Nisseblogg

Gatufotograf

Gatufoto med twisted story

Gillar låta fantasin skena och fånga gatubilder med en historia. Hitta samband mellan olika bildelement. Och med en bildtitel ange min tanke bakom. Ibland lyckas det och ibland inte. Här kommer några färska exempel från Prag.

 Bildtiteln är rätt självklar när någon bär på ett stort underligt paket vars innehåll man självklart börjar fundera över. Han kom gående på andra sidan gatan och jag fick rusa över i värsta trafik för att ta bilden.

"Promenad med hustrun"

 Kvinnan hade ställt ned väskan på gatan och rotade i dess innehåll en bit fram på gatan. Sprang fram när hon stod lurande på huk och lyckades få bilden i sista sekund.

"Bakhåll"

 Den här välklädde mannen var väl på väg till nåt event med midjeväska, rullväska och allt. Egentligen skulle man lägga nån replik i pappans mun till sin grabb i bakgrunden. Men.........

 "En dag på jobbet"

 Kom just som de båda männen slog sig ned vid bordet. Gick rätt nära för att få med den nedböjda trafikskylten förstorad. Man kunde ju lagt nån kul replik i bildtiteln. Men det får räcka med att antyda att de var skyldiga på nåt sätt.

"Kraftprov"

I den här butiken gavs Thai-massage samt fotrengöring med fiskar. En lite absurd bild. När inte turister satt där till allmän beskådan så fanns Shrek-figuren på plats med ett lasersvärd i näven. Den som är bekant med Shrek och hans boställe i kärret är titeln given.

"Shreks Hut"

 Av nån anledning fanns texten "Faun hire" på bänken. När jag tagit bilden kom en nitisk vaktmästare och torkade bort den.

"Uthyrningsverksamhet"

Roligt - tja, Man ska väl vara självkritisk. Men det gör gatufotandet förnöjsamt att hålla utkik efter absurda situationer.

 

 

 

 

Postat 2013-06-18 09:14 | Läst 6336 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Svårt att rubriksätta gatubilder

Nöjet med gatufoto är att fantisera fritt kring personer och situationer. Upptäcka nya sammanhang. En tråkig beskrivande bildtitel känns helt fel. Såsom "Gående kvinna med röd klänning". Listan av det här slaget kan göras lång.

Igår tog jag en sväng i Stockholm med kameran. Och kan komma med lite exempel på hur jag tänker.

Ibland blir titlarna på engelska. Beroende på att bilderna också läggs upp i andra sammanhang.  Således valde jag att kalla den här bilden för "Producing glamour". "Jobba med glamour" känns inte lika bra.

 

 

Den här bilden blev intressant på något sätt. Men jag har ingen aning om vad jag ska kalla den. Inte ens på engelska. 

 

 

Det var stort presspådrag utanför Rosenbad. Och jag sällade mig till fotograferna och plåtade lite också. Det är ju fritt fram vid såna tillfällen så att jag säga. Valde att kalla bilden "Producing boring news". Journalisten till höger verkar ju tycka att det inte är så kul det här.

 

 

Vad det här paret pratade om skulle vara kul att veta. Men man borde kunnna tänka sig en kul replik i munnen på damen. Det verkar som hon har något kritiskt att säga om köpet av lampfoten. Och den andre mannen verkar tycka nåt också.

 

 

Den sista bilden kallar jag "Mobilpratarna". Det var precis det jag såg  och skälet att att bilden togs. Andra kanske inte håller med.

 

 

Spännande i varje fall att gå på upptäcksfärd. Och fundera kring motiven. En bild som inte ger de här utmaningarna är givetvis bara att radera.

 

 

 

 

Postat 2012-04-21 06:36 | Läst 6046 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Spanska Trappan med en Leica

I gömmorna fann jag bilder på Spanska Trappan m m i Rom tagna med min Leica M4 på 70-talet. Glömda men premiärvisas nu äntligen.  Den fina platsen var och är ett hängställe för turister. Fast dom såg lite annorlunda för några decennier sedan.

