Nisseblogg

Gatufotograf

Arkitektur med liten gubbe

Arkitektur är inte min grej. Men jag uppskattar fina broar och fasader med bra formspråk. Här promenerar jag rätt ofta. Över bron ovan vid badminhallen. När solen vintertid knappt orkar över hustaken så flödar ljuset här. 

Och sedan tar jag vägen förbi badhuset Munktellhallen - bilden nedan.  Saknar grönskande träd och gräsytor. Och framför allt folk som kan liva upp miljön.

En liten gubbe nånstans piggar upp bilden. På väg bort.

Postat 2020-12-01 07:34 | Läst 1287 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Gryning vid Skanstull

Nighthawk behöver man inte vara den här årstiden för att fota gryning. Det räcker att kliva upp ur sängen som vanligt när arbetsdagen brukar börja.

Nu styrde jag mina steg mot Skanstullsbron på Söder för att uppleva soluppgången. På första bilden syns att gryningljuset är på väg Kunde kanske kommit tidigare.

 

 

Brovalven är naturligvis intressanta att uforska i det tidigare morgonljuset.

 

 

Ett par tidigare morgonvandrare på väg till jobbet. Den höga skorstenen från värmeverket skapar en intressant spegelbild i husfasaden.

 

 

Det är alltid motionärer på gång längs vattnet. Har man gott om tid på sig kan man kuta Söder runt längs vattnet.

 

 

Till sist en vy i färg ut över Hammarbyhamnen. Ett par män begav sig iväg på jobb någonstans med sin båt.

Efter en promenad på ett par timmar är det dags och gå hem och dricka kaffe. Den här dagen kändes inte bortkastad med en sådan fin början.

Postat 2011-11-27 06:29 | Läst 5754 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Leicaglimtar från Milano

Några smakprov på gamla bilder tagna med Leica M4 och Summicron 35 mm på 70-talet. Gillar egentligen inte Milano nåt vidare. För mycket stress och rätt ful.

När man släntrar runt i Vittorio Emanuele Gallerian iförd enkel turist outfit känner man sig som nåt ovälkommet katten släpat in. Alla moderiktigt perfekt klädda. Men gallerian är nåt extra. Tajta jeans med utsvängda ben var det som gällde då.

Ett par bekanta med ryggen åt går in i bild. En av de välklädda vänder sig om. Då kunde jag inte låta bli och knäppa.

 

 

 

Kanske man skulle passat på och gatufotat mer här inne. Kände inte för det. Men så fick jag syn på de här båda männen. Kommer ihåg att jag med en viss bävan ställde mig nån meter från dem med kameran under hakan. Baskern är iögonfallande. Men man såg en del av den här huvudbonaden i Milano. Kanske skuggar skönt i solen.

 

 

Den stora katedralen passade jag på att ta en bild av inne ifrån en annan galleria. Katedralen ett givet besöksmål men bilder härifrån visar jag inte. Tog motivet vill jag minnas med funderingen om Campari serveras i himlen.

 

 

Slottet Sforza var ett stort tråkigt museum men fick motivet lite roligare när det kom en mopedburen munk körande in i bild.

En reflektion - när man tar vykortsbilder så invänta trevliga förgrundsfigurer. Det blir en fin tidsdokumentation med åren.

 

 

Nåja ibland kan man göra undantag. Den här bilden på Brera galleriet gillar jag utan folk. Fick till bra dynamisk lutning och fin kontrast. Stod länge och måttade med kameran vill jag minnas. Men så var det helt folktomt här.

 

 

Nästa gång jag bloggar om Milano ska jag visa några bilder på den här mannen, som uppträdde i parken utanför Sforza,  och berätta lite om honom.

Men kolla in det moderiktiga åskådarna.

 

 

 

Postat 2011-05-23 09:19 | Läst 9210 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Rivet - vandring i svunnet Stockholm

Stadsbild och människor åldras snabbt. Snart är mina nytagna bilder historia. Tankar man får när man besöker utställningen ”Rivet” som  pågår sista veckan på Nationalgalleriet på Skomakargatan 3 - femtio meter från Stortorget i Gamla stan.

Här ställer Hasse Lindroth ut grafik och fotografier; Göran Josephzohn verklighetstrogna modeller. Det är ett par konstnärer som kompletterar varandra.

 Täppas Fogelström hedrade utställningen med besök (bor förresten i grannskapet i Gamla stan). Göran berättar och visar med hand på hand  en modell han byggt av ett kvarter i i gamla Klara. Taktil demonstration kallas det visst.

Hasse Lindroth har med kamera och grafik dokumenterat Söder i Stockholm. Som Hotell Göteborg vid Södra station, Tullhusen vid Stadsgården, Miljöer runt Medborgarplatsen, Danvikstull och Liljeholmens stearinfabrik.  Och mycket mera

Jag gillar Hasses sätt att dokumentera och levandegöra gamla stadsmiljöer. Engagerande konst. Något att till sig för den som intresserar sig för stadsmiljöer i förändring.

Å snart är ju mina bilder historia - som jag började blogginlägget med.

Som sagt utställningen pågår också denna vecka.

Postat 2011-04-12 09:40 | Läst 6514 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera