Nisseblogg

Gatufotograf

Att fånga ett gatusamtal

Gatusamtal är inget etablerat begrepp inom gatufotot. Men sådana samtal är något jag gärna söker fånga. Det kräver ett närgånget och obemärkt fotande när man ser en sådan situation. Man försöker om möjligt invänta den rätta gesten eller uttrycket i någons ansikte. Kanske inte alltid så lätt med en stor kamera.  För att inte störa så tvingas man ofta fota från höften.

Varför känns det viktigt att fånga ett gatusamtal? Jag gillar att komma människor nära och tränga in i den privata sfären med mina bilder. Det lyckas tyvärr sällen men det är något att sträva efter.

En lyckad bild är när man vid betraktandet börjar fantisera om vad som sägs och hur människorna tänker.

Är det ofint att tjuvlyssna på främmande människor med en kamera? Man avslöjar kanske mycket men ändå ingenting. Det är i varje fall ett värdigt och respektfullt fotande.

Några exempel.  Alla bilderna är från Budapest som blivit min favoritstad. Här har jag upptäckt många fantastiska människor. Det finns något i det sociala samspelet mellan dem som saknas i Stockholm.

Betraktade dessa båda, ställde in kameran och väntade tills jag upptäckte de här fina minerna.

 Stod och väntade på bussen tillsammans med dessa två kvinnor. Såg hur den äldre tog upp en näsduk och snöt sig varvid de båda började prata. 

Vem ger sig tid idag till att bjuda sin gammal anhörig på en öl och en sup och verkligen lyssna till vad hon har att säga?

 Undrar vad dom här gubbarna diskuterade?

 

På den sista bilden är det kanske mer betraktarna bakom fönstret jag gillar men också hur mannen går ned på knä för att kunna säga något viktigt till gumman.

 

På alla situationerna ovan har jag hunnit ta flera bilder och på den sista kanske ett tiotal. Men de gester och miner som jag kände var viktiga fanns bara på en bild medan de andra i bildserien var rätt intetsägande.

 

 

Postat 2012-12-17 10:58 | Läst 4025 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Magisk sjörök förvandlar Stockholm

Vädret var strålande. Den kraftiga kylan fick vattnet att ånga. Sjöröken förvandlade de välkända vyerna på ett magiskt sätt. Det hände för ett par veckor sedan. Innan snöovädrena lamslog staden. Många fotografer gick runt vid Slussen och förevigade den fina dagen.

Här försvinner Djurgårdsfärjan bort mot sitt mål. Söders höjder reser sig ovan dimman. Svårt att fota sådana här vyer på ett bra sätt utan stativ. Det fick bli ett tiotal bilder med förhoppning att någon blev rätt. För vem orkar släpa på stativ.

Kunde inte motstå frestelsen att följa med Djurgårdsfärjan på en vända

Vid framkomsten till Gröna Lund gick jag bara ett par meter från landgången. "Ska du följa med tillbaka" ropade hoppilandkallen på färjan  irriterat.  Dom andra passagerarna hade för länge sen lämnat platsen och ingen skulle med tillbaka till Gamla stan.

"Nä" svarade jag. "Varför står du där vid grinden då?" frågade han.  "Jag fotograferar" svarade jag. Hoppilandkallen ryckte på axlarna och förstod att han att göra med en galning. Färjan åkte sin väg.

Nöjde mig några bilder på den övergivna karusellen. Tog nästa färja tillbaka.

Åter i Gamla stan blev det många bilder på det här motivet för att få en där måsarna satt på plats i skyn där de skulle vara liksom.

Och så till sist en färgbild där solen bryter igenom de låga molnen. Annars tycker jag svarvitt återger bäst stämningen i dimbilder där färgvalörerna blir för sparsamma för att ge karaktär åt en färgbild.

Postat 2012-12-15 06:09 | Läst 3398 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Jag gillar judar!

Känns viktigt att säga när Sverige verkar genomsyras alltmer av antisemitism. Jag har länge fascinerats av judiska folkets historia, kultur och religion och försökt lära mig en del. Budapest rymmer Europas största synagoga och har ett förnämligt judiskt museum.

Det kändes som en förmån att kunna ta dessa bilder i Budapest innan jag vänligt blev tillsagd att sluta fotografera. Ibland stöter man på orotodoxa judar med denna klädsel runtom i världen. Och ibland även i Stockholm.

 

 

 

 

Jag skulle vilja se mycket fler ortodoxa judar boende i Sverige så att de kunde prägla livet i städerna. Särskilt i Malmö!

Postat 2012-12-13 08:40 | Läst 6744 ggr. | Permalink | Kommentarer (17) | Kommentera

Ska man bjuda spädbarn på alkohol?

Systembolaget varnar för att köpa ut alkohol till tonåringar. Och man ska inte bjuda ungdomar på sprit i hemmet heller. Men hur är det med spädbarn? Som gatufotograf får man tillfälle att fundera över sådant.

Det är julmarknaden i Budapest och jag betraktade hur den här mamman försåg sin lille pojke med öl. Hennes finger vandrade mellan ölglaset och lillens mun. 

 

Betrakta hur det lilla barnet girigt betraktar ölglaset under ett uppehåll då mamman konverserar sina vänner.

Nåja, det är inte första gången jag ser sådant här nedåt kontinenten.

Vad betyder då denna tillvänjning vid alkohol i späda år. Sätter det några spår för framtiden. Eller är det är betydelselöst?

Det ser i alla fall väldigt rart ut. Men själv skulle jag inte kommit på en sån här tanke på den tiden man var småbarnsförälder.

Postat 2012-12-11 08:17 | Läst 4890 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Adventskalender om kaninfamilj

Boulevardteatern på Götgatan i Stockholm framför några minuters adventkalender kl 17 varje dag fram till julafton och bjuder på kaffe och pepparkakor. Gratis och väldigt trevligt. Stockholmare kan passa och ni andra i landet kan titta på mina bilder.

Det läses ur "Jul i stora skogen" av Ulf Stark och Eva Eriksson

Boken handlar om kaninfamiljen som bor i den stora skogen. En dag hittar dom en lapp med underliga krumelurer på. Efter att ha fråga ugglan som är läskunnig får man reda på att det står "Tomten till s.." Det måste betyda att tomten kommer till stora skogen. Det är upptakten till en rad äventyr.

 

Publiken var jätteglad och tacksam för julmyset. Ett tjugotal vuxna som stannade upp och lyssnade. Inga barn den här gången vill jag minnas.

Sen fick man en liten pratstund innan alla hastade vidare i julruschen. Kanske  en mamma som funderar på den här boken som julklapp.

På lördagar och söndagar framförs adventskalender kl 15.00 förresten. Och här kan ni lyssna till Ulf Stark när han läser ur sin bok.

http://www.youtube.com/watch?v=27auiGqWvvE

 

Postat 2012-12-09 10:36 | Läst 2826 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera
1 2 Nästa