Nisseblogg

Gatufotograf

Nån har snott en gatubild igen att visa på Youtube!

Har svårt att vänja mig att folk snor ens bilder utan tillstånd och använder dem för eget bruk. Skrev om detta för ett par blogginlägg sedan. Nu har det hänt igen. Men den här gången hade i alla fall personen noterat vem som är fotograf.

Kanske man ska låta sig nöja med att filmskaparen prydligt lagt upp följande text om fotografen. Jag tror inte han har haft något kommersiell vinning av bildstölden utan ville bara ha någon slag bild att visa till sin musik.

Artwork:
- The Rubber Shooter
(by sandas04)
http://sandas04.deviantart.com/

Bilden finns här på Youtube - https://www.youtube.com/watch?v=EKNpLNfVQJ4

Det är ju så enkelt att fråga om lov och berätta hur det är tänkt att använda bilden. Det har hänt många gånger på deviantArt.  Jag har alltid lämnat mitt tillstånd och samtidigt fått en trevlig kontakt. Bilder är ju till för att visas så mycket som möjligt och därmed komma till användning.

Däremot skänker jag aldrig bort högupplösta bilder genom att lägga ut dem på nätet.

En tröst är ju alltid att stöldgodset visas till musik. Det muntrar upp!

Postat 2015-08-25 07:53 | Läst 3236 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Amerikanska författare och mina gatubilder

Visst är det kul att mitt gatufoto uppskattas i USA. Nåja - i varje fall av en litterär tidskrift "Menda City Review".  I sommarnumret finns nu sex intressanta litterära bidrag ackompanjerade av sex av mina gatubilder.

Det här är andra numret i följd där mina gatubilder visas. Trevligt att bli kontaktad på ett sympatiskt och professionellt sätt av tidningsredaktören om jag kunde tänka mig medverka.  Mina bilder hade han hittat på DeviantArt.

Fotografer som finns i tidskriften presenteras med en kort biografi och läsarna uppmanas respektera deras upphovsrätt  med följande ord. "All artwork contained herein is copyrighted by the respective artists listed below. Please do not copy or print these images for any use other than personal without first receiving consent from the artist. They're poor; help them eat."

Här är länken till Menda City Reviex -   http://www.mendacitypress.com/index.html

Mina bilder. Naturligtvis tillhandahåller jag dem gratis. Den här internettidningen är resultatet av en entusiasts ansträngningar visa upp nya författare som spirar i den amerikanska myllan.  Och vi fattiga konstnärer måste hjälpa varandra för att synas.

En trevligt skäggig äldre herre som läser bok på en buss i Stockholm. Tror han skulle gilla om han visste att han visades på vinjettbilden till i ett amerikanskt litterärt magasin.


Spängstig man som utövar lunchgymnastik i en park i Paris. Kallar bilden "Pas de deux" av förklarliga skäl med tanke på den kvinnliga skulpturen.


Tidningsläsande man som jag hittade på en buss i Prag


På en festival i ett bostadsområde  Årby i Eskilstuna tog jag den här bilden för några år sedan.

En duvornas beskyddare i Paris och också ett lokalt känt original.


Till sist en man som betraktade folkvimlet utanför Peterskyrkan i Rom.

 

Postat 2015-08-23 05:52 | Läst 4083 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Gatufoto i Jack the Rippers fotspår

Jack the Ripper var en bestialisk seriemördare som i slutet av 1800-talet härjade i East End. Det är i hans hemtrakter jag brukar bo under  mina londonbesök.

Naturligtvis vandrar jag i hans hälar  i betydligt oskyldigare ärenden - nämligen gatufoto. På sin höjd kan gatufotografering förarga någon. Om man blir uppmärksammad brukar det oftast medföra leenden eller trevliga samtal.

Här ligger Brick Lane - ett populärt utflyktsområde fyllt med marknadsstånd, retrobutiker och matställen. Mycket graffitti ger sin prägel åt gatumiljön.

Den här gubben skulle kunna föreställa "Jack the Ripper".

En färgbild ger en glimt av graffitins kulörer. Ofta är påfallande estetiskt utförda.

Visst finns det turister. Men det är också gott om infödda Londonbor. Flera har berättat för mig att man gärna åker till Brick Lane i helgerna med kompisar för fynda något i butikerna och hänga några timmar på en bar.

 Damen på plats poserar inte. Bilden är en snaps taget från brösthöjd när jag går förbi.

Det kommer fler bilder från Brick Lane framöver. Nu håller jag på att packa resväskan för att åka till Krakow om några dagar och har förhoppningar på gott gatufoto.

Postat 2015-08-21 07:14 | Läst 3511 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

För varmt för gatufotografering

En fördel med gatufoto är att det utövas bäst på skuggiga platser när solen är för kraftig. För vem vill ha bilder på människor med ansikten vanställda  av starka skuggor.  Det funkar inte. Fördelen är att man också klarar värmen hyfsat.

Sommartid har Stockholm massor med pigga turister och infödningar.  Mötte flera hen- och stagparty som tog tillfället i akt att fira i det härliga vädret.

Tyvärr måste det nu bli ett par färgbilder. Kostymeringen kräver sån där färg för att huvudpersonerna ska komma till sin rätt.

 

Nu återgår jag till vanliga svartvita bilder.

Det var också fotomaraton på gång. Hade ingen aning om saken. Annars hade jag väl anmält mig. Men massor med fotografer drog längs Västerlånggatan Gamla stan. Deltagarna var lätta att känna igen. De bar stora nummerlappar med texen "Fotomaraton".  Som damen här med 33 på fotoväskan.

Har aldrig följt någon Stockholmsvandring.  Anledningen är väl att jag snabbt skulle komma bort från gruppen om jag fick korn på bra motiv att plåta. Det blir bortkastade pengar på avgiften liksom.

Det är nog populära jippon i alla fall.  Den här gruppen verkade ha det jättetrevligt med sin ledare och tillika TV-kändis.

Västerlånggatan rymmer alltid roliga motiv. Man kan konstatera att bra leksaker inte behöver vara dyra - det räcker med en papperspåse ibland.

Många turister slöade i värmen. Som här på sofforna på Brända tomten. Där även jag tillbringade en stund halvsovande en bit från det paret på bild.

Postat 2015-08-18 06:17 | Läst 2813 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Film på YouTube med mina gatubilder utan min vetskap eller mitt tillstånd

Fick meddelande igår om att det fanns ett stycke av Leonard Cohen "Here It Is" illustrerade med en mängd av mina bilder.  Filmen hade lagts ut den 14 maj 2014. Något som jag inte tillfrågats om eller givit tillstånd till.  Det finns heller ingen uppgift om vem som är fotograf till bilderna.

Tydligen är det poppis bland somliga att ta filmsnuttar eller stillbilder lite hursomhelst och illustrera något känt musikstycke utan att bry sig om upphovsrätt eller att ange källor.

Det här är första stulna bilden som följs av en lång rad av andra gatubilder.

Den som vill se filmen kan använda följande länk. Eller söka på YouTube "Leonard Cohen - Here It Is".

https://www.youtube.com/watch?v=AXw6jSPiFUU

Hur ska man reagera på sånt här? Är det nåt som man får leva med i den digitala tidsåldern och i den djungel som finns därute.

Det här är den sista stulna gatubilden som illustrerar musiken.

Postat 2015-08-12 07:57 | Läst 3560 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
1 2 Nästa