Nisseblogg

Gatufotograf

Mötesplatser

I fotogruppen på Turbinen, Stadsmuseet i Eskilstuna, bestämde vi att ha en fotoutställning till jul på temat "Mötesplatser". Bilderna skulle vara nytagna i år.

Denna här helgen hålls Torshälla marknad. En mångårig tradition. Kanske ett jippo men viktig som en mötesplats för invånarna. Tog fram kameran för att göra ett försök att få bilder till utställningen.

Torshälla fick stadsprivilegier under medeltiden. I början på 1970-talet slogs staden samman med Eskilstuna. Många har sörjt och försök har gjorts återupprätta Torshälla som en självständig kommun. Men såna planer har nu skrinlagts.

Den här bilden visar det gamla torget med rådhuset i bakgrunden. Förr i tiden förkom torgförsäljning här varje vecka. Den här bilden skulle kunna vara mycket gammal.

 

 

Det mest populära - för barnen i varje fall - är tillfället frossa i popcorn, sockervadd och läsk. Och givetvis att få en ballong med sig hem.

 

 

 

 

Det gamla torget var reserverat för knalleförsäljning men i angränsande gränder blommade företagsamheten i flera fastighter.

 

 

På annat håll i stan fanns det självfallet ett tivoli med schokladtombola. Vågade inte ta en lott. Omöjligt att hantera kamera och en storvinst samtidigt.

 

 

Sådana här hoppgrejer är populära bland de yngsta på tivolin.

 

 

Till sist några gatuporträtt  ur folkvimlet. Den första damen provade hattar i ett marknadsstånd framför Holmberget och betraktar sig i en spegel. Den äldre damen upptäckte jag vid nya torget i Torshälla.

 

 

 

Några bilder som skulle beskriva mötesplatser i Eskilstuna tror jag inte blev tagna.  Mer reportagebilder från höstmarknaden och en trevlig upplevelse den här vackra helgen. 

 

 

 

Postat 2011-09-11 08:09 | Läst 4719 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Kvinnor på Drottninggatan

Drottninggatan i centrala Stockholm är en myllrande gågata. Särskilt när affärerna kommit igång. Andelen kvinnor är påfallande. Nästan alla affärer längs den här gatan säljer kvinnokläder. Som man fäller jag ned blicken och betraktar Drottninggatan som en transportsträcka.

Förhållandet kan illustreras med några bilder. Tagna på nära håll med 10 mm på en Canon 7 D. Tycker det är intressant med motiv på armlängds avstånd. Fäster upp remmen så att kameran är några centimeter under hakan och trycker när jag ser en bild. Man har rätt bra koll utan att behöva lyfta kameran. 

Tekniken kräver en del träning och finslipning inför en tur till London om ett par veckor. En promenad längs Oxford street i värsta rusningen eller ute i Camden Lock ett veckoslut hoppas jag ge resultat.

 

 

Här ser man några betänksamma miner. Att handla rätt plagg kräver en del funderande. 

 

 

De här två pratade ivrigt och glatt med varandra. Hon till vänster verkar i sista stund ändrat utseende till betänksamhet - kanske på grund av fotografen.

 

 

Ibland undrar jag över de här plakatbärarna. Vad tjänar dom och hur orkar dom stå där året om i ur och skur. Jag vet inte hur många år det här plakatet om hårförlängning funnits här på Drottninggatan. Men det är ju ingen tvekan att budskapet riktar sig till kvinnor. Och att affärerna är goda.

Här stod jag stilla för att ta en bild när några långhåriga skulle passera. När jag tog de övriga bilderna gick jag i sakta mak framåt.

 

 

Vet inte om jag har nån favoritgata i Stockholm. Skyltfönster är inte min grej och klädesplagg handlar jag först när något gammalt håller på och falla sönder. Sista klädköpet var för övrigt ett loppisfynd.

 

 

Postat 2011-09-04 05:22 | Läst 4338 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera