Nisseblogg

Gatufotograf

Kul att hitta tillfälliga likheter

Gatufoto är ju att fånga tillfällen. Det gällar att vara vaksam och reagera snabbt när sådana situationer dyker upp. Man får bara en chans och sedan är tillfället borta.

Är det här samma man som går förbi  och även är avbildad på postern? Jag vet inte. Likheten finns i alla fall. Men det kan likaväl vara två helt olika personer.

Ett annat tillfälle. 

"Between female shapes" är rubriken som beskriver vad jag såg. Det fanns tid att ta några steg åt sidan och måtta in motivet med mannen, som det maskulina inslaget och som sitter mellan två föremål med kvinnliga former. Jag kände pressen att någon skulle hämta basen som stod lutad mot skylten. Det skulle spoliera tanken med bilden.

Gatufotografering är aldrig tråkigt.

Postat 2017-11-30 08:45 | Läst 2223 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Vem handlar kvinnor stora blomsterbuketter till?

Något att fundera över. Kanske till sig själva. Jag fick småspringa efter flickan med den tufft utstyrda skinnjackan och den stora buketten med mörkröda rosor medan hon skyndade sig förbi Warszawas jättelika kulturcentra.

Efter några sekunder fick jag ge upp mitt förföljande och återta min sedvanliga långsamma gångstil som gatufotograf. Fick den här bilden som jag ville ha.

 

Kvinna med en stor blomsterbukett och ett stort leende i Rom.

I Sverige finns inga motiv att finna av det här slaget. Inköpta blommor sveps in i plast och papper till stora paket. Och det är sällan någon köper så här stora fång.

Postat 2017-11-23 08:16 | Läst 4583 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Kvinnan slog till mig i huvudet när jag fotade Konserthuset!

Fotograferade Konserthusets fasad i Stockholm. En kvinna kom fram till mig och ville se alla bilder jag hade i kameran. Hon hade passerat konserthuset där jag fotograferade och ville inte vara med på någon bild.

"Det får du inte" svarade jag kort. Då slog hon till mig över skallen så att kepsen flög i gatan och sprang därifrån.

Det var en prydligt klädd kvinna kring 40 år och verkade nykter. För övrigt kom hon gående från ett helt annat håll än Konserthuset så jag undrar om överhuvudtaget kunnat passera i det motiv som jag just fotograferat. Hon kanske bara var ute efter bråk.

Det märkliga är att jag råkade ut för exakt samma sak på samma plats för ett drygt år sedan och skrev om saken i ett blogginlägg den 2016-09-05 under rubriken "Jag vill granska alla bilder i din kamera". Den gången var det en annan kvinna.

Det här var första gången i mitt liv som jag blivit fysiskt attackerad av någon annan person. Jag har väl tänkt det kanske kan inträffa att man råkar ut för en buse en mörk kväll på stan och utsätts för oprovocerat våld. Men aldrig av en medelålders kvinna i folkvimlet mitt på dagen.

Nåja,  bjuder på ett par  bilder från den dagen. Det här utspelar sig också vid Konserthuset. En kvinna framför mig gatan stannade plötsligt upp, böjde sig fram och började snabbt riva ut innehållet i sin handväska på gatan. Ville hon kolla att alla nycklarna fanns med? Eller var det något annat hon trodde sig sakna.

Det var  inte den här kvinnan som senare attackerade mig.

En bild från vimlet på Drottninggatan. Ofta är det ett bra tillfälle få närbilder  när folk kollar sin mobil. Då är alla glömska av sin omgivning och lever i en annan värld.

Postat 2017-11-21 09:34 | Läst 2914 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Sitta på soffa med hund

Folk på en soffa  är bra motiv för en gatufotograf. Personerna håller sig stilla och är lätta att fånga med kameran.

Jag scannar alltid av alla soffor när jag gatufotar och prövar om intressanta motiv finns.Gillar särskilt om det finns en hund med på soffan. Eller något annat avvikande.

En bild från Warszawa i höstas. Polacker tycker om  stora hundar av det här slaget. Gärna av blandras. Sen kan man fundera på varför en av gubbarna inte sitter ovanpå soffan. Det gör jag också!

Kanske det inte är så lätt att sitta på en soffa med hund.

 Här finns en mindre hund med i sittandet om inte på en soffa utan på en gatuservering.  Små hundar börjar komma i bruk som sällskapshundar i Polen.

Ingenting som funkar som vakt eller som man sätter sig i respekt med.  Gillar det perspektivet på hundägandet.

 

Postat 2017-11-17 08:24 | Läst 4004 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Nedklottrade fasader

Svårt att se något positivt med den olagliga graffiti som förfular varje stadskärna. Det verkar som många fastighetsägare har kapitulerat. De bryr sig inte om att sanera husfasaderna längre. Det kan tyckas märkligt. Bilden visar en entre på vad som måste vara en mycket värdefull fastighet på Götgatan i Stockholm och inte ett förfallet hus i ett slumområde.

I varje fall borde affärsinnehavarna bry sig. De måste ju ha kunder för att överleva. Det här utseendet borde avskräcka kunder att handla. Eller så reagerar inte heller kunderna. 

Lite vanligt klotter utanför en affär på samma gata i Stockholm.

Men det måste ju finnas några som gillar graffiti. Annars borde de inte se ut så här.

Postat 2017-11-14 07:49 | Läst 2292 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
1 2 Nästa