Nisseblogg

Gatufotograf

Jordens avskum och en blodig arbetarmördare

 

1939 ritade David Low sin berömda teckning med Hitler och Stalin där de leende hälsar varandra med orden "Jordens avskum förmodar jag" och "Den blodige mördaren av arbetare förmodar jag".

Jag tänkte på den teckningen när jag stod i foajén på Deutsches Historische Museum i Berlin och betraktade två statyer. Den ena jättestatyn föreställde Lenin - en lika blodrypande mördare som Stalin. Den andra jättestatyn föreställde nazismens genius - en naken man med draget svärd. Fick otäcka kväljningar men tog ändå ett par bilder.

 

En bit från museet finns en omstridd staty på Marx och Lenin. Den ligger inom dåvarande Östberlin intill Östtysklands motsvarighet till Röda torget i Moskva. Här hölls alla storartade parader.

Många vill ta bort statyn medan andra vill ha den kvar. Och den står kvar till skillnad från andra länder som legat bakom järnridån. Där har man gjord sig av den här typen av minnen från Sovjettiden.

I Budapest har man behållt alla statyer från den sovjetiska ockupationen. En särskilt statypark finns i utkanten av stan kallad "Memento". Där får Marx och Engels stå och skämmas.

Gick förbi ett kommunistmöte på Alexanderplatz och fotade några gubbar. Det var ett par dussin grånande män som ville att berlinarna skulle vakna upp. Ingen tog någon notis om dem.

Den här deltagaren hade säkert läst väldigt mycket Marx. Och stått och jublat varje första maj på Marx-Engels platz. Men han verkar glad ändå idag!

Vid ett besök i Berlin finns det mycket man kan fundera över när det gäller nutidshistoria. Som besökande svensk turist kanske man egentligen inte begriper ett skvatt.

Postat 2012-11-02 07:44 | Läst 2229 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera