Nisseblogg

Gatufotograf

Gatufoto i landsorten

Flest gatufoton på Fotosidan är från Stockholm.  Bosatt i Eskilstuna är jag medveten om svårigheterna på hemmaplan.  Ofta ligger gatorna till synes öde. Utan mänskligt liv. Eller ser jag inte möjligheterna?

Jag tog lite andra vägar på en fotopromenad i veckan. Det var varmt och människor var semesterlediga. Folk satt utomhus och tog sig tid. Ingenstans fanns den stress som Stockholm vibrerar av.

 Dom här två tjejjerna såg jag på långt håll där dom pratades vid mitt i gågatan. Dom har säkert försvunnit när jag kommer fram tänkte jag.  Men nej - passerade dom och lyfte kameran för en bild. När jag senare vände mig om stod dom kvar.  Dom tog sig tid och prata färdigt.

 

 

 

Passerade tipshörnan. En flock gubbar som satt i affären och utanför. De hoppades på en storvinst kanske. Eller fick tiden att gå. En flicka gick raskt förbi och svängde muntert en leksak av något slag.

 

ig

 

En emos dök upp framför mig. Hårdrocken lever förstod jag. När hon gick uppför trappan vid järnvägstationen kunde jag inte låta bli att ta en bild när hennes hatt var i jämnhöjd med kyrktornet. Korset var liksom en kontrapunkt till hennes uppenbarelse.

 

 

På Fristadstorget var allt stilla. En kvinna med hund stod orörlig utanför en affär där en man satt på en stol. Jag tog en bild när jag gick förbi. Ingen reagerade.

I den här lokalen låg för länge sen låg en tobaksaffär med en doft av fina cigarrer. Som grabb gick man ofta in och handlade godis när det var biomatiné. Centrumbiografen låg vägg i vägg. Den är också nedlagd numera.

 

 

 

Bänkarna på Fristadstorget hyser alltid ett gubbgäng av det här slaget. Året om. Men i juli behöver dom inte frysa. Det råder förresten förbud mot förtäring av spritdrycker i centrum. Det är sällan poliserna bryr sig.

 

 

 

På ett livsfarligt sätt vinglade en gammal dam med sin rullator ut i en trafikrondell. Hon förstod inte att använda övergångsställena. En hjälpsam kvinna rusade ut i trafiken. Tog gamlingen under armen och ledde henne i säkerhet. Människor runtom stannade upp och betraktade scenen.

 

 

 

Såna här bilder blir det inte i Stockholm. Har man tur kan det bli en rätt  pännande promenad här i Eskilstuna också. Det handlar väl om att upptäcka möjligheterna i det vanliga vardagliga.

 

Postat 2011-07-06 04:19 | Läst 3785 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Måsar, gatufotografer och annat otyg

Fridfullt drack jag min Cola på MacDonalds vid Norrmalmstorg i Stockholm. Plötsligt omsvärmades jag av ett gäng måsar. Glupska rackare som kastade sig hänsynslöst över resterna på borden där jag satt.

Ryckte snabbt fram kameran och fick en bild på måsattacken på bordet intill. Tjejjen tittade skarpt på mig. Undrade vad jag höll på med.

 

 

 

Men hon kom snabbt på andra tankar. Och insåg situationens allvar när fågelvingarna började vina runt hennes öron.

 

 

Inte fick man vara ensam om att händelsen heller. En gatufotograf dök upp och tog bilder. Dom rackarna är är lika påpassliga som hungriga måsar. 

 

Fåglarna slukade allt.  Och tjejjen kunde nu slappna av och läska sig. Lugnet sänkte sig.

Gatufotografen log lyckligt bakom sin kamera.

 

 

 Kampen för brödfödan är hård i huvudstaden - för såväl folk som fåglar.

När hettan är bedövande är besök på utservering nödvändig. Det gäller att hålla i maten om man vill behålla den. Och råkar man ut för nåt där man sitter så står ett gäng flinande gatufotografer och förevigar en.   

 

 

Postat 2011-07-01 09:26 | Läst 3674 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera