Nisseblogg

Gatufotograf

Gatubilder till Riksfotoutställningen i Bollnäs

I år blir ju Riksfototräffen i Bollnäs i maj månad. Men redan nu kan jag visa lite bilder jag skickat in till de digitala salongerna för Fotosidans läsekrets . Jag får väl se om det blir läge för att besöka Bollnäs personligen.  Det är ju en bit norrut från Eskilstuna räknat.

Man har ju bara svartvita gatubilder att bidra med. Det känns lite främmande att visa den typen av bilder i en lantlig och naturnära norrländsk idyll.

Det blev fyra bilder från fyra olika städer i Europa. Sen blev det en kollektion som kallas "PUSS".

Först kommer en spontan dansbild från Götgatsbacken i Stockholm.  Lindy Hop är titeln.

Sen valde jag en bild på en trött flicka på torget i Krakow en väldigt varm dag. Naturligtvis kallar jag bilden Butterfly.


Så en bild från Paris - Jardin les Tuiliries - där två grabbar bråkade om en vattenpistol. En vann kampen och förloraren gick gråtande och blöt i min riktning.

Den sista bilden är tagen i Rom. Kallar bilden "Tre Hipsters" på de tre personerna som kom ut från ett fik.

 Alla bilderna är rena snaps från såna tillfällen när man är ute och går på stan och snabbt slänger upp kameran.  När jag tog den första bilden fick jag i alla fall upp kameran ända till ögat. De övriga bilderna är höftbilder där jag hade noll koll på bildkomposition och sånt.  Det visar att det där med bildsökare på kameran är rätt onödigt.

Postat 2016-02-24 08:51 | Läst 2366 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Hur sjutton ser en bild ut med tema - kontraster?

Ingen aning! Ställde mig frågan sedan jag läst senaste numret av "Exponerat" från RSF. Tydligen är nån  internationell tävling på gång med svartvita bilder. Varje land deltar i tävlingen med tio foton i ett sammanhållet tema.

Så nu är dags att skicka in upp till fem bilder digitalt till RSF, som sedan väljer ut de tio bilder som ska representera Sverige i nåt som kallas FIAP 33 rd Black and White Biennal.

RSF har valt temat "Contrast/Contrasts". Hur ser då en sådan bild ut?  Jag har skannat igenom mina svartvita gatubilder  för att hitta nåt.

"Tall and Small" kanske kunde va en sådan bild. En stor och liten kille. Hittade dom på Piazza Navona i Rom.

Ytterligare en bild med en åldersrelaterad kontrast. Upptäckt på Götgatan i Stockholm.  "Generations" kan man kalla bilden.

 Det här är en bild som innehåller en kontrast. "Hulk Shadow" är fotad i Uppsala. En liten kille som formar en jättestor skugga. Eller är det för långsökt?

"Fashion" är en bild från Prag där kontrasten givetvis är damernas skilda apparitioner.

"Street Race" är hämtad från Londontrafiken. Skillnaden i fortskaffningsmedel kan vara en kontrast också.

Bilderna ska va uppladdade hos RSF  senast den 14 mars. Så det finns gott om tid att fundera över bildvalet. Själv kanske jag får tillfälle att ändra mig flera gånger fram till dess.

Postat 2016-02-21 06:18 | Läst 3372 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Min fina fotoutställning med gatubilder

Igår hängde jag en fotoutställning med gatubilder i ABF lokaler i Eskilstuna. Uställningen pågår fram till den 25 februari. Så det är gott om tid för alla intresserade som har vägarna förbi ABF vid Fristadstorget att titta in.

Femton svartvita bilder fick precis lagom plats på sju skärmar. Det pågår massor av aktiviteter i ABF lokaler. Så jag hoppas på att många uppmärksammar utställningen. Lokalerna är bara öppna under kontorstid. Således 8.30 - 16.30 måndag till torsdag och 8.30 - 12.00 fredag.

Den bild jag håller i fanns med på Fotomässan 2014 i Stockholm. RIFO hade hängt upp den med anledning av att jag utsetts av dem till  "Årets Fotograf".

Bilden är tagen för några år sedan på något som kallas "Årbyfestivalen" och anordnas varje år i ett bostadsområde som heter Årby. På ABF berättade man att orkestern,  som de fem damerna på sina rullatorer lyssnar till, ofta anlitats av ABF. Kul att bilden kom på rätt plats så att säga.

Till vänster hänger de här två bilderna - ett smakprov på utställningen således. Den övre bilden är från Krakow och den nedre från Paris.

Postat 2016-02-03 10:48 | Läst 2699 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera