Nisseblogg

Gatufotograf

Gatufoto i Julstress

Kameran ska tas med i julhandeln som igår. Svårt att koncentrera sig på julklappar kanske. För mycket som distraherar.  Men det blir roligare liksom.

Ingen vit jul i år. Men det här paret på Stureplan hade väl förhoppningar att det ska bli skidåkning i backen.

Det regnade för några dagar sen. Tog den här bilden på Stureplan. Kan väl kallas "Young Inside" med tanke på affischen i bakgrunden.

Idag tycker Bengt Björkbom i sitt blogginlägg att man först måste lära känna de människor man ska fota och vinna deras förtroende. Det kan nog vara bra. Men det är inte nödvändigt.  Ska inte polemisera - det är inte min grej i varje fall.

Den här rökaren gick jag förbi och tog ett höftskott i förbifarten. Gör alltid så när jag ser intressanta karaktärer.

Gamla damer är mina favoriter. Hemtjänsten verkade göra en utflykt till NK med några rullstolsbundna. Den här kvinnans ansikte gjorde intryck på mig. Här är hon på väg in på NK.

Som vanligt gott om vitklädda tiggare i centrum. Den här hade strategiskt placerat sig vid bankomaterna vid Hötorget.

Julmarknaderna besöktes. Men det fanns bara grejer som gick att köpa på vilket köpcentrum som helst. Turisterna tycke det var väl kul att handla. En bild från Kungsträdgården.

Till sist en julkram fotad vid entrén till stora Åhléns.  Med den önskas en God Jul.

Postat 2013-12-21 14:33 | Läst 6112 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Julbestyrsgatufoto

Lucaidagens julbestyr i Stockholm gav bra tillfällen till gatufoto. Soligt och klart väder var en tillgång. De få timmar det var ljust. Julförberedelserna hade tydligen satt fart på befolkningen.

En knäckt man på Hötorget behövde stretcha benen.

På Konserthuset på andra sidan gatan var en annan man i färd att sätta upp juldekorationer.

 

När jag titta in på NK hade jultomten fullt jobb. Numera är det inga önskelistor. Det räcker med att barnen blir fotade i tomtens knä. Sen är det över.

Brukar slå mig ned på den här bänken innanför entren på NK. Idag var det upptaget av Beckhams Girls - eller hur man ska se på saken. Av rullator och käppar att döma behövde dom bänken bättre än jag.

Polishundar inne på Gallerian. Det ingår tydligen i träningen att hundarna ska vänja sig vid folk. Den lilla jycken fick många besökare att stanna upp och le stort.

På Biblioteksgatan byggdes det. Var lite kul med killarna inne  luckan som kontrast till modellbilderna.

I Jakobsbergspassagen fixades det med belysningen.

En annan besökare i en musikaffär på Drottninggatan. Det handlades mycket musik i platta paket. Trots Spotify och sånt.

Inga exceptionella bilder men trevliga. I varje fall något att lägga i bloggen som dokumentation av intrycken på luciadagen 2013.

Postat 2013-12-14 15:13 | Läst 4420 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Eländigt gatufota i vintermörkret

Solen orkar knappt upp. Alla verkar lida av höstdepression i olika stadier. Då är gatufotot tungt. Man får försöka vara lite uppfinningsrik och hitta annorlunda motiv. Eller så kommer motivet bara springande. 

 Annars kan man bara blunda och sjunka in i ett somnabult tillstånd.

Vinylsamlingen behöver kanske utökas. Förgylla vintermörkret med lite popmusik från 80-talet. Köpa lite vältummad pocketlitteratur. Frälsningsarmen har mycket att erbjuda.

En äldre dam på Stureplan får en intresserad blick av ett förskolebarn. Det duger gott som gatufoto.

Lite desperat är det givetvis att gatufota på Systembolaget. Kassabiträdet kollar åldersleget. Dokumentärt i vilket fall. Och en sexpack öl är inte fel att förjaga känslan för vinermörkret med.

Den unga generationens lite tuffa attityd. Det duger också! 

Det som bär i gatufotandet är nyfikenheten på människor. Den besegrar det värsta mörker.

Postat 2013-12-10 04:36 | Läst 3998 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Rätten att måla rondellhundar!

Råkade ha vägen förbi Götgatsbacken i Stockholm i lördags. Utanför Galleri Movitz var det lång kö och många poliser. Lars Vilks hade utställning.

Nyfiken gjorde jag ett besök.  Personer med väskor fick visa upp innehållet för poliserna stationerade vid ingången. Men det gjordes ingen kroppsvisitering efter vapen eller bombvästar.  Inne i galleriet var fanns ett tiotal civilklädda säkerhetspoliser.

Lars Vilks i samtal med besökare. Han visade sig vara en sympatisk och trevlig person.

Samtliga bilder var parafraser på kända konstverk som "förgiftats" med en rondellhund föreställande Mohammed. Jag tyckte målningarna var välgjorda, präglade av en intelligent och underfundig humor.

Vilks har konceptet att alla bilder i utställningen ska hålla format A3. Även om han tycker att det vore intressant att utföra större målningar.  Något att se fram emot.

Varje målning kostade förresten 10.500 kronor inklusive inramning och alla tavlor lär nog säljas. Det blev slutsålt på en tidigare utställning i Malmö i år.  Såg i varje fall en besökare som slantade upp beloppet direkt med en tavla under armen som han absolut ville ha med sig på en gång.

Också en riktig hund fanns med bland besökarna. Vilket noterades.

Postat 2013-12-09 06:07 | Läst 4359 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera