Nisseblogg

Gatufotograf

Paint it Black!

Klagat över novembermörkret. Så svårt att finna gatubilder i det sparsamma ljuset. Det kan lyckas. Om man bejakar svärtan och ibland underexponera ett eller två steg. Vill visa några resultat där jag gått extra nära.

 

Men man kan också fota på några meters avstånd. Det brukar alltid finnas sol på trappan till Konserthuset. Men inte i novembermörkret.

Det verkar som om varje årstid bjuder på möjligheter.

Postat 2013-11-26 17:04 | Läst 4297 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

I november kanske man ska sluta gatufotografera?

Mörkt och regnigt numera. Det var inte alls trevligt att släpa sig runt på gatorna i Stockholm. Och värre blir det väl för var dag som går. Ända fram till snön kommer.

Gick in på Åhlén vid Klarabergsgatan. Man måste passera genom parfymeriavdelningen i entrén. Alla skulle sminkas för Halloweenparty. Gillar den där sminkösen som kör med David Bowie stuket i ansiktet.

 

Nåja, alla damer satsade inte på den typen av make-up.  Det går att visa med den här bilden från Sergels Torg.

 

Och lite längre bort gick den här tjejjen, Kramade de sista dropparna ur en Red Bull. Osminkad för Halloween.

 

 

På Norrmalms torg demonstrerade det. Betraktade skaran med människor som skanderade ramsor. Det blev den här killen som fick stå för bilden. Han gillade det där med fanor.

 

 Fördelen av att hålla igång som de här grabbarna är att man håller sig varm. Och inte har dom tråkigt heller och deppar i höstmörkret.

 

 

Så bar det iväg till Gamla stan och Nationalgalleriet. Hasse Lindroth hade utställning - Stockholm i ljus och svärta. Det var mycket folk. 

Kanske köpa hans nya bok som har mycket att lära den som gillar att fota svartvitt. Man känner sig stå på samma sida med honom på något sätt. Många av hans bilder verkar ha kommit till under sena hösten. Stämningen är dov. Träden står avlövade och döljer inte gamla slitna byggnader. Och så finns det lite roliga figurer inlagda i bilderna.

Det par kända profiler på Nationalgalleriet. 

 

I Gamla stan finns det bra ställen att fika på! Det kan behövas något varmt i höstmörkret.

 

Postat 2013-11-03 15:53 | Läst 6653 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Min gatubild på ett amerikanskt bokomslag

En av mina gatubilder är nu omslag på en amerikansk bok. Kul och spännande. Hur kan det komma sig undrar kanske någon. I början av veckan blev jag kontaktad av en amerikansk författare som kikat på mina bilder på deviantArt. Han gillade ett par bilder och frågade om han fick använda någon av dem som cover till en e-bok. Givetvis är jag positiv till att stödja litteraturen.

Den här bilden tog jag vid Skanstull en förmiddag i januari för ett par år sedan. Den engelska titeln är "The ten o´clock man". Boken heter "Passersby" så visst kan bilden passa som cover. Dessutom går ju mannen på bild inte att identifiera (skadestånd och sånt alltså).

 

 

Bilden är visserligen hyfsat men lite platt och tråkig så frågade om han var mer intresserad av två andra stuk på bilden.

 

 

Den sista bilden med förfärliga färger blev författaren jätteförtjust i.  Med text och författarnamn har omslaget nu det här utseendet.

 

 Bokens innehåll beskrivs på det här viset

Jimmy and Claudia don't know each other. He walks around the city,
looking for answers in the eyes of strangers. She confides her secrets
in a psychiatrist, trying to figure out what her questions were.
How long can a lonely
 generation walk past each other on sidewalks, before someone looks up?

 

Visst är det kul att tänka sig att mannen på bild heter Jimmy. Och nånstans utanför bild vandrar Claudia. Båda är egentligen stockholmare.

E-boken finns att köpa på Amazon om ni går till följande länk.

Postat 2013-11-01 18:44 | Läst 4375 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera