** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Nisseblogg

Gatufotograf

Halvnaket på gatan

Högsommarvärmen påverkar givetvis vår klädsel. I Stockholm verkar klädvalet i gatulivet inte skilja sig mycket från strandlivets.  Men det halvnakna är inte särskilt intressant att skilda när det gäller gatufotografi.

Det handlar ju om att med personliga och oväntade ögonblicksbilder beskriva människor. Åtminstone är det min ambition för eget gatufotande ska jag väl tillägga.

Vad menar jag? Här är ett exempel  på kategorin " Summer Ladies" som beskriver vad jag menar. Bilden är tagen på nära håll i folkvimlet utanför H&M på Drottninggatan i Stockholm. En av mina favoritplatser att stå och hänga på med kameran.

En karaktärsbeskrivning och ett ögonblick fångat på ett sätt jag gillar. Kanske jag tar chansen att skildra mer halvnaket av det här slaget. Det är ju sommar!

 

Postat 2016-07-18 09:37 | Läst 2289 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Brexit och min gatufotografering

Gärna åker jag till London med kameran. Mår väldigt bra när jag strövar runt i storstadens myller.  Där det finns mycket att upptäcka och dokumentera. Men kommer Brexit att ändra detta?

Kanske växlingskursen på pund sjunker till angenäma nivåer. För länge sedan utforskade familjen den engelska landsbygden med långa bilresor under ett par somrar. Pundet kostade då åtta kronor. Bed and breakfirst fick man för två till tre pund per person. Happy Days.

Visst skulle det gynna mitt gatufotande om sådana tider kom tillbaka. Men det skulle vara en katastrof för det brittiska samhället. Vid den tiden stod industriernas hjul så gott som stilla.

Förra året tog jag den här bilden. "It´s going to get worse". Kanske mannen förutsåg en Brexit med förfärande konsekvenser för Storbrittanien.  Eller så oroade han sig för något annat.

En närbild på den pessimistiske mannen.

De yngre väljargrupperna verkade inte så intresserade av valet utan slappade i sängen på valdagen. Däremot var de äldre väljarna pigga och röstade för Brexit.

Londonborna i allmänhet var mest för "Remain".  Och vem önskar förändringar? Men förändringar blev det. Den pekande handen till höger i bild  antyder kanske nåt sånt.

Kanske Storbrittanien ångrar sig om Brexit. Gubben på bild påminner lite om EU-pontentaten Juncker som välkomnar England tillbaka som den förlorade sonen.

Postat 2016-07-12 08:22 | Läst 2723 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Förbud att skjutsa barn på cykel?

Passerade Slussen vid femtiden förra veckan. Som vanligt horder av cyklister på väg hem från jobbet. Att cykla i Stockholm verkar farligt men har blivit populärt. Folk tycker det är kul och gillar motionen. Men cykelolyckorna har ökat drastiskt har jag läst.

Ofta transporterar föräldrar sina barn på cykel. Förstår inte hur man vågar riskera sina barns liv.  Kanske något förbud mot att skjutsa barn i storstäder vore befogat. Mindre barn skjutsas i stol på pakethållaren. När barnet blir lite äldre köper föräldrar idag en särskild "lådcykel"  eller bogserar det i en cykelkärra efter sina vanliga cykel.

Kunde inte låta bli att stanna till vid Slussen och plåta det här med barn på cykel.

Grabben på bild tycker det är kul att bli skjutsad i lådcykel och låtsas vara på flygtur.

Ännu ett barn på lådcykel. Det går undan i cykelvimlet - hu!

Framme vid Götgatan bakom Stadsmuseet fick jag syn på en ansvarsfull förälder. Han skjutsade sina två barn genom att leda cykeln gående. Tryggt och säkert!

Själv har jag vid två tillfällen blivit påkörd bakifrån av ouppmärksamma cyklister. Men klarat mig undan skador. I båda fallen var cyklisterna småvuxna tanter. De drattade i gatan och kunde lätt kantstötta dra vidare. Om jag inte varit lite storväxt hade jag säkert blivit mosad rejält.  

Cyklister gör gatorna otrygga!

Postat 2016-07-06 06:06 | Läst 3377 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

En gatufotograf ska väl inte jaga kvinnor

Fotografen följde de två kvinnorna hack i häl, fotade och chimpade, fotade igen och chimpade. Svårt att sätta en gräns för vad som kan betraktas som olämpligt uppträdande för gatufoto som alltid är ju  närgånget. Tyckte trotsa allt det såg lite olämpligt ut.

Men vem är jag till att döma? Jag fotar ju obekanta på gatan också. Ibland närgånget och det kan av vissa betraktas som olämpligt.

När de kom gående över Slussen i Stockholm kunde jag inte låta bli att ta ett höftskott på sällskapet när de passerade mig.

Nån minut innan fotade jag en man utanför hotell Hilton vid Slussen  Han bara satt på sin bil och kollade in omgivningen. En intressant situationsbild. Mannens uppträdande verkade lite barnsligt lekfullt.

En bild vid Sergels torg en kvart tidigare. Jag fångades av att alla män verkade vara maskulint trötta och hårda. Ungefär som männen på Dressmans reklam för herrkläder. De fångar den nya trenden för medelålders som lämnat ungdomen bakom sig.

Det finns ju så mycket mänskligt att skildra i gatufotot. Man behöver inte gripas av yrsel och rusa efter vackra damer i hopp om att få en bra gatubild.

Eller har jag missat nåt?

Postat 2016-07-03 07:26 | Läst 2471 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera