** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Nisseblogg

Gatufotograf

Leica - Lyx och Status

Burlington Arcade i London. Här säljs den yppersta lyxen till den som har råd. För ett halvår sedan öppnade Leica en butik här. En självklar positionering om man vill nå en köpstark kundkrets.

Leica-butiken säljer bara nya kameror. Inget begagnat skräp. Inga andra märken.

Leicabutiken ligger till vänster bild. Mitt emot finns en skobutik med lyxskor. Utanför kan den stressade gentlemannen få skorna putsade för en hundralapp.

Naturligtvis ska man köpa sin Leica här. Man får rätt atmosfär. Fast man ska nog vara korrekt klädd också. Kanske fira inköpet på Ritz Hotel i närheten.

En bild utanför Burlington Arcade på Picadilly. En engelsman med klädsel värdig en Leica runt halsen.

Visst finns det en marknad för ett exklusiv kamera där ingen frågar efter vad den kostar. Lyx och status!

Postat 2014-06-23 11:21 | Läst 2770 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Gatufotografering i folkträngsel

Storstäder ger fantastiska möjligheter till gatufoto. Men man måste ge sig in i  folkmassorna selektera intrycken och upptäcka enskilda människor.  I den här miljön är en gatufotograf osynlig. Det går lätt att ta närbilder,

Sådan  fotomiljö finns runt om i världen. På nära håll är det väl London som gäller. Oxford Street eller Picadilly Circus är mina favorittillhåll framåt eftermiddagen. Där får man  uppleva ett tätt pulserande folkliv.

Det finns alltid öppningar i trängseln. Den här brittiska tanten ger intryck av att vara ensam på en liten gata i en småstad. Man ser ingen av alla människorna runtom. Det gick att skildra kontrasten mellan henne och skylten med en ung modell och "Sexy panties". Det fick mig att ta bilden.

Det är också intressant att dokumentera händelser mitt i trängseln. Som den här missionerande damen som sjöng för full hals om Jesus.Ingen verkade bry sig.

Färgerna är viktiga för att synas.  Missionären ovan var klädd i intensivt röda färger. Ibland är det frestande att falla för att visa nån färgbild som det här collagemotivet.

Det går som sagt att komma människor mycket nära. Här följer ett par bilder som är tagna bara på nån meters avstånd. Jag möter offrens blickar för en sekund. Sen försvinner vi från varandra i trängseln - perfekt. Och naturligtvis är bakgrunden viktig att få med som visar att bilderna är från London.

Det ska väl tilläggas att det här gatulivet är den naturliga livsmljön för miljontals människor runtom i världen.  Men annorlunda givetvis för en svensk .

Postat 2014-06-13 08:42 | Läst 3337 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Jag är "Gatubildens vandrande skugga"

Så skriver Amy Lagerman i Fotosidan Magasin i rubriken till en artikel.  Och fortsätter "Nils-Erik Larson jagar människor. Med sin kamera rör han sig genom de stora städerna och fångar träffsäkert de där ögonblicken som passerar så snabbt att de knappt hinner uppmärksammas".

Sånt är gott att läsa. Här kommer bildbeviset. För den som vill läsa hela artikeln rekommenderas givetvis att köpa numret eller att skaffa en årsprenumeration. Givetvis finns det mycket annat värdefullt  att läsa i Fotosidan.

Nyss hemkommen från London vill jag visa ett par bilder från Oxford Street som sägs vara Europas största shoppinggata. En härlig plats för gatufoto.

Här är det alltid rusningstid som syns.

Ibland kan det vara skönt att sitta och vila ett slag.

Postat 2014-06-12 11:36 | Läst 3266 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera