Nisseblogg

Gatufotograf

Antikommersiellt mode

Stötte på dessa tre damer i Kungsträdgården sistliden helg i Stockholm. De bar hemmagjorda kläder av äldre snitt och verkade ha trevligt tillsammans. Säkerligen flinka med nål och tråd samt försedda med stort intresse för sömnad.

Det var något slags medeltida evenemang på gång. Salustånd med medeltida föremål. En massa karlar slogs med svärd och verkade ha jättekul. Det drog en del publik.

 

Har liknande kläder hängande i källaren här hemma. Förfärdigat av min dotter som länge vurmat för medeltiden. Numera används kläderna inte så ofta tyvärr.

Visst vore det en trevlig utmaning för modeindustrin om den på allvar fick konkurrens av folk som sydde egna kläder. Det finns många karlar som lägger ned massor med tid på sån här sömnad. Inget specifikt kvinnogöra alltså.

Lite senare såg jag damerna koppla av en stund. En givet motiv i mitt gatufotande är att plåta fina samtal med starka personligheter.

Postat 2019-04-19 08:30 | Läst 1648 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Inte bara Bengt Hanson gatufotar små hundar

Stod framför en man försedd med hund inplacerad i sin rock. Tänkte - det här ser inte vettigt ut. Alltså  hyfsat motiv för gatufoto. Det blåste kallt i Kungsträdgården den här dagen även om våren var i antågande. Förståeligt att en mycket bortskämd hund ville ha det varmt och ombonat så här.

Liknande bilder gläder gatufotografen Bengt Hanson oss ibland med. Igår var det med en bild på dam med liten hund under armen.

Själv är jag uppvuxen på landet med rejäla brukshundar. Såna funkade för vallning, jakt eller bevakning. Samtidigt utmärkta för sällskap. De skulle protesterat vilt och känt sig förolämpade om någon skulle försöka bära runt dem så här.

Men olika hundar har olika stilar och preferenser.

 

En granne här hemma har en sån här hund som heter Bety. Vid kylig väderlek ska Bety som regel bäras fram och tillbaka till en närbelägen skogsbacke där den uträttar sin behov. 

Här rastas för övrigt kvarterets alla hundar. Så Bety behöver rejält med tid att på egna ben gå runt och sniffa i buskarna.

Postat 2019-04-17 06:43 | Läst 1744 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Att bli utskämd framför konserthuset!

I helgerna pågår ofta s.k. "stag-party" i Stockholm. Någon som ska gifta sig och kläs ut på ett förnedrande sätt av kompisar och släpas runt i centrum för uppvisning.

Den här unge mannen hade försetts med batmankostym och fick sjunga och dansa framför konserthuset. Kompisarna kompade med sång och på gitarr och trumma. Framförande vittnade om en slags professionell färdighet.

En främmande dam klev in och dansade med den blivande brudgummen. Också hon med professionell färdighet. En stunds fin spontan underhållning - nästan som på film.

 

Kort därefter stötte jag på ett gäng grabbar som drog runt en kompis iförd en kort röd klänning. Samt två gäng med kvinnor iförda peruker.

Hoppas det blev fina bröllop så småningom.

 

Postat 2019-04-16 08:26 | Läst 1713 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Alla spelar dataspel idag och inga schack

Alla verkar spela dataspel idag. Från ungdomar, som spelar våldsamma krigsspel, till gamla tanter, som lägger patiens på mobilen.

Vi som är lite äldre ägnade oss mycket åt spel i vår ungdom. Men de var givetvis av manuellt slag. På den tiden var schack stort och populärt.

Själv var jag en ganska duktig spelare. Mitt första jobb var som vårdare på ett mentalsjukhus. Där tillbringade jag en stor del av arbetsdagen åt att spela schack med patienterna. På begäran av verksamhetschefen faktisk.

Mannen i den schackrutiga kostymen var utan tvekan en schackmästare. På anslaget bredvid bordet erbjöd han hundra kronor till den som kunde besegra honom. Och han frågade mig om jag ville utmana - men jag avböjde skyggt.  Ringrostig har jag nog glömt det mesta idag.

Det var en kul grej för att popularisera spelet kanske.

Manen bärande ballonger i plastsäckar har inget alls med schack att skaffa. Han gick bara förbi av en händelse. Det händer alltid en massa på Plattan.

Tror inte att schackspelet kommer att bli populärt igen. Återväxten bland spelare är för liten. Men tiderna kan förändras.

Upptäckte schackmästaren ovanifrån när han dukade upp sina pjäser på brädet. Var tvungen att gå ned på Plattan och kolla in läget.

 

Postat 2019-04-14 09:07 | Läst 1837 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

När mobil går före barn!

Barn gillar inte att föräldrar ägnar sina mobiler all uppmärksamhet. Den här killen var klart uppfinningsrik att engagera sin far. Först hoppade grabben runt och flaxade med armarna. När inte det hjälpte så började han klättra så här i en trafikskylt. Flera gånger upp och ned.

Givetvis blev jag imponerad av han prestation och tog en bild. Händelsen ägde rum framför Åhlens på Drottninggatan i Stockholm.

Ett par sekunder efter att bilden tagits stoppade fadern undan sin mobil. Tog grabben i hand och de gick därifrån.

Glad att jag var på plats att ta bilden. Men jag fick springa fram en bit på Drottninggatan med lyft kamera för att hinna. Ingår i gatufotots vedermödor att göra plötsliga rusning av det här slaget.

Postat 2019-04-10 09:03 | Läst 2003 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 Nästa