Nisseblogg

Gatufotograf

Gatufoto på Kulturhuset

Även om jag sett många gatufoton från Kulturhuset i gatufotopoolen  så har det inte tillhört mina hängställen.  Det har förändrats med att Imogen Cunninghams bilder visas här.  Uställningen är fantastisk och mycket lärorik. Inträdet är gratis så man kan komma tillbaka och ge sig grundligt med tid.

Det här är billpostern till utställningen. Med lite gatufotostuk så faller mig den gamla schlagertexten mig i minnet ”Why do girls make it so difficult to get hold of them”.  

 

Trevliga människor hänger I entreerna. Intressanta situationer är lätta att finna.

 

Och så har vi naturligtvis gatubilderna utanför Kulturhuset.

 

Utställningen med Imogen Cunningham håller på ett tag till. Så det blir säkert flera besök för min del. Och kanske lite mer gatufoto av människorna på plats också.

Postat 2013-08-19 19:39 | Läst 4670 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Gatufoto på Gröna Lund

Ett besök på Grönan för att testa gatufoto lockade i sommarvärmen. Svårt att göra bra gatufoto av det skränande myllret med barnfamiljer, musik och karuseller. Men kul är det. Efter nån timme vacklade jag bedövad ut från etablissemanget.

De här två föräldrarna höll oroligt om varandra medan deras barn svävade runt där uppe i karusellen. "Our children are in orbit" skulle man kunna tänka sig som titel.

 

 Så en trött kille som granskar sin nyvunne grodvän.

 

En jonglör roade barnen. Ett trick var att sätta en boll i rotation på  pekfingret och flinkt föra över den snurrande bollen till pekfingret på något barn. Något som uppskattades synbarligen.

 

Återvänder gärna till Grönan framöver när det är lite svalare. Då kanske det kan bli fler bilder. Det saknas ju inte folk att fota. Men det är som vanligt klurigt att finna bilder som man känner för. Grönan är definitivt en plats att lära känna.

Postat 2013-08-11 16:07 | Läst 5588 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Gatuporträtt

Intresserant att fånga ansiktet på främmande människor på gatan. Ofta lite knepigt att obemärkt manövrera sig i position med stor kamera. Men det går givetvis. Viktigt är bakgrunden visar människans plats i en unik gatumiljö.  Här kommer lite exempel från senare tid  på vad jag menar.

Riktar gärna kameran mot folksamlingar för att snappa upp något. Det här är en skolklass på ett Torg i Prag. I efterhand noterades att jag blivit upptäckt. Trevligt och det skänker närhet.

 

 

Den här bilden är från söndagens Hötorgsloppis. I trängseln där är det lätt att ta bilder på nära håll obemärkt.

Givetvis behövs inte gatuporträtt tas framifrån. Den här bilden är från entren i Kulturhuset vid Sergels Torg.

Givetvis har jag många gatuporträtt på lut. Men människorna får inte vara för anonyma eller slutna i sig själva. Likaså måste som sagt samspelet omgivningen vara spännande. Tycker jag.

Postat 2013-08-07 19:55 | Läst 5555 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Gatufoto med twisted story

Gillar låta fantasin skena och fånga gatubilder med en historia. Hitta samband mellan olika bildelement. Och med en bildtitel ange min tanke bakom. Ibland lyckas det och ibland inte. Här kommer några färska exempel från Prag.

 Bildtiteln är rätt självklar när någon bär på ett stort underligt paket vars innehåll man självklart börjar fundera över. Han kom gående på andra sidan gatan och jag fick rusa över i värsta trafik för att ta bilden.

"Promenad med hustrun"

 Kvinnan hade ställt ned väskan på gatan och rotade i dess innehåll en bit fram på gatan. Sprang fram när hon stod lurande på huk och lyckades få bilden i sista sekund.

"Bakhåll"

 Den här välklädde mannen var väl på väg till nåt event med midjeväska, rullväska och allt. Egentligen skulle man lägga nån replik i pappans mun till sin grabb i bakgrunden. Men.........

 "En dag på jobbet"

 Kom just som de båda männen slog sig ned vid bordet. Gick rätt nära för att få med den nedböjda trafikskylten förstorad. Man kunde ju lagt nån kul replik i bildtiteln. Men det får räcka med att antyda att de var skyldiga på nåt sätt.

"Kraftprov"

I den här butiken gavs Thai-massage samt fotrengöring med fiskar. En lite absurd bild. När inte turister satt där till allmän beskådan så fanns Shrek-figuren på plats med ett lasersvärd i näven. Den som är bekant med Shrek och hans boställe i kärret är titeln given.

"Shreks Hut"

 Av nån anledning fanns texten "Faun hire" på bänken. När jag tagit bilden kom en nitisk vaktmästare och torkade bort den.

"Uthyrningsverksamhet"

Roligt - tja, Man ska väl vara självkritisk. Men det gör gatufotandet förnöjsamt att hålla utkik efter absurda situationer.

 

 

 

 

Postat 2013-06-18 09:14 | Läst 6342 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Spårvagnar och gatufoto

Bekvämt att kunna sitta och fota medpassagerare. En erfarenhet från tiden i Prag. En stad med ett imponerande fint spårvagnsnät. Bäst är att åka när det inte är rusningstid. Då är det knökfullt och inte heller får man sittplats.

Men ungdomar reste sig ofta och erbjöd sin plats. En person med käpp behöver aldrig förbli stående. Då reser sig alla.

Men till passagerarna. Den här mannen studerade sin tidning ingående. En tidningsläsare av den gamla sorten. En som inte störs av Internet. Och heller inte av en fotograf som satt på andra sidan mittgången och tog väl en fem bilder på den härlige gubben.

"Audrey Hepburn look". Är det inne att se ut som henne igen?  Den här tjejjen hade ansträngt sig. Hepburn visades lite här och var på posters i Prag. Taget med "Live-view" över mittgången.

När man klivit av spårvagnen så dröjde jag gärna ett tag på hållplatsen. Det var alltid många som väntade. Höftskott på nära avstånd är det som gäller samtidigt som man gör sina lovar i folkvimlet.

För att fördriva tiden kan man njuta en glass tillsammans med sin mamma. Glassen är jättegod och jättebillig i Prag.

 

Eller så kan man kolla in snygga tjejjer medan man väntar på spårvagnen.

Det finns mycket man kan göra på en spårvagn förutom att låta sig befraktas.

 

Postat 2013-06-17 08:54 | Läst 4461 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 4 Nästa