Pro Memoria

Mitt fotografiska minne

Jag borde ha blivit arkitekt

Vackra byggnadsverk är som godis. Jag kan suga på dem länge och ögat fröjdas åt alla vackra bilder man kan ta med lite ansträngning. Fula finns det också men de inspirerar bara till att på sin höjd dokumentera eländet. k:fem i Vällingby är en sån byggnad. Jag har tagit kort på det fullständigt meningslösa utstickande taket på södra sidan. Det sitter så högt att det varken skyddar för sol eller regn. Och är fult som stryk. Arkitekten borde ha blivit något annat.

 


k:fem

 

Jag undrar ibland varför jag inte satsade på att bli arkitekt. Redan i unga år hade jag ett estetiskt sinne och kunde rita vackra bilder. Fantasi för att bygga fantastiska arkitektoniska skapelser i Lego också. Det vittnar bilderna nedan om. Möjligen kan jag ha kommit på andra tankar därför att Legot tog slut mitt i ett vidunderligt projekt. Felbeömning av resursbehovet skulle man säga idag. Jag trodde bara att det gick att köpa mer. Nu var mina föräldrars budget inte sån att den hade ett obegränsat konto för Legoinköp så där försvann nog lusten för arkitektur. Idéerna var större än resurserna. Meccano hade jag också. Fick en sats no 4 på min 8-årsdag. De gröna och röda plåtbitarna fogades samman till allehanda konstruktioner. Det finns tyärr inga bilder från Meccanotiden. Pappas konto för filminköp och kemikalier hade väl körts i botten. Meccanot segrade till slut. Inte för att Meccanot hade större resurser men det utvecklades med åldern till en sämre begagnad moped och senare en sämre begagnad bil som båda behövde obegränsat med omvårdnad för att fungera. Jag fastnade där. I mekaniken.

 

På sin höjd drömmer jag idag om att skapa vackra byggnader men fotograferar hellre de som redan finns...

 

Här några bilder på unge Melderts förmåga och övningsobjekt.


På fri hand efter förlaga i mina föräldrars fågelbok. 1964.


Det var inga små stugor som byggdes. Mekanisten i mitten. 1961

Nu bor jag granne med kungen i hans fin-fina villa.

Drottningholm i all sin prakt 2008.

Postat 2008-08-19 18:38 | Läst 8183 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

Karriärbyte

Om jag någonsin tröttnar på att vara ingenjör ska jag bli förläggare. Jag förlägger saker hela tiden och spenderar en försvarlig tid varje vecka med att leta rätt på dem. Min fru är likadan så ni kan tänka er hur det ser ut i lägenheten när vi går omkring och letar efter varandras saker. Nu har vi, visa av erfarenhet, lärt oss att allting dyker upp förr eller senare när man minst letar efter det. Som en vän som kommer på ett oväntat besök och säger ” Ville bara titta in och säga hej”. Både vännen och den saknade saken tar vi genast hand om. Saken placerar vi på ett riktigt smart ställe och vännen vid köksbordet. Det visar sig oftast att vi är översmarta och saken är försvunnen igen nästa gång vi tänker använda den. Som väl är ligger alla mina fotogrejor i kameraväskan. Den står alltid framme på mitt kontor så den förlägger jag ”aldrig”. Men det händer att jag glömmer den i bilen och det är kritiskt. Då kan det hända att jag får sakna den väldigt länge och Fotosidan får plötsligt en ny medlem med en D80, fyra objektiv och en blixt.

Om det skulle hända går jag in i min permanenta förläggning och drar nåt gammalt över mig. Då är livet slut.

 

Förläggare behöver jag inget gesällbrev för att bli. Jag är redan en mästare.

 

Skåda här ett tidigt foto av ingenjör Meldert under sina förstudieår. Skeppsbyggnad för nybörjare var ämnet på denna lektion. Lägg märke till den ännu inte förlagda boken. Glasögonen är rekvisita utan glas. Ett slags intelligensprotes men mycket respektingivande.


 

Postat 2008-08-06 19:27 | Läst 8096 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Lilllbrorsan hälsar på

Tänkte ta en paus i bloggen ikväll men skriver några rader ändå. Lillbrorsan är i Stockholm några dagar med husvagn, fru och hunden Primus. De bor på campingen i S:a Ängby, ett stenkast från där vi bor. Om lillbrorsan finns det mycket att berätta men inte nu och här.

 

Här en komplett bild av hela syskonskaran. Lillbrorsan är den glade skiten till vänster. Det fina hårsvallet är numera utbytt mot en skinande skalle.

 

Postat 2008-08-05 22:36 | Läst 6774 ggr. | Permalink | Kommentarer (0) | Kommentera

MAMA MIA!

Cosi fan tutte. Igår gjorde jag det som alla tycks ha gjort – gick på bio och såg Mama Mia! Som omväxling till det soliga och varma vädret njöt jag i fulla drag av svalkan och mörkret i biosalongen. Filmen var trevlig och fylld med gammal välbekant musik. Jag var ingen stor ABBA-fan på den tiden det begav sig men låtarna gick det inte att undvika såvida man inte valde ett liv som radioeremit. Det gjorde jag nu inte så därför kände jag igen det mesta som sjöngs i filmen. En söt liten historia med lyckligt slut. Min behållning av filmen var nog alla scener med segelbåten. Jag sålde min motorbåt nyligen och saknar sjölivet enormt. Segelbåtsscenerna fick hjärtat att klappa lite extra. Och Greklands övärld. Hur ljuvlig är den inte. Har bara goda minnen från Grekland.

Dagens bild är på mama mia e io, mamma och jag, på det första fotot någonsin av undertecknad. Jag ber om ursäkt för allt damm i pappas förstoringsapparat.

Postat 2008-08-01 09:24 | Läst 7898 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Historia

Idag fyller jag år. För första gången i Stockholm efter ett sent uppbrott från min födelsestad där jag levt hela mitt liv tills i år. Jag trodde det skulle bli svårt att vänja sig men det gick lätt. Jag trivs alldeles förträffligt med livet och Stockholm, flera parkeringsböter till trots. Jag lär aldrig bli en 08. Dialekten sitter kvar trots att jag jobbat här i mer än fyra år. Alla tror att jag är värmlänning men jag replikerar att jag är sju kilometer därifrån. Ingen lär sig nuförtiden att Åmål är Dalslands enda stad. De flesta placerar oss i Värmland. Obildade 08:or från andra delar av riket som fortfarande betraktar de västra provinserna nära Norge som något exotiskt. Vilda västern vid närmare liknelse.

Jag är normalt en person som ser framåt med förväntan. I  min tankevärld planerar jag för nya upplevelser, mest av stillsam art. Ibland, som nu, ser jag tillbaka. Livet har varit gott om än kryddat med motgångar, allvarliga sjukdomar och skilsmässa. När jag ser det i backspegeln med ett grovt filter så har det varit lyckliga år. Man minns ju de lyckligaste stunderna bäst. En sån stund kommer här i en bild tagen av min pappa på Dragsön i Slottsbron 1960. Ganska laid-back och njutandes av livet. Det är så jag vill ha det...

 

Postat 2008-07-29 12:01 | Läst 7880 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
Föregående 1 ... 6 7