Först en bild tagen en tidig förmiddag bara med morronpigga japaner. En typisk vykortsbild.

 

 Spanska Trappan en morgon

Så här var man rätt klädd. Tighta men utsvängda jeans och allt det andra. Så var modet. På den tiden skrev alla brev till varandra förresten. Inga mobiler.

 Snälla mamma - Skicka mer pengar

En bild på fontänen eller fotbadet där trötta turister kunde vila och svalka sina fötter. Man kan skymta en del fina kameror bland turisterna.

 

Nedre delen av Spanska Trappan

Fann kikaren intressant men retade mig på att alla gömde sig bakom denna. Bara en obekant turist i förgrunden. Men det få duga.

 

Möjlighet att blicka ut över Rom

Långt utslaget hår var det som gällde för båda könen. Enkla lädersandaler. I värmen bar tjejjerna ofta kort-kort. Enkelhet som rådde. En del italienskor däremot körde med märkliga håruppsättningar, konstiga sandaler och mycket annat. Men snygga killar intresserade sig ändå. Eller kanske just därför.

 Att vara rätt klädd

Så här såg vanliga italienare ut. Ett bröllopssällskap. Mer ordinär klädsel.Små flickor och pojkar näpna.

 

Bröllopsgäster

Tänkte fota brudparet också när dom kom i sin svarta Merzedes. Ovälkomnades av stora killar i svarta kostymer och solglasögon. Lyckades ta en bild i alla fall. Bruden var ung och vacker men knappast brudgummen.

Brudparet har anlänt

Mera bilder kommer framöver. Kanske nåt om Fontana di Trevi. Ett annat poppis turisthäng. Eller kanske från några andra platser.

Postat 2011-05-05 08:55 | Läst 6997 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Med Leican i Rom för länge sedan

Rotar i gamla negativ tagna med Leica M4 under 70-talet i Italien. En del bilder blir man glad över. Särskilt om de har anknytning till gatufoto. Med åren har även anspråkslösa bilder som skildrar människor på något sätt vuxit till sig.

En dag gjorde vi en utflykt med bilen till Albanosjön några mil utanför Rom. En liten vacker kratersjö. Rund och omgiven av höga branter. Första målet var påvens sommarstuga Castel Gandolfo. Sen åkte vi i behaglig takt runt Albanosjön på smala vägar. Mitt mest påtagliga minne var en kaninragu – välsmakande visserligen –  men som gav otrevliga magbesvär under natten.

Medan hustrun pustade ut i skuggan nånstans promenerade jag själv runt bland de krokiga och branta gränderna i de olika städerna. Hennes val var nog klokt – det var juli månad och rysligt hett. Det här var en vanlig utsikt över taken.   

 

Stadsvy

Klövjehästar var vanliga för tunga transporter i de trånga branta gränderna. Grabben har just utfodrat hästarna och blev överlycklig för att blivit fotad.

 

Klövjehästar utfodras

Varje sund italienare tar siesta mitt på dagen. Antar att det här var turister liksom jag själv som strövade runt i stan.

 Brant stad

Framåt eftermiddagen upptäckte jag den här äldre kvinnan som satt och läste sin tidning. Fick en känsla av att det tillhörde hennes dagliga rutin.   

Läsa skymning

En annan dag besöktes djurparken i Rom. På den här tiden var den ingen höjdare direkt. Men vad intresserar dom här nunnorna? Det måste väl nästan vara ett helt kloster på rymmen.

Nunnekloster på rymmen?

En godissugen elefant. Men den blev bara klappad på snabeln av grabben. Det uppskattades nog också. Men jag minns att ingen av åskådarna var särskilt angelägna om att klappa elefanten och framför allt inte att ge den nån mat.

Godissugen elefant

Återkommer väl snart med fler italienska skildringar.

Postat 2011-05-02 06:34 | Läst 7432 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera