Pro Memoria

Mitt fotografiska minne

Tuffa grabbar har keps

Det här skumma paret har en del att stå till svars för. Den kriminella banan började i Slottsbron där de lastade råmaterialet till en ljusskygg verksamhet på Jamaica. De gav sken av att vara hederliga hamnarbetare men var i själva verket i full färd med att förstöra årets skörd av paprika. Ingen har väl någonsin hört talas om en drog tillverkad på paprika? Här är de i sin förklädnad och har lagt sig till med sin beskedligaste och mest oskuldsfulla min. Björnligan var idolerna.

 

 

Ur denna bild har jag klippt ut april månads profilbild. Den räcker nog hela månaden...

Postat 2009-03-31 23:27 | Läst 9849 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Sunny 16 - exponering på fri hand

Back to basics. Jag har ibland funderat på hur folk fotograferade förr. Och det bara med skrivna instruktioner i en knapphändig manual och utan exponeringsmätare. Vanliga amatörer klarade det ganska bra! Det har jag sett åtskilliga bildbevis på.

Jag har visserligen exponeringsmätare som jag använder ihop med mina retrokameror och nyare kameror sköter ju allt bekvämt men den roligaste är den som jag har i huvudet. Sunny 16 är en enkel regel som är lättmemorerad och fungerar förbluffande bra. Det är ett roligt sätt att lära sig känna igen ljussituationer och köra helmanuellt utan exponeringsmätare. Och visst ligger det lite stolthet i att kunna behärska ljuset utan artificiell hjälp?

Du utgår från bländare 16 en dag när solen står högt och ger hårda, skarptecknade skuggor och använder en tid som har ungefär samma tal som ASA-värdet på din film (ISO-värdet på en digitalkamera). Har du t ex Tri-X i kameran väljer du tiden 1/500 s. Har du en FP4+ väljer du 1/125 s. Nåväl, om det inte är soligt då? Memorera nedanstående tabell. 

 

Bländaref-stoppLjusförhållande
22-1Snö och strand
16Sunny 16Starkt dagsljus, skarpa skuggor
11+1Beslöjad eller lågt stående sol, mjuka skuggor
8+2Ljust och molnigt
5.6+3Mörka moln eller motiv i skugga
4+4Solnedgång

Istället för att ändra bländaren kan du ju också ändra tiden på motsvarande sätt. 
Ut och öva! Ställ in kameran så manuellt det går om den har inbyggd exponeringskontroll. Med en digitalkamera kostar det ju inget (och man lär sig fortare). Vi filmnördar får vänta på resultatet. Och då kan det vara bra med en anteckningsbok i kameraväskan.  

Nå, det är ju inte soligt jämt och ibland fotar man på natten eller inne. Men det tar vi en annan gång...

PS
När jag ändå har din uppmärksamhet vill jag göra lite reklam för retrokamerapoolen. När du behärskar Sunny 16 någorlunda är det väl dags att damma av morfars gamla kamera för film och ha lite kul! Eller så räddar du en kamera på ebay eller Tradera från att bli ett utställningsexemplar i en samlares bokhylla. Gamla kameror är som gamla människor, de blir yngre om de får motion =)
Postat 2009-03-28 20:43 | Läst 7442 ggr. | Permalink | Kommentarer (2) | Kommentera

The real photographer

"The amateur is worried about sharpness, the profi is worried about money, the real photographer is worried about light."


Vällingby centrum. Lördag 21 mars 09.30
Nikon D80. 50mm/f1,4

Postat 2009-03-27 20:38 | Läst 9829 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Mr. Zeiss

Ibland blir retronördfaktorn lite väl hög i Vällingby men det har sin tjusning att vara retro allt igenom. Nu fattas bara rocken och hatten från femtiotalet =)


Komplett utrustning från Zeiss Ikon. Det är bara att gå ut och fotografera. 


Kamera: Zeiss Ikon Nettar 515/16 med Novar Anastigmat 1:4,5/7,5 cm (ca 1951)
Filter: Gulfilter 32 mm påstickstyp (ca 1955)
Film just nu: Ilford FP4+ (125 ASA) på 120-rulle
 


Blixt: Zeiss Ikon Ikoblitz 1316 med lampa Vacublitz XO (före 1955)


Exponeringsmätare: Zeiss Ikon Ikophot (från 1955)

Alla bilder kvadratiska som bilderna blir i kameran (6x6 cm). Ett format som jag tycker är väldigt charmigt.

One Zeiss – fits all

Eller som någon skrev på internet:

” they are the kind of medium format camera that all newcomers in my opinion should be forced to use as an entry level student camera. It's simple, easy to overlook and you get to know the basics in a simple way because the Nettar is a simple camera. You can find a Nettar for very little money, and don't think that the Novar lenses can't deliver sharp pictures. They can ! You just have to work within the limits that the Nettars have, and be creative in using the possibilities that they also offer. The Nettars folders forces you to make decisions, allthough without too many choices, and they force you to learn two extremely important things: depth-of-field scale focusing and using a manual handheld lightmeter; both very essential skills you will always need to master. Why? Because no chip or electronic circuit can ever replace the eye and human touch of a creative photographer. Ever ! So go out and play with a Nettar !!”


 

Just så. Ut och lek med din Nettar!

Bästa hälsningar
Mr. Zeiss
Postat 2009-03-22 17:54 | Läst 6758 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Violer till far

Än en gång har frugan haft bra koll på events. Utställningen Viola på Drottingholms slottsteater var väl inte riktigt mitt förstaval den här helgen men jag hängde på i alla fall.  Jag anade ett tillfälle att se teatern inifrån och det, DET skulle va nåt. Utställningen öppnades ju av drottningen häromdan så jag anade lite storlek och finess. Men allt sket sig. Det var en ynkligt liten (men fin) utställning i det södra pausrummet på teatern. Som en slags protest ger jag mina violer till alla pappor istället.

Till en velourpappa

 

 

Till en machopappa

 

Annat fint fanns att se. Här har Björn Björnsson från MGFK varit framme och klonat bort huvudet på en åldersstigen skönhet. Jag hittade i alla fall peruken ganska nära.

 

 

 

  

Intressantast var nog den minimala exponeringen av herbariumhobby på gammalt vis. Jag är ju nördig på både historia och kartor. Det skulle min historielärare veta! Han gav mig en tvåa sista terminen på teknis. Jag samlar inte på något av det här men snubblar jag över en vacker karta så köper jag den, kanske.

 

 

 

 

 

Efter en stund stod jag inte ut med trängseln utan gick ut och övade lite höftskott.

Det gick ganska bra, eller?

 

 

Alla bilder tagna med D80 med 50mm/1.4 RAW+JPG Fine. Kameran inställd på Tri-X =) dvs svart/vitt och 400 ISO. Det fina med detta är att RAW-filen blir i färg och jpg:en blir i svart/vitt. Vanligtvis har jag lagt till ett elektroniskt röd/eller gulfilter också. Jag gillar tydliga och spännande moln på mörka himlar. Men inget filter den här gången...

Postat 2009-03-22 09:18 | Läst 6120 ggr. | Permalink | Kommentarer (3) | Kommentera
1 2 Nästa