Nisseblogg

Gatufotograf

Vad ska en gatufotograf spana efter i Rom

Har fått flera mejl från fotovänner efter mitt förra blogginlägg. Kul att inte bara jag ska besöka Rom till våren. En fråga är givetvis var i Rom man gatufotar bäst.

Svaret är - hela gamla stan i centrala Rom. Där finns alla turister och de flesta klassiska servärdheterna. Men det är också arbetsplats och bostad för många. Massor med shopping och restauranger. Hela familjen kan ha kul samtidigt som gatufotonörden kan få sitt lysmäte.

Själv spanar jag mest efter äkta romare. De är oftast personligheter. Att följa ett samtal mellan romare är som att betrakta ett skådespel. 

Några bilder jag inte visat på fotosidan. Foton som skildrar samtalet. Romare är livliga. Pratar med hela kroppen. Händerna är betydelsefulla. Det gäller att vänta in den där avgörande gesten med kameran.

Ett lågmält och intensivt samtal framför mig på bussen. Kanske den bild jag gillar bäst.

Spanska trappan - där kan man hänga och betrakta folklivet. Då T-banan finns intill passerar  många romare den här turistplatsen.

Ett samtal på Corson - en gata där jag fått många bra bilder. Framåt eftermiddagen ska man strosa fram och tillbaka här.

Invid Fontana di Trevi.

Råkade störa samtalet mellan de två kvinnorna med mitt fotande. Det är den stora marknaden vid Porta Portese på lördagarna. Den ska man givetvis besöka även om det ligger en bit utanför gamla stan på andra sidan Tibern.

Campo di Fiori - där säljer man frukt, grönsaker och blommor. Fint folkliv. Bild på en blomsterflicka och genuina transportfordon.

Till sist en kul bild bara.

Postat 2015-02-20 06:01 | Läst 4376 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Vårligt gatufoto i Rom

Nästa månad blir det gatufoto i Rom. Fint svenskt försommarväder brukar råda i mars. Så var det förra året. Gillar gatulivet, människorna och den oslagbara antika stadsmiljön i Rom.

Här några rombilder jag inte visat på Fotosidan. De är från förra året.

Det finns en värme bland människorna som man möter. En pappa lekte med sina tre döttrar på torget  - såna här stunder är härligt att fota.

Ett samtal i gränden vid italienska senaten mellan typiska romare.

Den trasiga stolen - i närheten där jag bodde förra gången vid Roma di Re. Inte min stol utan jag ställde mig bara invid för att se vad som kunde hända.

En shoppingdame som pustar ut. 

Intressanta samtal pågår överallt.  Romarna gillar att sig tid och språkas vid.

 

Varför åka tillbaka till Rom när det redan ligger så många rombilder och skräpar på hårddisken?

Grejen med gatufoto för min del är att vandra omkring och vara på spaning. Tror jag - efterarbetet är mer en belastning.

Postat 2015-02-13 09:04 | Läst 3643 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Gatufoto i Londons mörkaste slum

Soho var ett distrikt i London med kriminalitet, fylleri och prostitution. Inte nu längre. I de trånga mörka gränderna är det lätt att leva sig tillbaka i tiden. Då hade gatufotot säkert varit intressant men inte utan risker.  Idag är det mest turister och strävsamma londonbor man möter.

 Det äts nog lika mycket stripes som ris i Chinatown som är en del av Soho.

Överallt fixas det med mat i Chinatown. Undrar vad hälsovårdsmyndigheterna i Sverige skulle säga om att laga käk i ett skyltfönster bland alla matgäster?

Och turisterna äter med god aptit. Den här damen på uteserveringen konverserade ivrigt och  märkte inte att jag höftfotade på nära håll.

Eller så strövar turisterna bara runt i kvarteren.

  Liksom ortsbefolkningen.

 Och så givetvis hundar. Mötte den här krabaten i ett gathörn. Den ville bli klappad och slickade sen lite på kameran.

 

Postat 2015-02-05 08:01 | Läst 3015 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Demonstration för bättre gatufoto i London

Förra veckan ockuperades ett  hus på Denmark Street i demonstration mot gentrifieringen. Man kan också se det som en aktion för att behålla ett genuint gatuliv värt att fotografera.

Bakgrunden är att myndigheterna planerar att göra delar av Soho till ett tråkig shoppingområde med prydliga butiker. Denmark street är en legendarisk musikgata. En vagga för delar av den engelska rocksmusiken med namn som Rolling Stones, David Bowie, Small Faces m.fl. Personliga favoriter.

Men det var länge sen. När jag besökte inspelningsstudio i London för några år sedan fick jag leta mig långt ut i förstäderna. Det finns fortfarande kvar fina musikaffärer på Denmark Street.

Gillar att ströva runt i Soho. Gatulivet myllrar i trånga mörka gränder.  Området har en särpräglad och ostädad egenart.

Restauranterna är många.  Jag besöker gärna något trångt hak. Eller hellre ett ställa där man kan ståkäka.  Kanske sitta så här och hålla gatulivet under uppsikt med kameran i beredskap.

Naturligtvis blomstrar publivet. Fint skyddsstaket här för vingliga gäster.

Butikerna är ofta av det lite udda slaget.

Soho rymmer många teatrar. Flera med lite annorlunda framträdaden. Gärna med sådana här aktörer.

Avslutar med ett par bilder från China town - en del av Soho.  Jag tror grabbarna rullade bord.

 En riktig kinesisk restaurant rymmer ofta familjeliv.

Postat 2015-02-02 05:48 | Läst 3493 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera