Nisseblogg

Gatufotograf

Höga vrål i tunnelbanan

Med skjutklar kamera skyndade jag mig fram. En polis hade brottat ned en man på perrongen. Det var på stationen Kings Cross i London. De andra passagerarna tittade intresserat på och visade "stiff upper lip".

Polisen reste upp mannen med ett kraftigt ryck.

Och ledde iväg mannen.

Som märkligt nog hela tiden kollade sin mobil.

Polisen hade här satt ned mannen på en bänk. En ordningsvakt står precis till höger om mig. Av någon anledning vill han inte tillkalla förstärkning.

 Polisen tar upp och visar honom sin polisbricka.

Och beordrar honom att ringa. Radion skymtar i nedre högra hörnet.

 En ordningspolis kommer och den civilklädde polisen ropar åt honom.

Allt är över och åskådarna ger sig av.  Några sista ord till den gripne innan han leds bort.

Varför gjordes ingripandet? Har  ingen aning. En alldaglig händelse på tunnelbanan i London. Det var över på några minuter.

Postat 2014-08-24 07:09 | Läst 5013 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Häftigt Street Race

Storstadspuls.  Visar gatubilder på ett ofrivilligt street race. Hela London är ett enda stort street race. Stockholm är bara en småstadsidyll i jämförelse.

Det här är Oxford Street vid lunchtid. Europas shoppinggata nr ett. Jag upptäckte den här mannen som kom springande i körbanan. På de knökfulla trottoarerna går det inte att springa.

Framför honom trampade en man på en trehjuling. Ett street race! Vem kommer att vinna?

Springaren närmar sig cyklisten. Det finns mängder av bussar på gatan. Kunde han inte ta en av dem? Men de går tyvärr långsammare en gångtrafikant.

Springaren närmar sig cyklisten allmer. Cyklisten tappar väl tempo för att han upptäckt fotografen som står och följer loppet.

Här ligger de båda jämsides. Cyklisten stirrar ihärdgt på fotografen.

Och här går springaren förbi i en fantastisk spurt. Cyklisten märker inte att han förlorat racet utan stirrar bara på fotografen.

Vad driver den här mannen att springa på det här viset i småregnet?  Är det ett träningspass i lunchtid?  Ska han till ett viktigt möte? Eller är det bara för skojs skull?

Gatufotografen har inga svar. Dokumenterar bara de underligheter som utspelar sig bland människor i vår samtid.

Men vilken bild beskriver racet bäst? Kanske den här bilden som gjorts i svartvitt. Eller så kanske bilden ska vara i färg för att ge rättvisa åt alla de röda bussarna.

Postat 2014-08-20 08:21 | Läst 2723 ggr. | Permalink | Kommentarer (1) | Kommentera

Varning - Gatufoto med barn!

Gatufotografer gillar inte barn. I varje fall är de inte omtyckta motiv i gatufoto. I förra blogginlägget skrev jag att barnbilder sällan kommenteras i gatufotopoolen Kanske möjligen av några kvinnor. Gatufotograferingens giganter fotade gärna barn. Tänker särskilt på HCB.

På Kulturveckan i Stockholm i lördags fotade jag en massa barn. Ingen såg mig där som någon skum figur.

Först kommer en riktig chock. Ett spädbarn med tuff uppsyn.

Det fanns fina åkattraktioner på Kungsbron. De var gratis och vevades runt med handkraft.  Den här killen verkade  lite skeptisk och behövde uppmuntran.

Mannen bar en skylt i ett snöre runt halsen med texten "Ett odjur".  Den populära bilden av feminismens hatobjekt kanske.

Även tonåringar spred lite karnevalstämning.

Loppis fanns det också. Avslutar med en färgbild med en kille som kollar in damen som packar upp kläder till försäljning.

Watch that Girl!

Postat 2014-08-18 09:01 | Läst 4073 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Bilder jag inte visar i gatufotopoolen

En del motiv uppskattas inte så mycket i gatufotopoolen.  Det har jag lärt mig med åren. Sedan några år tillbaka är jag också med i deviantArt. Där kan responsen ibland vara annorlunda.

