberg var där.

Barn skulle lyftas upp i träden och fotas mot en sky av körsblom. Det var mycket lyftande av det här slaget.

De passande färgerna på flickans kjol tyder på en planering hos föräldrarna. Mamman stod utanför bild och plåtade för fullt.

 Eller så kunde telningen få böka runt i drivor av nedfallna körsblommor. Också här kan man ana föräldrars planering av klädvalet.

 

Så bilden på Magnus Frödeberg.

 

Lite underhålllning också. En gapig enmansorkester.

Om ett år blir det samma procedur igen i Kungsträdgården i Stockholm.

 

 

 

 

Postat 2013-05-14 09:58 | Läst 4104 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Gatufoton till Slussentävlingen

Naturligtvis ville man va med i den tävling St Eriksstiftelsen ordnar om Slussen. Ett fantasktiskt motiv som det säkert kan göras många utställningar kring. Hittade flera bilder om Slussen i mina pärmar. Valde ut följande tre gatufotobilder och fick ihop en kort bildbeskrivning till varje.

Hur jag kunde få ihop de där beskrivningarna? Efter några dagar känns det nu som man skulle vilja skriva om det.

Bildens titel är “Vinterrök” och togs i början av december 2012 den dag första köldknäppen slog till och vattnet värvde in Slussen i en magisk rök.

Bilden har titeln “Färdvägar” och togs för några år sedan en morgon i en mystisk novemberdimma. De tre vandrarna över bron, biltrafiken och fartygen motsvaras av flygets kondensstrimmorna i skyn. Allt gav mig en vision av omfattningen av dagens färdvägar.

Bildtiteln är “Rastplats”. De tuffa  tjejjerna hade valt sin iögonfallande rastplats med omsorg. De hade varsitt ben utmanande dinglande över krönet på tunnelbanans fasad. Blir alltid glad när jag betraktar den här bilden.
Postat 2013-05-13 18:36 | Läst 4201 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Min favoritgata för gatufoto

Varje gatufotograf har väl sin favorit. En gata där man med säkerhet blir nöjd med de bilder man fångar. Ska visa lite exempel från april månad. Alla är kanske inte är ute efter den här typen av gatubilder. Så döm själva om det kan löna sig och tura fram och tillbaka några gånger längs den här gatan.

Det är Västerlånggatan i Stockholm jag talar om. En smal gågata genom Gamla stan. Under sommarhalvåret är den knökfull och man får knuffas med folk. Nästan alla bär kamera då de flesta är turister. Så det går bra att fota närgånget och obemärkt. Och det är rejäl vidvinkel som gäller. Tempot är högt, sånt gillar jag.

 

 

 

 

 

Man kan också fota från Västerlång ut i omgivande gränder. Det här är ett standardexempel. En liten figur i vykortsmiljö är inte riktigt min grej annars.

Dröj gärna kvar på Järntorget i turistflockarna. Här har jag spanat bortåt Gyldene Freden (egentligen belägen på Österlånggatan) och avundats två som tar sig en vårsup.

När det gäller förplägnad brukar jag nöja mig med en korv och Cola från mojjen på Mynttorget vid andra ändan på Västerlång.

 

De flesta turisterna med kamera här är sk grändfotografer och hänförs av miljön.  Och av bilder utan folk. Motiv finns i Gamla stan för många smaker.

 

 

 

Postat 2013-05-06 06:15 | Läst 3501 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 Nästa