Nisseblogg

Gatufotograf

Gatufoto på kyrkans folk

Här hemma i Sverige syns kyrkans folk sällan. Lönlöst att anställa gatufotojakt på dem.  I Rom är det helt annorlunda.  Främst nunnor syns överallt. Dom går gärna i grupp. De verkar ha det trevligt och pratar oavbrutet med varandra.

Här en grupp med nunnor på väg till Peterskyrkan. Bilden är tagen på nära håll med vidvinkel.

 

Ett par äldre nunnor på Petersplatsen. Tog första några bilder när dom pratade med en grupp ungdomar som kom fram till dem. Efter den här bilden upptäckte dom mig. De  vinkade glatt och frågade varifrån jag kom.

 

 

Präster och munkar såg man inte så mycket av.  Mötte några enstaka. Av klädseln att döma verkade den här mannen vara orthodox och inte katolsk. En Nikon präst utan tvekan.

 

 

I brist på munkar får jag lägga ut den här bilden. Helgonet ser kanske lite bekymrad ut i den flärdfulla miljö han vilar i. Men så kan det gå om man hamnar i en antikaffär vid Piazza Navona.

 

Så har vi alla kyrkobesökare. Alla turister besöker väl nåt dussin kyrkor under sin vistelse i Rom. Till skillnad från många andra städer så är det fritt inträde.

 Det här var lite bilder på kyrkans folk. Ett lämpligt ämne på en söndag tänker jag.

 

Postat 2013-09-29 09:15 | Läst 3273 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Personligheter man möter i gatufoto

Ofta fastnar intressanta individer på bild i gatufotot. Men de är och förblir anonyma. De såg inte att bilden togs och jag vet givetvis inget om dem. Här kommer några exempel från Rom.

En gammal man som betraktade folklivet på Petersplatsen. Jag satte mig på andra sidan den jättelika pelaren och tog bilden.

 

En kvinna med intensivt leende och fantastisk utstyrsel. Ett snaps när jag gick förbi.

När jag upptäckt henne vände jag tillbaka och tog en bild till. Hon pratade med en vännina i förra bilden och försökte nu konversera hunden. Som skyggade.

 

 

Mannen gick över piazzan framför Pantheon djupt försjunken i sin tidning.  Jag tog flera bilder. En färgbild till omväxling då han hade en fin röd tröja.

 

 

En kvinna vid en av pelarna till Pantheon. Långt borta i tankarna.

 

 

Visst kan man träffa intressanta människor! Men anonymt givetvis. Det är ju gatufoto.

 

Postat 2013-09-26 08:33 | Läst 5183 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Gatubilder från en piazza

En piazza i Rom kan vara jättestor och bullrig. Det kan också vara ett rofyllt gatrum med några få restauranter och affärer. En träffpunkt för människor.

Jag står i den lilla piazzans uteservering. Tar en bild över ett av borden. Ett par gäster skymtar i förgrunden. Kvinnan i centrum hälsar mannen med ett "Ciao bello". Hans kompis har parkerat sin motorcykel invid för att snacka. Några enstaka turister passerar.

 

En bild åt andra hållet. Ett par boende sitter på den lilla bänken. Kvinnan har jättemycket att prata om. Mannen och hunden lyssnar tålmodigt. När jag senare lämnar piazzan pratar kvinnan fortfarande. Vadå - sånt här är medmänniskor till för.

 

 

I andra hörnet av serveringen finns ett par bord där det alltid sitter gubbar och spelar schack. Gubbarna har  långt grånande hår, jättelika mustacher eller skägg. Här röks det cigarr. Gubbar på motorcyklar stannar till med sina fordon och betraktar spelet ett tag.

 

 

En annan restaurant vid torget ska öppna inför kvällen. Jag antar att det är pappa, mamma och sonen som pratas vid. Dom ser mig givetvis då jag tar flera bilder från andra sidan den smala gränden. Men låtsas inte om det.

 

Det här är väl mer reportage än gatufoto. En vanlig dag på en av de många små piazzorna i Rom.

 

 

Postat 2013-09-22 08:43 | Läst 8636 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Hur är det med gatufotot i Rom nuförtiden?

På måndag åker jag och kameran till Rom. Det är länge sen jag gatufotade sist i den stan. Tacksam för förslag på lämpliga miljöer.

Kanske jag blir besviken på Rom den här gången. Bifogar några bilder hur det var för länge sen. Då fann jag Rom storslaget. Överallt så jag fantastiska och originella människor.

På den tiden gick man gratis ut och in i alla kyrkor. Men nu tar man nog saftigt betalt för besök i såväl stora som små kyrkor.  Först en bild från St Paulo Fuori le Mura med en jättelik stor öppen entreport.

 

 

Sen en bild från loppmarknaden i Trastevere. Det lär vara full rusch på lördagarna forfarande. Jag undrar om dom säljer valpar så här från en kartong nuförtiden.

Hyr förresten ett rum av en kille i Trastevere. Så jag kommer att på i närheten av kyrkan ovan och loppiset. Det är ju ite lugnare i den stadsdelen jämfört med hur det  måste vara i centrum. 

 

Så en bild på turister i Sixtinska kapellet. Det var fritt fram å fota här och jag var nog en av de få besökarna som använde kamera i halvdunklet.

 

Jag hittade flera bilder från Vatikanmuseet i mina gömmor. Vaktmästarna sa inget om att jag gick runt och plåtade.  Visar den här bilden av trappan till utgången från museet. Har hört att man inte alls får fota inne i Vatikanmuseet numera. Så jag hoppar nog över museibesöken.

 

 

Parklivet är väl sig likt i alla fall. Så man kan väl smyga omkring och ta bilder på folk som hänger på parkbänkarna. Som här i Borgheseparken.

 

 

 

 

Postat 2013-09-04 11:32 | Läst 4556 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Regn är bra för gatufotot

Sommaren har varit varm och torr. Stockholmarna verkar bli upplivade av att det nu börjar regna. Det är lätt att visa med några gatubilder.

Ett lätt duggregn på Västerlånggatan. Följde efter det här paret och tog några bilder på grabben som gjorde konster. Fick en bra där grabbens ansikte är tydligt liksom en mötande som betraktar det  hela.

 

På Götgatsbacken gick jag bakom den här stråktrion. Det regnade fortfarande lite lätt men fodralen är väl vattentäta antar jag.

 

Här regnade det rejält. Gjorde ett uppehåll under grönsakståndens tak på Södermalms torg vid Slussen. Tydligen kan telefonboxar användas till mycket. Det var lite klurigt att få fritt skottfält då mycket människor passerar. Det fick bli en räcka bilder. Men de var upptagna med sitt och såg mig inte.

 

Så är jag framme vid Riksdagshuset i hällregnet. Bilden förbryllar. Hade tjejjen spelat piano i valvet och nu tröttnat. Eller... Jag fattade posto, tittade åt annat håll och väntade in någon kunde gå förbi med paraply. Här lyckade jag få med en som dessutom kastade en frågande blick på tjejjen. Samtidigt blev jag upptäckt av henne och fick ett fint leeende.

Jag hoppas hon kunde ta sig hem i regnet med sitt piano på något sätt. Annars sitter hon väl kvar.

 

Vardagligt liv i huvudstaden när det regnar.

Postat 2013-09-01 08:56 | Läst 4631 ggr. | Permalink | Kommentarer (20) | Kommentera