Vad beror detta på? Givetvis på vilka som är deltagare. I gatufotopoolen på Fotosidan ingår främst medelålders och äldre män. I de gatufotogrupper jag lägger ut bilderna på i deviantArt finns alla typer av betraktare.  Inte minst unga kvinnor ,

Jag skall visa det med några nytagna bilder som jag lagt upp på deviantArt och som jag sannolikt inte kommer att visa på Fotosidan.

Det här är en lite tråkig manlig bild. Mänskliga statyer är kanske inte så kul även om det är hunden som är huvudpersonen. Hunden var så fascinerad att husse fick bära bort den i famnen-

När jag i helgen passerade Slussen cyklade den här damen omkull, Sprang fram och tog bilden. Trafikolyckor brukar jag inte publicera bilder på men här kom ingen till skada. Jag tycker bilden framför allt visar hjälpsamhet.

Förmodligen hade jag fått kritik på Fotosidan för att kvinnan visar upp nakna ben.  En del är känsliga för sånt. På deviantArt fick jag en räcka uppskattande manliga kommentarer. Kanske den då skulle funka på Fotosidan.

Gatubilder där barn finns med uppskattas definitivt inte i gatufotopoolen. Sådana motiv kommenteras sällan och i så fall av kvinnor. 

Den här bilden la jag upp på deviantArt i förgår. Hitills har den fått 10.464 visningar, 1.596 favoriter och 237 kommentarer. Tog den i lördags på Götgatan i Stockholm. Den gamle, som gick förbi, fick ögonkontakt med barnet. Han gick mödosamt ned på knä, De båda började krypa mot varandra här när jag tog bilden.

Jag fann att de flesta som kommenterat bilden inte alls sysslar med gatufoto. Kanske inte ens gång med fotografering utan är med i deviantArt för att visa konstverk eller poetiska alster. De tillhör den breda publiken. Men givetvis kommenterade många män också bilden med uppskattning.

Förmodligen kommer jag inte att publicera den här bilden på Fotosidan.

På deviantArt har jag lärt mig mycket. Här uppskattas varma positiva och mänskliga bilder. Gärna med barn och familjer. Vackra bilder på gamla väcker också intresse. Bra bilder på snygga tjejjer uppskattas (liksom på gatufotpoolen) men också bilder på snygga välklädda män. Då kommer det kvinnliga kommentarer som "Hottie" eller "What a wonderful man" kanske "Awwww".  När får jag läsa såna kommentarer på Fotosidans gatufotopool?

Postat 2014-08-14 09:07 | Läst 4914 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Cirkus på Picadilly Circus

På Picadilly Circus händer det alltid något. Mängder med turister, festande människor, brottslingar och gatuartister. Sånt som en gatufotograf gillar.

Jag vet inte vad den här mannen hade gjort. Han bara satt så där på gatan när jag kom.

Efter att ha fått lugna ned sig restes han på fötter. Jag har lätt blurrat utseendet då han liknade en känd filmstjärna. Man är ju ingen paparazzi.

Polisen visiterade honom givetvis.

Vittnesförhör hölls på plats.

Och till sist leddes han bort av lagens långa och starka arm.

Stunden efteråt såg jag hur en man kastades ut från en restaurant. Givetvis var han ilsken och skulle göra upp med utkastaren. Flera personer gick emellan. Jag tog flera bilder som tyvärr inte blev så bra.

Strax innan på samma ställe fångade jag den här fotobombaren. Första gången jag ser ett sånt här tilltag. Hoppas tjejjen tyckte det var kul.

Nästa sekund lämnar han belåtet flinande platsen.

En bild på "Dans stag party" - ett gäng killar som ska fira Dans sista kväll i frihet. Lägg märke till att det är samma polis på bilden som genomför vittnesförhöret ovan. Dan verkar uppåt.

Klasskillnaderna är stora i London. I centrum kör man runt i lyxbilar som Ferrari. Medan andra får vara utan. Som den här gubben. Ett par killar gick fram och ville leda honom till en säkrare sittplats. Då ville gubben slåss och det fick vara.

Paret stod länge så här. Han rotade i hennes tänder. Kanske det vara turistande tandläkare. 

En manlig beundrare av två damer i högklackat. Jag satt på en bänk och fick en bra bildvinkel.

Alla tar inte in omgivningen. De kanske bara läser en tidning. Det duger också.

Postat 2014-08-11 10:00 | Läst 3553 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera
1 2 Nästa