Nisseblogg

Gatufotograf

Ett flygfält fullt med veteranbilar

I söndags var det dags för den traditionsenliga veterandagen på Ekeby flygfält i Eskilstuna. En tillställning som drar tusentals besökare.

Som vanligt var veteranbilar,  motorcyklar och flygplan där. Flygfältet var dessutom fullt med marknadsstånd. Det såldes allt från avgasrör till modeller av veteranbilar. Och kanske mest - bara skräp. Eskilstuna veterandag är en av landets största veteranfordonsmarknader - och det märks. Tusentals människor fanns på plats för att fynda, lära och titta. 

Själv bor jag bara några hunder meter flygfältet. Det regnade rejält på morgonen så jag tänkte stanna hemma. Men det klarnade upp framåt dagen med hyfsat väder. Så det blev svårt att sitta hemma.

Här kommer veteranfordonen rullande på infarten till flygfältet.

 

Mixen av gamla flygplan och veteranbilar är oslagbar. Planet i bakgrunden går just ner några tiotals meter från åskadarna efter att flygit fram och tillbaka med rökutsläpp över fältet.

 Såna här kraftpaket (Dodge Challanger) kunde beundras inne i hangarerna.

 

 

Här fick man lära sig allt om en gammal Bugatti.

 

 

I hangaren fanns också en vrå för modellflyget i Eskilstuna som håller till på flygfältet. Verkar vara mest lite äldre gossar som leker med de här prylarna. 

 

 

Det var nog mest skräp som nasarna sålde i marknadsstånden.

 

Dom här två grabbarna hade nog också handlat i marknadsstånden. Jag undrar vad deras föräldrar sa när de kom hem med fynden.

 

Nu får man vänta till sista söndagen i augusti månad 2013 på att besöka flygfältet. Då hålls veteranmarknad på nytt.

 

Postat 2012-08-28 05:45 | Läst 4465 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Traktorer och lättklädda damer

I augusti bjuds på lokala jippon av olika slag i Eskilstuna. I helgen dansade först lättklädda damer över Nybron. Kort därefter kom ett tåg veterantraktorer brummande

 Först en bild på en gammal traktor. Såna har det tillverkats mängder av i Eskilstuna.

 

 

Sedan en bild på en lättklädd dam. I färd att dansa sig ut till Årby bostadsområde. En sträcka på flera kilometer. Hårt jobb.

 

 

Det var sydamerikanska rytmer som gällde. 

 

 

Här kommer traktorer i kortege. Bonden hade visserligen satt en dam på släpet. Men hon dansade inte tyvärr. Dom var på väg till Munktell-museet.

 

 

Jag hade valet bege till Årbyfestivalen eller Munktellmuseet. Årbyfestivalen verkade mest inbjudande. Tog bilen dit.

 Det var full fart i Årby (ett sk utsatt bostadsområde i utkanten av Eskilstuna).  Här spelades "La Paloma" följt av andra gamla härliga låter.

 

 

Blev nyfiken på fansen i förgrunden och tog en bild framifrån. 

 

 

Aktiviteter fanns för barnen. Dom skulle blåsa såpbubblor här. Det visade sig inte vara så lätt.

 

 

Efter en stund åkte jag hem. Vädret var vackert ska jag väl tillägga.

 

 

Postat 2012-08-13 05:56 | Läst 9308 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Duvorna på Hötorget har en skyddsängel

Vid gatufotografering får man ofta kontakt med fantastiska människor. Jag såg henne fånga in en duva, klippa loss garntråden som snärjde fågelns fötter. Och räddade duvan från en plågsam död

Det var en kväll på Hötorgen i Stockholm. Jag såg en kvinna stå framåtböjd och granskade en duvflock. Ett bra motiv för en gatufotograf. Så jag tog en bild. Hon upptäckte mig och sa vänligt att hon sett att en av duvorna hade sina ben intrasslade i en tråd. Hon ville nu hjälpa duvan. 

”Titta där är den" ropade hon. "Nu måste jag fånga in den”. Hur skulle det gå till tänkte jag och misstänkte att hon hade en skruv lös.

 

 

Ur sin väska tog hon fram en burk med fågelfrön  och hällde ut lite av innehållet.

 

 

 

Sen tog hon fram en badhanduk i frotté ur väskan och ställde sig på lur. Hon gjorde flera försök att fånga in duvan men den flög undan. Det verkade hopplöst.

 

 

Till sist kom olyckliga duvan och satte sig bland fågelfröna. Den vände ryggen åt kvinnan liksom den ville bli infångad. Kvinnan dök snabbt över fågeln och svepte in den in handduken.

 

”Duvorna är så kloka. Dom vill gärna bli hjälpta och förstår att dom kan få hjälp” sade kvinnan och satt sig tillrätta på trappen framför Konserhuset med duvan i knät.

Hon ville ha sin väska och bad mig öppna ett par små lådor av metall. I den ena lådan fanns sterila instrument. Och i den andra förbandsmaterial.

Hon tog en sax och klippte snabbt loss tråden från duvans fötter. Jag såg att tråden var virad flera varv runt varje tå. Även benen var snärjda vid varandra.

 

 

”Vilken tur jag lyckades få tag i duvan i tid. Du ser här att fötterna är fina. Bara en tå är lite mörkare . Den har det gått kallbrand i och kommer att lossna. Men det är inget farligt”.

 

 

"Nu är det färdigt . Här kan du se vad fina duvans fötter nu är. Ta en bild om du vill."

 

 

Sen släppte hon duvan.  Hela händelsen varade tio minuter.  Duvan var infångad bara några minuter.

 

 

Jag var helt tagen av det här. Och givetvis djupt imponerad av kvinnans engagemang och kunnande.

Det händer ibland att när man tar en bild så får man kontakt med människor och drages in i ett skeende på det här viset. Spännande och härligt.

 

Postat 2012-08-06 06:38 | Läst 5969 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Kineser i Kungsan

Kungsträdgården i Stockholm. Kineser från Polen visade upp sin kultur. Alltid inspirerande att se. Det blev ett par bilder med lite kinesiskt touch.

Drakar görs numera i plast och inte i papper. De hängdes upp i körsträden.

 

 

Kinesisk dans - high key och lång exponering. Negativ vinjettering kändes rätt.

 

 

Vädret var fint också.

Postat 2012-08-03 10:12 | Läst 4738 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera