Nisseblogg

Gatufotograf

Få besökare på stadsbiblioteket!

Stadsbiblioteket i Eskilstuna har alltid varit välbesökt. Men i dessa pandemins tider har antalet sjunkit. Helt naturligt. Vem vågar ta hem böcker som man inte vet vad de utsatts för? Eller läsa tidningar som hundratals besökare bläddrat i innan. Folk kan ju hanterat dem med snoriga fingrar eller hostat hejdlöst över dem.

När jag passerade biblioteket häromdan så gjorde jag ett besök i alla fall. I tidningssalen satt endast två äldre män. Här brukar det alltid var full med besökare. Dagens DN låg i sitt fack. Verkade inte varit vidrörd någon gång under dagen. Så jag gjorde ett försök att läsa den.

Placerade mig vid samma bord som en annan besökare som läste Svd. Tog några bilder med min Fujii - vinklade skärmen och höll kameran i höjd med bordet. Fick vänta en stund innan det dök upp en annan besökare som kunde komma med i bild.

I bakgrunden skönjer man en fotoutställning med fågelbilder från hela klotet. Har för övrigt hängt utställningar med mina gatubilder här. Stadsbiblioteket sköter den här utställningsverksamheten fint.

Efter besöket ångrade jag det dumdristiga i att ha  läst DN på biblioteket. Tvättade händerna extra noga när jag kom hem.

Postat 2020-08-31 07:46 | Läst 1278 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Än rullar riktiga bilar på våra gator!

Dagens bilar är anonyma skapelser. Knappast nått man blir glad av. Själv har jag en liten röd sådan - lätt att upptäcka på en stormarknads parkering.

Den här bilen ser jag ibland i Eskilstuna. Perfekt och välskött. Fin lack och glänsande krom. Verkar fylla hela gatan när den kommer. Dämpat mullrande motorljud. Ingen aning vilket märke den har. 

Tydligen används den hel del för vanlig vardagskörning.

Jag slängde upp kameran och fick några bilder när den gled förbi på Gymnastikgatan i Eskilstuna. Uppfattade att chauffören observerade mitt fotande. Verkade belåten över uppmärksamheten.

I bakgrunden ligger några skolbyggnader. Själv har jag gått i läroverket där för länge sen. Då fanns såna här bilar att köpa i vanlig bilaffär.

Postat 2020-08-30 14:11 | Läst 1560 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Besök på Systemet

 

Fredag och lördag är det dags för många att gå på Systemet. Inte så ofta för egen del. Gillar kaffe bättre.

Idag råkade jag stanna till vid Systemet på Gallerian här i stan. En äldre prydlig dam hade just lämnade kassan. Men glömt sitt vinpaket kvar på bandet. Innan jag hann reagera var hon ute på gatan. Kassörskan lyfte förvånat det ägarlösa vinpaketet. Frågade med hög röst vems paketet var.

Rusade ut på gatan. Upptäckte damen och påkallade hennes uppmärksamhet.  Kanske räddade jag hennes helgfirande.

I mitt bloggande försöker jag numera dokumentera vardagslivet i Eskilstuna. Alla bilder får ett sammanhang. Kul projekt förresten.

Missade tyvärr att fota den glömska damen. Men det blev en ordinär bild på en vanlig kassa i ett systembolag.

I framtiden får kanske bilden ett dokumentärt värde. Med anvisningar till kunderna att hålla avstånd. Och plexiglasskivorna framför kassorna som skyddar kassörskan mot droppinfektion. Personerna i kön håller plikttroget avstånd till varandra.

Eller så har såna anordningar kommit för att stanna. De blir naturliga inslag i hur vi organiserar livet i samhället.

Postat 2020-08-29 13:49 | Läst 1383 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Vad gör Bengt Hanson (Fotosidan) i Eskilstuna idag?

 

Bengt har alltid en hatt av den här modellen. Konstaterat det själv när jag mött honom i Stockholm.

Idag upptäckte jag vad som syntes vara Bengt iförd en sådan hatt. Bakom en glasvägg på Gallerian i Eskilstuna.

Jag tog en bild av den hattbeklädde mannen. Höll kameran några decimeter från glasväggen. Vet att Bengt är van vid att bli fotad av gatufotografer. (Läs hans blogginlägg från igår). Sedan tog jag mig  till ingången till Gallerian. Gick bort till platsen där jag trodde han fanns.

Men Bengt var försvunnen. Kanske det var någon annan jag hade fotat. Ingenstans stod någon hattbeklädd man att finna.

Jag ser av Bengt Hansons blogginlägg av idag att han vankat omkring med sin kamera i Stockholm. Så Bengt kanske trots allt inte har varit i Eskilstuna idag. 

I alla fall en bild på en schysst hatt. Tycker jag.

Postat 2020-08-28 14:16 | Läst 1422 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Kan man verkligen åka på kvinnocykel?

Jag har en gammal cykel stående i källaren. Jättefin. Massor med växlar. Bromsar fram och bak. Men krånglig att ta sig fram på. Därför får den bli stående.

Vänner har sagt åt mig. "Köp en bastant damcykel istället. Den är trygg att cykla på".

Man blir tveksam till ett sånt förslag. Känns helt fel.

Men å andra sidan - jag har noterat att en hel del män kör runt på damcyklar. Eller har dom bara lånat den av sin fru. Ja, varför är det skillnad mellan herr- och damcyklar?

Bilden är från Alva Myrdals gatan i Eskilstuna. La in rejäl vinjettering för att få lite dramatik kring frågan att skaffa en damcykel.

Postat 2020-08-27 12:55 | Läst 1477 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
1 2 3 ... 6 Nästa