Nisseblogg

Gatufotograf

Dricka öl, sippa kaffe, sörpla glassdrink?

Vätskeintaget är viktigt under en stadspromenad. Valet av dryck är individuellt och det speglar på många sätt en människas personlighet. Som gatufotograf har jag massor med bilder på människor i stadsvimlet som inmundigar drycker.

För ovanlighets skull en bild i färg. Skälet är att damen är positivt färgstark och unnar sig en rejäl paus. Det är inte bara öl som gäller utan även en cigarett.

Kaffe dricks ofta på språng. Det där med lock på muggen är nödvändigt för det ambulerande intagandet. Visst verkar hon stressad och spanar efter en lucka i den täta trafiken för att rusa över gatan.

Dam med glassdrink. Viss är hon avslappad och verkar njuta.

Egna preferenser?  Medför alltid kaffetermos och vattenplunta.

Postat 2015-11-12 08:14 | Läst 2711 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

En dam ska givetvis bära hatt

I mina späda år bar alla tanter hatt. Idag måste jag konstatera att hattar helt försvunnit. I Sverige åtminstone. I London kan man glädjande nog se damer med huvudbonad. En gatufotograf blir naturligtvis då helt till sig.

Drottning Elisabeth är givetvis det stora föredömet. Hennes hattar vid offentliga framträdanden är ofantliga.

Ju större hatt en dam har desto värdigare skrider hon fram. Självklart. Det här bilden är en tagen på the Strand en söndag förmiddag.

Utanför British Museum.

Ofta nöjer sig en engelsk dam med en schal men den kan förstärkas vid behov med en liten hatt. Här utanför the Temple.

Så min favoritbild på hattförsedda engelska damer. Jag upptäckte dem utanför Waterloo Station och smög mig obemärkt fram och tog en höftbild.

När får vi se svenska damer försedda med såna här hattar?  Damers mode är ett nyckfullt ting.  Det kan hända fortare än man anar

Postat 2015-11-10 07:58 | Läst 3438 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Bedräglig medicin säljs med mördande reklam

 Reklam om konstiga behandlingar och mediciner tycker jag man ser allt oftare. Under mina promenader i London upptäckte jag många butiker som tillhandahöll kinesisk medicin med skyltfönster fulla med beskrivningar av olika åkommor och hur de botas effektivt.

Det kom alltid ut en leende dam ur butiken och vinkade inbjudande när jag stod och läste på reklamen. Då flydde jag huvudstupa rädd för att komma under något osunt inflytande

Naturligtvis är sådan här behandling kontraproduktiv om den leder till att någon avstår från att söka riktig läkarbehandling.

Ett enkelt råd att kurera sig själv är  att sluta röka. En säker väg till bättre välbefinnade.  De här två damerna passerade jag på Trafalgar Square.

Kanske det finns någon kinesisk medicin som skulle kunna hjälpa dem?

Postat 2015-11-08 09:09 | Läst 3083 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Gatuhypnos - finns sånt?

En person lär kunna försänkas i djup trance genom så kallad hypnotiskt påverkan. Det har jag i varje fall sett på film. Om det går i verkligheten har jag ingen aning om. 

Den här bilden tagen i vimlet på Oxford Street i London fick mig i varje fall att tänka efter.  Den sovande mannen satt som förstenad vid busshållplatsen och var försänkt i någon slags onormal dvala. Han var prydligt klädd, försedd med paraply och verkade inte vara påverkad av starka drycker.

Väl hemma så upptäckte jag handen som pekade på mannen. Först tänkte jag beskära bort den som ett störande element.  Men då sådant är mot min önskan att vara dokumentär lät jag den vara kvar.

Alla till synes störande eller ovidkommande detaljer i gatufoto är betydelsefulla för helhetsuppfattningen. Somliga fotografer tycker "clean frames" är viktiga för en bild och inga störande detaljer får finns längs kanterna.  Skolboksmässigt menar jag och hyllar principen "busy frames". En hand i kanten är helt OK.

Kanske bilden visar ett fall av gatuhypnos. Kanske den sovande mannen egentligen står under påverkan av en dold hypnositör till vänster? Osannolikt eller sant?

Det är inte ovanligt att man ser sovande människor här var i gatuvimlet i London. Som på den här bilden där mannen mes säkerhet bara drabbat av vanlig trötthet.

 

Postat 2015-11-03 09:43 | Läst 2773 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera