Nisseblogg

Gatufotograf

Nu blommar asfalten!

Vår i luften. Egentligen skulle man stannat hemma. Det var för mycket folk i farten i Stockholm för gatufotografering. Särskilt i Kungsträdgården.  En bild på körsbärsträden är i alla fall vårtradition.

Är folkträngseln för stor är gatumotiven för svåra att urskilja och avgränsa bildmässigt. Om man går nära inpå och använder kort skärpdjup kan det lyckas. Det här är en bild med full vidvinkel och taget på nån meters avstånd. En beskrivning av jobbet som restauranterna nu har när gatuserveringarna öppnar nu upp på vid gavel.

Gatuserveringar får vara för min del. Om jag besöker en restaurang väljer jag att sitta längst in i den mörkaste vrå jag kan hitta. För det mesta hälsar jag på i korvvagnen framför Åhléns på Drottninggatan vid besök i innerstaden. En grillad med korv för 15 kr sitter bra om man är lite småsugen.

Det här paret parkerat sig invid nämnda korvvagn. Är det mycket folk i rörelse så har man chansen på folk som står invid vid väggarna för att eliminera folkvimlet i bakgrunden.

Råttor är kanske trevliga kjeldjur. Damen på bild hade ett "rat pack" sovande i schalen så här.  Givetvis vidvinkel på en meters avstånd.

Så körsbärsträden - färgbild givetvis. Om några dagar dignar grenarna av täta klasar med rosa blommor.

För nån vecka sen - en bild på samma plats. Då var det kallt och blött. Men för somliga var det kanske mer njutbart  att besöka Kungsträdgården i sådant väder.

Postat 2015-04-13 04:52 | Läst 1537 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Vansinnig tävling i gatufoto

Kanske omöjligt att ha en gatufototävling där inga människor på bild går att identifiera?  Eller en intressant utmaning. "Önskefoto" anordnar tävlingen i gatufoto och resultatet presenteras på RIFO 2015 i Malmö.

Ett krav på bidragen är att fotografen ska ha fulla rättigheter till bilden. Om någon på bilden går att identifiera krävs tillstånd från personen. Det får heller inte vara s.k. smygfoto.Det verkar också som om gatubilderna inte behöver innehålla människor. Knepiga grejer när det gäller äkta gatufoton.

Valde ut ett dussin gatubilder tagna på avstånd där det inte går att se vem personerna är. Svårt. Gillar ju bäst närgången bilder som visar tydligt människors ansikten. Här kommer sex bilder.

En regnvädersdag på Plattan - "Anonyma paraplyer".

En promenad vid Slussen i Stockholm gav denna bild - "Vinterrök".

Från Berlin kommer den här bilden - "Övervakad". Använts flera gånger av föreningar som jobbar mot övervakningssamhäller.

Parisbild - "Brodans".

Inne på Gallerian i Stockholm utanför toaletterna - "Anal lättnad".

En gumma på Söder i Stockholm på vårpromenad  - "Rullatorglad"

Framåt våren får man väl se vem som blev "Årets gatufotograf".  Gillar att Önskefoto slår ett slag för gatufotograferingen så här.

 

Postat 2015-04-08 07:24 | Läst 1300 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Vansinniga fototävlingar

Fototävlingar är egentligen vansinniga. Men ett kul sätt att visa bilder på. Skickade idag in några bilder till "15th Malmö International Photoexhibition of Photographic art 2015". Sista dagen idag.

Deltog första gången förra året med fyra svartvita bilder. De blev i alla fall godkända och åkte inte ned i domarens papperskorg. Nu är det dags för åtta bilder - fyra i den monochroma och fyra i färgklassen. 

Alla bilder är givetvis gatufoton. Dokumentär fotografering har svårt att stå sig mot bilder där man fritt får skruva och sätta ihop bilder efter behag.

Jag respekt för det jobb man lägger ned i Malmö på dessa tävlingar. I år ansvarar man också för Rifo 2015. Nils-Erik Jerlemar är fotoklubben ordförande i Malmö och han ansvarar också för denna fototävling. Heder åt sådana entusiaster. (Som påpekats i en kommentar är Jerlemar ordförande i Rifo och inte i Malmö fotklubb men ansvarig för Malmö International)

Gillar inte färgbilder men här har jag gjort ett försök att få till det. Det är ju ändå skildringen av människor som är huvudsaken.

Street Race - en bild från trafikvimlet i London.

Round Man with Square Box - på en tom gata i Las Palmas mötte jag denna man.

Också en bild från Las Palmas -Playing Cards.

Nice Talk - ett samtalande par på Vatci Utca i Budapest.

Så kommer de svartvita bilderna. Bus Reader - en man som läser en rejäl bok på en stockholmsbuss.

Tired Man - en liten episod i folkvimlet vid Spanska trappan i Rom.

Dogs - också en liten episod intill Spanska trappan i Rom

Till sist en bild från Prag  - Double Trio

Vid midnatt går inlämningstiden ut och än så länge är det bara förmiddag. Nu är det dags att koka och måla påskäggen.

Glad Påsk Alla!!

Postat 2015-04-04 10:03 | Läst 6712 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera