Pro Memoria

Mitt fotografiska minne

I väntan på nya bilder

Om att titta på gamla bilder

Det lär dröja ett tag innan jag är i gång på allvar med Toyon så medan ni väntar på nya bilder tänkte visa några gamla. En i taget.

Mor och far på balkongen 2014. Mor blundar men jag tog bara den här bilden. Acros 100. Nikkor-W 5,6/210 mm.

Eders Hängivne

Postat 2024-02-01 21:16 | Läst 461 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera

Storformat i år

Nytt år och nya tag med gammalt format

Jag köpte min storformatskamera för tio år sedan och har tagit en bra bit mer än etthundra bilder under åren. Jag har drygt hundra blad i frysen så det kommer att räcka ett tag. Jag kommer att ägna mig åt de motivområden som jag angett i min profil: Porträtt, arkitektur och fotokonst. Det kommer att bli uteslutande svartvita bilder. Bladfilm i färg med framkallning kostar för mycket.

Toyo Field 45CF

Att fotografera med en storformatskamera är väldigt meditativt och långsamt. Det är många moment som ska genomföras i en bestämd ordning. Men jag är ju pensionär och har all tid i världen, medan jag ännu lever förstås. Här följer några tidigare bilder som exempel.

Porträtt med Tmax 400, Brorsonen Marcus

Arkitektur med FP4+, Alvastra klosterruin

Fotokonst? med efke Aura 400IR, Skytteholm

 

Eders Hängivne

Postat 2024-01-01 17:27 | Läst 1069 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Aldrig mer

Om diafilm

Nu under vintern har jag skannat diabilder. Jag har knappt fyratusen i kompaktramar, 100 bilder i varje magasin. Det har gått oväntat fort. Min skanner tar 12 bilder i taget. Ca en minut för varje bild inklusive att ladda/ta ur bilderna i hållaren och spara filerna. Jag har naturligtvis tagit en massa naturbilder av tveksam kvalitet. Men ännu mycket mer bilder på allt jag varit med om, väldigt många bilder på mina söners uppväxt, vänner och vänners barn. Bilderna på barnen är inte alltid av bra fotografisk kvalitet men helt oskattbara som en dokumentation.

Men nu blir det inga fler diabilder. Diafilmer har blivit ofantligt dyra, framkallningen av dem likaså. Det får bli digitalkamera om jag ska ha färg på barna och deras barn.

Nedan några av mina diabilder som exempel.

Tre söner har jag

Receptet är fullt synligt tror jag

Danska västkusten

Naxos

Eders Hängivne

Postat 2022-05-01 13:41 | Läst 3186 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Fotoalbum

Om moderna tiders fotobok

Jag har tänkt om helt när det gäller fotoböcker. De är visserligen fantastiskt fina men också som regel fantastiskt kostsamma. Så jag har bestämt mig för att montera mina papperskopior i album istället. De lär inte bli lika bra kvalitativt men i alla fall mer personliga. Den enda egentliga nackdelen är väl att man bara gör ett exemplar. Låt vara att man kan ta med sig det och visa för andra i alla sammanhang där det är möjligt, t ex en fotofika, släktträff eller något annat sammanhang.

Anledningen till min nya inriktning är att jag har en hel del porträttbilder som jag vill göra något av. Min första tanke var att sätta dem i passepartout och ram. Det skulle bli väldigt kostsamt med de drygt 80 bilder jag tänkt kopiera. Och att bara låta dem ligga i en låda är ju inte särskilt tittvänligt.

Så här har jag tänkt. Album i storlek ca 25x25 cm, En kvadratisk bild på varje sida. Bildstorlek ca 18x18 cm. Som här nedan.

Vad ska man annars göra med sina bilder?

Eders Hängivne

Postat 2022-04-30 10:30 | Läst 2767 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

Konstnärer i arbete

Om att fota under pandemin

Under ett par år nu har fotandet nästan legat nere. Det har inte alls varit samma flöde på framkallningsvätskorna som tidigare år. Men i höstas såg jag en inspirerande film på youtube och kläckte en idé. I det hus där jag och några till har ett gemensamt mörkrum har också en massa konstnärer sina ateljéer. Idén blev att starta ett projekt där vi skulle fotografera dem medan de arbetar med sina verk och sedan göra en utställning i konsthallen i samma hus. Vi kollade intresset först och vi fick en bra respons. Intresset droppade in i rask takt och till slut hade vi 18 konstnärer. Vi delade upp alla i två grupper och eftersom vi var fyra fotografer så delade vi på grupperna så att varje konstnär skulle bli fotograferad av två fotografer. Nu är jag klar med mina och ska börja med kopiering. Konsthallen är bokad februari 2023 så vi har hösten på oss att göra färdigt.

Mina sessioner har jag börjat med att jag tar en bild med indirektbildskameran Instax Square SQ20 där jag väljer en passande preset och printar den. Konstnären får bilden och det har varit uppskattat. För fotograferingen hade jag köpt in 10 rullar HP5+ med 24 exponeringar från Cyberphoto. Tanken var att jag skulle använda en hel rulle per session. Så har jag också gjort. 24 bilder var väl i överkant men jag passade även på att ta lite miljöbilder på ateljén och då blev 24 bilder ganska lagom.

Jag har använt min Nikon F6 med blixt SB800 monterad i tillbehörsskon och riktad rakt upp. Det gav ett bra allmänljus. Jag hade först provat det med min D600 och såg att det blev bra. Efter ett par sessioner struntade jag i digitalkameratestet. I början hade jag med mig flera objektiv men upptäckte snart att 35 mm var mest gångbart i de små ateljéerna. Jag använde också 50 mm till några bilder i de större ateljéerna. Efter de första sessionerna strippade jag utrustningen till enbart 35 och 50 mm.

Anne-Sofie Englesson, målare

Elena Peterson, målare

Helena Lindholm, illustratör. Jag bad henne göra en karikatyr av mig och det var snabbt gjort.

Petter Kreuger, modellsnickare

Eders Hängivne

Postat 2022-02-15 13:06 | Läst 4190 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera
1 2 3 ... 28 Nästa